Suomen seurakunnat pääsevät välillisesti hyötymään maan hallituksen sopeuttamistoimista, joilla pyritään lisäämään kuntien veropohjaa. Sopeuttamistoimien seurauksena kirkollisveron tuotto paranee myös Punkalaitumen seurakunnassa tänä vuonna, koska kirkollisvero määräytyy saman veropohjan perusteella kuin kunnallisvero.
Punkalaitumen seurakunnan kirkkovaltuusto piti budjettikokouksen joulunalusviikolla. Se hyväksyi kuluvan vuoden talousarvion, jonka ennustetaan jäävän 7 285 euroa ylijäämäiseksi.
Talousarviossa kirkollisverotulojen arvioidaan olevan tänä vuonna yhteensä 625 000 euroa. Niiden ennakoidaan nousevan viime vuodesta 65 000 eurolla.
– Verotulojen kasvu on poikkeuksellinen, mutta se ei lämmitä pitkään. Tarkkaa taloutta on pidettävä ja mietittävä, mikä on seurakunnan toiminnassa oleellista, muistutti talousarviota esitellyt talouspäällikkö Outi Uusi-Kouvo.
Hänen mukaansa tunnuslukuja tänä vuonna parantavat myös tavallista suuremmat metsän myyntitulot. Niitä arvioidaan tulevan noin 60 000 euroa.
Kulupuolta puolestaan lisäävät tänä vuonna yleinen hintojen nousu, työntekijöiden viiden prosentin palkankorotus sekä seurakunnan arvokkaan omaisuuden vakuutusmaksujen nousu. Myös esimerkiksi seurakunnan käyttämien it-palveluiden hinnat nousevat. – Olemme riippuvaisia näiden palveluiden tuottajista ja hinnankorotuksiin on vain tyydyttävä, Uusi-Kouvo totesi.
Punkalaitumen seurakunnan toimintatuotoiksi tänä vuonna arvioidaan 294 371 euroa ja toimintakuluiksi 873 349 euroa. Suurimman menoerän muodostavat henkilöstökulut, jotka ovat 404 948 euroa. Toimintakate jää 583 978 euroa negatiiviseksi mutta verotulojen ja 55 670 euron valtionavustuksen jälkeen vuosikate jää 41 512 euroa positiiviseksi ja sillä pystytään kattamaan suunnitelman mukaiset poistot.
Investointeihin ei varattu määrärahaa kuluvalle vuodelle. – Seurakunta toimii reaktiivisesti, vaikka toisin olisi ehkä fiksumpaa. Jos jokin menee rikki, se korjataan, Uusi-Kouvo kuvaili.
Heti alkuvuodesta seurakunta aloittaa haudankaivuun kilpailuttamisen. Tänä vuonna pohditaan myös vanhojen alttaritaulujen asettamista nähtäville sekä kirkkomuseon tilojen saattamista asianmukaiseksi. Vuonna 2021 kesken jääneen ympäristöohjelman valmistelua jatketaan tänä vuonna.
HHR ylijäämäinen
Kirkkovaltuusto käsitteli myös seurakunnan hautainhoitorahaston talousarvion. Se osoittaa 10 859 euron alijäämää.
– Hautainhoitorahasto on hyvin ylijäämäinen ja varoja on hyvin. Monessa seurakunnassa niiden alijäämät ovat suorastaan ”poskettomat”, kertoi Outi Uusi-Kouvo.
Toimintaa runsaasti suunnitteilla
Talousarviokokouksessa kirkkovaltuutetut olivat varsin tyytyväisiä niin seurakunnan talouteen kuin toimintaan. Pitkästä aikaa seurakunnassa on tilanne, että valittuna on vakituinen kirkkoherra, kanttori sekä muut oleelliset työntekijät. Myös sijaisia on ollut saatavilla sekä kirkkoherran että kanttorin tehtäviin.
Valtuutettu Seija Mahlamäki-Kultanen piti taloustilannetta yllättävänkin hyvänä ottaen huomioon, että Punkalaitumen seurakunta lukeutuu niin sanottujen pienten seurakuntien joukkoon.
Valtuutettu Ari Prihti huomioi seurakunnan niukat resurssit ja kehotti miettimään, olisiko talouspäällikön 80 % työaika muutettava täyspäiväiseksi. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Seppä totesi, että tätä asiaa pohditaan.
Seppä oli ylipäätään tyytyväinen seurakunnan tilanteeseen. – Perusta on kunnossa. Vuoteen 2025 on hyvä lähteä. Hautaan siunaamisetkin onnistuvat nykyisin sunnuntaisin ja uutena toimintana aloitetaan viikkomessut kerran kuukaudessa.
Hän muistutti myös, että pienessä seurakunnassa jokaisen työntekijän panos korostuu. – Seurakunnan on syytä olla enemmän läsnä seurakuntalaisten elämässä ja oltava ulospäin suuntautunut, aktiivinen viestijä.
Kirkkovaltuuston kokouksen päätteeksi huomioitiin työntekijöistä eläköityvä siivooja Merja Rantanen sekä 60 vuotta täyttänyt diakonissa Jaana Pyykkö. Luottamushenkilöistä huomionosoituksen sai 60-vuotismerkkipäivää viettänyt kirkkovaltuutettu Kari Lehtinen.
» Takaisin arkistoon