Vehkajärven lähistöllä Punkalaitumella sattui viime perjantaina iltapäivällä suden ja riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilön kohtaaminen, jonka petoyhdyshenkilö koki uhkaavana.
Petoyhdyshenkilö oli tarkastamassa saamaansa ilmoitusta susien jäljistä. Jälkiä ja liikkeellä olleen susilauman kokoa selvittäessään, hän löysi susien tappaman peuran. Haaskalla ollessaan petoyhdyshenkilö havaitsi suden, joka lähestyi häntä noin viiden metrin päähän. Vasta kova huuto sai suden väistämään ihmistä. Jäljistä päätellen peuran oli tappanut iso susilauma.
Tapahtuneesta ilmoitettiin sekä poliisille että riistakeskukselle.
Petoyhdyshenkilöt ovat riistanhoitoyhdistyksen nimeämiä toimijoita, jotka vapaaehtoisesti avustavat Luonnonvarakeskusta suurpetohavaintojen keräämisessä ja toteamisessa sekä kirjaavat havainnot Tassu-havaintojärjestelmään.
Lauma oleskelee lähellä asutusta
– Sanotaan näin, ettei tämä tapaus ollut yllättävä. Sitä on osattu odottaa. Onneksi ei käynyt pahemmin, sanoo Punkalaitumen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vesa-Matti Lindroos ja arvelee, että ihmisen ja susien kohtaamisia tulee tapahtumaan Punkalaitumella jatkossakin.
Petoyhdyshenkilöt ovat riistanhoitoyhdistyksen nimeämiä. Lindroos kertoo, että ainakaan tässä vaiheessa tapaus ei muuta yhdyshenkilöiden toimintaohjeita.
– Riistakeskuksen petoyhdyshenkilökoulutus pidetään lähiaikoina. Siellä varmasti pitää keskustella, onko toimintatapoja syytä muuttaa. Toistaiseksi emme ole muutoksia tehneet.
Vehkajärven koillispuolella on jo runsaan kuukauden ajan oleskellut susilauma, jossa arvioidaan olevan Vesa-Matti Lindroosin mukaan 9–11 yksilöä. – Tämä lauma liikkuu lähellä ihmisasutusta, eikä tunnu kovasti ihmistä kavahtavan. Se kannattaa alueella asuvien ja mökkiläisten muistaa. Pelkoa ei kannata lietsoa, mutta tervettä varovaisuutta on syytä noudattaa.
Aina ilmoitus Hätäkeskukseen
Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Petri Kollanen kertoo, ettei hänen tietoonsa ole Pirkanmaan alueella tullut vastaavia ihmisen ja suden kohtaamisia. – En ole kuullut, että ihan tällaisia tapauksia olisi sattunut Pirkanmaalla. Susi on saattanut olla lähellä ihmistä, mutta tässä tapauksessa ilmeisesti on susi ollut jo tulossa suoraan kohti, eli on ollut läheltä piti -tilanne.
– Minun käsityksen mukaan tässä on ollut vakavaa vaaraa aiheuttava susi, mistä näillä meidän saamilla tiedoilla olisi ollut mahdollista antaa poliisilain 2 luvun 16 §:n nojalla lopetuspäätös. Poliisilain soveltamiseen liittyy kuitenkin toimenpiteiden yksilöintivelvoite. Lopettamispäätös voidaan kohdistaa vain siihen yksilöön, joka vaaraa on aiheuttanut. Käsitykseni mukaan tilanteen jälkeen tämä vaaraa aiheuttanut susi oli poistunut paikalta ja jäljet sekoittuneet muun susilauman kanssa, Kollanen sanoo.
Vaikka susi on tiukasti suojeltu suurpeto, muistuttaa Petri Kollanen, että jokainen voi suojella henkeään ja terveyttään uhkaavassa tilanteessa. – Niissä tapauksissa, missä susi on esimerkiksi lopetettu sen vuoksi, kun se on käynyt metsästyskoiran päälle, poliisi on velvollinen suorittamaan asiassa tutkinnan. Sen jälkeen syyttäjä ja viime kädessä käräjäoikeus ratkaisee, onko kyse ollut pakkotilasta. Samoin on käsitykseni mukaan meneteltävä jos ihminen puolustaa itseään siten, että susi kuolisi. Poliisi tutkii asian ja syyttäjä tai viime kädessä oikeus päättää, onko toimittu asianmukaisesti. Poliisilla ei ole toimivaltuuksia päättää, onko kyseessä ollut pakkotila tai onko jokin tilanne ollut hätävarjelua.
Vastaavien kohtaamisten varalta Kollasella on antaa myös yleispätevä ohje. – Tällaisista kohtaamisista kannattaa aina soittaa hätäkeskukseen.
» Takaisin arkistoon