Olemme Facebookissa!

03.05.2019 Jaksaako kiinnostaa?

EU-vaalit lähestyvät mutta riittääkö suomalaisilla intoa ääneestää vaaleissa?

Suomalaiset eivät ole vielä kunnolla ehtineet henkäistä huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen, kun jälleen on uudet vaalit ovella. Toukokuun 26. päivä valitaan Euroopan parlamentin jäsenet. Mikäli Britannian brexit ei konkretisoidu ennen vaaleja, valitaan Suomesta 13 eurokansanedustajaa eli meppiä.


EU-vaalien ympärillä on puhuttanut se, että ehdolla eri puolueissa on useampia henkilöitä, jotka istuvat äsken valitussa eduskunnassa, ja jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ota EU-paikkaa vastaan mikäli tulevat valituksi. Tällainen menettely on suoraan sanottuna outoa selittääpä ratkaisua sitten kantilta miltä hyvänsä.


Toisin kuin kunta- tai eduskuntavaaleissa, suomalaiset eivät vaikuta kovin innostuneilta EU-vaaleista. Vuoden 2014 vaalissa äänestysprosentti oli ainoastaan 39,1. Korkeimmillaan äänestysaktiivisuus oli ensimmäisissä eurovaaleissa. Tuolloin 57,6 % käytti äänioikeuttaan.


Erittäin todennäköistä on, että äänestysaktiivisuus toukokuun vaaleissa laskee edelleen. EU koetaan kaukaiseksi byrokratiakoneistoksi ja osa epäilee myös omien ”meppiemme” vaikutusmahdollisuuksia parlamentissa. Todennäköisesti kansaa vaivaa myös vaaliväsymys. Saisivat nyt edes sen oman maan hallituksen kasaan, saattaa moni tuumia haukotellen.

 

Evästeet