Punkalaitumen entisen yhteiskoulun luokkatiloissa pääsee talvikelilläkin pelaamaan petankkia (pétanque). Lajissa yli 20 vuoden ajan kilpaillut Sauli Ylirönni on rakentanut sitä varten sisäpelikentän kaksi vanhaa luokkatilaa yhdistämällä.
– Tarvitsin harjoittelupaikan, jotta heittovire säilyy talvellakin, Sauli Ylirönni kertoo.
Entisen yhteiskoulun kahdesta fysiikan ja kemian luokasta löytyykin 4x12 -metrinen peliareena, joka on päällystetty hiekalla ja murskeella. – Mielelläni kentällä saisi olla muutakin käyttöä kuin se, että käyn itse pitämässä taitoja yllä eli mikäli petankin peluu kiinnostaa, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä.
Petankki on laji, jota moni suomalainen on kesäisin taatusti kokeillut pihapelinä jossain elämänsä vaiheessa. Punkalaitumellakin sitä harrastetaan ahkerasti.
– Petankkia on kiva harrastella, mutta huippu-urheilulajina se on todella hieno ja vaativa, sanoo useampia SM-mitaleita voittanut Ylirönni.
Petankissa kilpaillaan yksin-, kaksin- ja kolminpelissä sekä ammunnassa. Vaativin kilpailumuodoista on todennäköisesti ammunta, sillä sen ME-tuloskin on ainoastaan 67/100. Pelien säännöt ja termit sujahtelevat niin sukkelasti, että niitä ei toimittajana lajiasiantuntemuksella kannata lähteä julkisesti avaamaan.
Strategiapeli
Sauli Ylirönnin mukaan petankki on sekä fysiikkaa että psyykettä äärimmilleen kuormittava laji. – Kisa voi kestää 12 tuntia. Kyse on myös tarkkuuslajista, jossa miljoona asiaa voi mennä pieleen. Voit pelata 11 tuntia 59 minuuttia täydellistä peliä ja yhdellä huonolla heitolla pyyhkiä koko hyvän pelin.
– Petankki on myös kuin shakkia eli se on myös strategiapeli. Pelaajan pitää fyysisesti toteuttaa se, mitä strategisesti ajattelee. Itsehillintääkin vaaditaan ja oman virheen voi korjata vain heittämällä seuraava heitto paremmin.
Nuorille kilpailijoille tilaa
Huippu-urheilun näkökulmasta Sauli Ylirönni kaipaisi lajin pariin erityisesti nuoria pelaajia. – Suomessa petankin kilpapelaajia on noin 500 eli tilaa uusille pelureille olisi.
– Esimerkiksi Turkissa 60 % lisenssipelaajista on tällä hetkellä nuoria. Siihen tulisi täällä meilläkin pystyä.
Vaikka Ylirönni kaipaakin mukaan nuoria, muistuttaa hän, ettei ikä ole petankissa merkittävä tekijä. Ranskassa parhaat pelaajat ovat seniorikäisiä ja petankkikisassa samassa sarjassa voivat pelata niin nuoret kuin iäkkäämmätkin.
» Takaisin arkistoon