Punkalaitumen kunnanvaltuuston tavanomaiseksi aiottu kokous sai maanantaina tumman sävyn. Aamulla kunnan oli tavoittanut suru-uutinen teknisen johtajan Joonas Ramstedtin äkillisestä menehtymisestä 30.8.
Tummiin pukeutuneet valtuutetut ja kokouksen muut osanottajat pitivät kokouksen aluksi hiljaisen hetken Joonas Ramstedtin muistolle ja muistosanat lausui valtuuston puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.). – Tunnelmat ovat surulliset. Joonas oli tunnollinen, tavoitteellinen ja päämäärätietoinen työntekijä. Hän oli kunnassa töissä vain runsaan vuoden, mutta ehti jättää jälkensä kuntaan siinä ajassa, Lähdeniemi kuvaili.
Maanantaina kunnassa järjestettiin myös suruliputus teknisen johtajan poismenon johdosta. Ramstedt menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen kotonaan Porissa vain 34 vuoden ikäisenä. Hän aloitti työt kunnan teknisenä johtajana viime vuoden heinäkuussa. Lähdeniemi esitti muistosanoissaan myös valtuuston osanoton Ramstedtin läheisille ja omaisille.
Suru-uutinen muutti valtuuston kokousta niin, että kokouksen jälkeen pidettäväksi päätetty valtuustoseminaari siirrettiin myöhempään ajankohtaan.
Talousvaikeuksia tiedossa
Kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan vain kolme asiakohtaa. Hyvinvointikertomus viime vuodelta sekä vuoteen 2029 ulottuva hyvinvointisuunnitelma hyväksyttiin keskusteluitta. Laajahkoa asiakirjakokonaisuutta selvitti hyvinvointijohtaja Tiina Mäkiranta.
Kunnanjohtaja Tuija Ojala oli mukana viimeisessä valtuuston kokouksessa ennen jäämistään lomalle ja varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Hän esitteli kunnan osavuosikatsausta ja piirteli synkkiä suuntaviivoja kuntatalouden näkymiin.
– Kuntataloudessa eteen on tulossa ongelmia ja rahoitustilanne vaikeutuu. Punkalaitumella suurimmat ongelmat aiheuttavat sote-kiinteistöt ja laskeva lapsimäärä. Verotulojenkin ennustetaan pienenevän.
Sote-kiinteistöjen myynti merkittävästi alle kirjanpitoarvon on Ojalan mukaan kunnalle huono vaihtoehto, koska se tarkoittaa alaskirjauksia kunnan tulokseen. – Jos sote-kiinteistöjä lähdetään myymään tappiolla, on taseen ylijäämät nopeasti syöty. Mikäli sote-kiinteistöt yhtiöitetään, tulee kiinteistöyhtiöstä samanlainen kuin taloudellisissa vaikeuksissa olevasta Punkalaitumen Vuokra-asunnot Oy:stä eli yhtiöllä on paljon kiinteistöjä mutta vähän tuloja.
Runkovesijohdon kustannusarvio hämmensi
Kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi tuotiin myös Kanteenmaan runkovesijohdon saneerauksen kustannusarvio ja kilpailutusasiakirjat, jotka tekninen lautakunta ja kunnanhallitus olivat jo käsitelleet. Samoin valtuuston päätettäväksi tuotiin myöntää vaadittavat investointimäärärahat hankkeelle vuosille 2025–2026.
Runkovesijohdon kustannusarvio on moninkertaistunut alkuperäisestä. Valtuutettu Matti Seppä (kesk.) näki tähän syyksi sen, että arvio on alun perin ”lonkalta heitetty”. – Runkojohdon uusiminen on kuitenkin varmasti tarpeen, sillä nykyinen linja on 50 vuotta vanha. Hinta tuntuu pahalta mutta investointi on pakollinen, sanoi Seppä.
Valtuutettu Ari Prihti (kok.) toi esille kustannusarviosta sen, että runkolinjan väylältä puiden korjuukuluiksi arvioidaan 512 000 euroa. Tätä summaa Prihti piti merkittävästi liian suurena ja totesi, että mikäli urakoitsijat tekevät kustannusarvion pohjalta tarjouksensa, heitetään veronmaksajien rahaa hukkaan. Prihti tekikin esityksen pykälän jättämisestä pöydälle.
Pykälän käsittelyä haittasi, ettei paikalla ollut viranhaltijoita, jotka ovat asiaa olleet valmistelemassa. Valtuutettu Sari Lappalainen (sdp.) totesi, että valtuutettujen olisi hyvä ymmärtää, mitä ovat päättämässä ja koska nyt ei niin ollut, hän kannatti tehtyä esitystä pöydälle jättämisestä.
Äänestyksestä tuli varsin täpärä, sillä paikalla olleista 20 valtuutetusta 11 kannatti asiakirjojen hyväksymistä ja yhdeksän puolestaan Prihtin esitystä asian pöytäämisestä. Jopa osa kunnanhallituksen ja teknisen lautakunnan jäsenistä kallistui Prihtin esityksen kannalle.
Pöydällejättämisesityksen puolesta äänestivät demarien Ulla Dahl, Sari Lappalainen ja Marja Wakkala sekä kokoomuksen Jani Lintunen, Harri Lumme, Sirkka Madekivi, Antti Peltomäki, Ari Prihti ja Juha Yli-Parri.
Kunnanhallituksen esityksen takana olivat keskustan Linda Lähdeniemi, Sami Ali-Rantala, Timo Karunen, Markus Kouvo, Sanna Salioja, Matti Seppä ja Martti Törmä, perussuomalaisten Tapio Korhonen, Sami Uutto ja Anne Mäki-Laurila sekä demarien Merja Pulakka.
Vuoden 2025 taloussuunnitelman vesihuoltolaitoksen investointimäärärahaksi hyväksyttiin runkolinjan saneerauksesta johtuen 2,5 miljoonaa euroa ja vuoden 2026 investointimäärärahaksi hieman yli miljoona euroa.
» Takaisin arkistoon