Punkalaitumen lukion opiskelijat saivat esimakua tulevasta lukion jälkeisestä elämästä, kun neljä koulusta ylioppilaaksi valmistunutta oli kertomassa opinnoistaan.
Jaana Vesaniemi opiskelee erityispedagogiikkaa Jyväskylän yliopistossa, Kaarina Leminen elokuva-alan medianomiksi Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa, Mira Hyytiäinen biotekniikkaa Turun yliopistossa ja Elli Aro sairaanhoitajaksi Tampereen Ammattikorkeakoulussa.
Kaikkien neljän opiskelu-urapolku alkoi lukion jälkeisellä välivuodella. Oma polku on kuitenkin löytynyt, ja nelikon viesti lukiolaisille olikin, että maailma ei kaadu, jos opiskelupaikkaa ei saa heti. Opiskelualan vaihtokaan ei ole katastrofi, sillä Elli Aro opiskeli ensin musiikkipedagogiksi, mutta vaihtoi sairaanhoitajaksi. Hän tyytyväinen tekemäänsä vaihtoon.
Lukiolaiset saivat todella paljon tietoa niin erityispedagogiikasta, elokuva-alasta, biotekniikasta kuin sairaanhoitajaopinnoista. Esiteltyjen opintojen pituudet ovat kolmesta ja puolesta vuodesta yli viiteen vuoteen.
– Jos on kiinnostunut esimerkiksi opettajuudesta, psykologiasta, yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteistä, oppimisvaikeuksista ja tunne-elämän haasteista, on erityispedagogiikka hyvä vaihtoehto, Jaana Vesaniemi sanoo ja kuvaa alaa ihmisläheiseksi ja merkitykselliseksi.
Kaarina Leminen kertoo elokuva-alan opiskelun olevan enemmän projektiluontoista. – Meillä on luentoja, mutta paljon käytännön töitä. Opiskelupäivät ovat erilaisia, välillä kuvataan aamuyöllä suolla, toisinaan iltayöllä jossain muualla. Apulaisohjaajan työ tulee olemaan samanlaista, vähemmän säännöllisiä rutiineja sisältävää.
Biotekniikkaa opiskeleva Mira Hyytiäinen kertoo alan olevan moni- ja poikkitieteellisen alan. – Jos on kiinnostunut terveyteen, elintarvikekehitykseen tai bioenergiaan liittyvistä asioista, on biotekniikka hyvä vaihtoehto.
Elli Aro kertoo sairaanhoitajaksi opiskelemisen olevan sekä teoreettista että käytännönläheistä. – Meillä on paljon teoriaa, mutta kolmen ja puolen vuoden opiskeluaikaan kuuluu kymmenen viikkoa erilaisia harjoittelujaksoja, joten opiskelu on käytännönläheistä. Harjoitteluiden aikana oppii todella paljon.
Kaikki neljä naista toteavat opiskelevansa alaa, joilla työllisyysnäkymät ovat hyvät. Elokuva-alalla on mahdollisuuksia kansainvälisiin töihin, erityispedagogiikan opiskelut voivat johtaa opetusuran lisäksi vaikka tutkijan tielle, biotekniikka avaa mahdollisuuksia muun muassa erilaisiin asiantuntijatehtäviin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja diplomi-insinöörit aloittavatkin työuransa usein ennen opintojen päättymistä, ja sairaanhoitajista on tällä hetkellä huutava pula.
Opiskelijaelämään kuuluu paljon muutakin kuin lukemista.
Nelikon kokemuksen mukaan kaikki kolme kaupunkia, Turku, Tampere ja Jyväskylä ovat opiskelijamyönteisiä. Opiskelijoille on tarjolla erilaisia etuuksia, opiskelijaravintoloita on paljon ja tapahtumia järjestetään. Vapaa-aikana voi harrastaa kulttuuria, liikuntaa tai museoita, muun muassa.
Opiskelijajärjestöt järjestävät isompia ja pienempiä tapahtumia ja uudet kaverit ovatkin tärkeä osa uutta elämää. Nelikolla on myös kokemusta muun muassa tutorina eli uusien opiskelijoiden ohjaajana olemisesta sekä opiskelijajärjestötyöstä.
Vierailuita lisää
– Lukiossa on aina silloin tällöin vieraillut entisiä oppilaitamme kertomassa opinnoistaan, mutta harvakseltaan. Edellinen tällainen oli joitakin vuosia sitten vanhalla koululla. Emme aina huomaa hehkuttaa nykyisille opiskelijoille entisistä opiskelijoistamme, sanoo lukion lehtori Irene Ojainmaa.
Lukiossa on terästäydytty nyt asiansuhteen, sillä Meri Mikkonen kävi viime vuoden loppupuolella kertomassa työharjoittelusta ja työskentelystä Suomen suurlähetystöissä. Hän on parhaillaan Roomassa.
Irene Ojainmaa kertoo, että lukio seuraa lähilukioita Instagramissa ja niissä on usein vierailijoina entisiä opiskelijoita. Ojainmaa onkin suunnitellut vastaavia vierailuita lehtori Tanja Wallinin ja opinto-ohjaaja Sari Heinosen kanssa. Tällä kertaa opiskelijat ottivat itse yhteyttä. Kaarina Leminen oli ollut yhteydessä kouluun vuosi sitten ja yhteyshenkilönä järjestelyissä toimi Elli Aro.
– Aiomme jatkossa terästäytyä ja pyytää vierailijoita muutamaan otteeseen vuodessa. Ehkä jopa järjestämme pienimuotoiset ”messut”, sanoo Irene.
Tämänkertaiseen vierailuun lukion opiskelijat olivat tyytyväisiä, sillä he saivat käytännön tietoa ja uutta näkökulmaa opiskelusta ja vapaa-ajan vietosta eri paikkakunnilta.
» Takaisin arkistoon