Olemme Facebookissa!

05.01.2018 Uuteen vuoteen

Suomessa ja Punkalaitumella voidaan uusi vuosi 2018 pääsääntöisesti tyytyväisin mielin. Varmasti vuosi tuo silti mukanaan myös paljon hankalia asioita.

Suomi 100 -juhlavuoden hektisyyden jälkeen olemme ehtineet elellä uutta vuotta 2018 jo muutamia päiviä. Pöydällä on uusi kalenteri, jonka sivut alkavat täyttyä.


Suomalaiset voivat käydä vuoteen 2018 siinä mielessä tyytyväisinä, että maan talouskasvu on lähtenyt nousu-uralle samoin työttömyys on alkanut parantua. Toisaalta hyvinvointi on alueellisesti jakautunut kovin epätasaisesti ja kasvua tapahtuu lähinnä kaupunkiseuduilla. Samaan aikaan nimenomaan kaupungeissa voidaan myös huonosti ja erilaisten tukijärjestelmien kustannukset ovat korkeat.


Ulkoinen toimintaympäristömme on viime vuosina ollut muutoksessa, eikä suinkaan parempaan suuntaan. EU:lla on käsissään talousvaikeuksista kärsiviä jäsenmaita ja brexit. Naapuruussuhteita Venäjän suuntaan hiertävät Itämeren muuttunut turvallisuustilanne ja talouspakotteet. Kansainvälisen politiikan alueella Suomella riittää siis taiteilemista.


Punkalaitumella uusi vuosi jatkaa isojen investointien eteenpäin viemistä. Painuvatko lapiot maahan suunnitelmien mukaan, jää nähtäväksi. Kanteenmaassa biokaasulaitos on sentään valmistumassa kuluvan vuoden aikana. Sekä kunta että seurakunta joutuvat tänäkin vuonna kamppailemaan taloutensa kanssa. Edessä on sopeuttamista ja ratkaisuita, joista varmasti riittää puhetta ja kirjoitettavaa myös paikallislehden sivuilla.

 

Evästeet