Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli tiistaina asukkaiden ja toimielinten palautteita lähiasemien palveluverkosta ja liikkuvista palveluista. Kuulemiskeskustelun perusteella muutetusta esityksestä keskustellaan aluevaltuustossa 23.9.
Aluehallitus merkitsi tiedoksi lähiasemien ja liikkuvien palvelujen palveluverkon päivitetyn esityksen sekä saadut palautteet asukastilaisuuksista, kyselystä ja eri toimielimistä. Kesäkuun jälkeen esitystä on muutettu niin, että Sahalahden ja Kämmenniemen asemat siirtyisivät liikkuvien palvelujen piiriin. Niiden palvelut jatkuisivat tarpeen mukaisina osa-aikaisesti kiinteissä toimipisteissä. Lisäksi erityistä huomiota on kiinnitetty Ruoveden palvelutarpeeseen.
Punkalaitumen terveysasema on edelleen lakkautettavien toimipisteiden listalla ja sen palvelut korvataan liikkuvilla palveluilla, joita on paikkakunnalla pilotoitu puolisen vuotta.
Aluevaltuusto käy ensi viikolla 23.9. lähetekeskustelun esityksestä. Lähetekeskustelun jälkeen asia palaa aluehallitukseen 30.9. päätettäväksi
Joustavuus etuna, viestinnässä puutteita
– Käytännössä Pirhan palvelut jatkuvat Punkalaitumella sellaisina, kuin niitä on pilotoinnin aikana tarjottu, sanoo aluevaltuutettu Linda Lähdeniemi (kesk.).
Hän pitää liikkuvien palveluiden etuna niiden joustavuutta. – Positiivista on se, että Pirha pystyy nopeasti reagoimaan alueen palvelutarpeeseen, mikäli sellaista ilmenee.
– Liikkuvien palveluiden ongelma liittyy viestinnälliseen harhaan. Punkalaitumellahan jaettiin keväällä asukkaille tiedotetta, jonka mukaan liikkuvat palvelut on tarkoitettu autottomille asiakkaille. Käytännössä ne on kuitenkin tarkoitettu kaikille, sanoo Lähdeniemi.
Hänen mukaansa liikkuvien palveluiden nimitys aiheuttaa välillä sekaannuksia. Kyse ei ole pyörien päällä liikkuvasta palvelusta. – Parhaimmillaan liikkuvat palvelut vastaavat hyvin palvelutarpeeseen ja palvelu on hyvää. Ihmisten pitää vain tietää, että palveluita on, ja että ne ovat kaikille tarjolla.
– Olen keskustellut palvelun käyttäjien kanssa ja viesti on se, että palveluiden piiriin pääsee, saa hyvää palvelua. Mutta epätietoisuutta on siitä, ketkä voivat palvelua saada. Itse kehotan olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä Pirhan palvelunumeroihin. Arastella ei kannata, vaan hakeutua palveluiden piiriin.
Lähdeniemen viesti tulee lähetekeskustelussa olemaan se, että palveluita on jatkossakin saatava läheltä. – Jokainen ymmärtää, että lonkkaleikkaukseen on lähdettävä Tampereelle, mutta peruslääkäri- ja hammaslääkäripalvelut on oltava lähellä. Se on jo yhteiskunnankin kannalta merkittävä asia, että hoitoon hakeudutaan eikä anneta sairauksien pahentua.
Pirhan alijäämä tulee pienenemään
Pirhan talouden tilanne on ollut pitkään heikko. Säästöjä on etsitty ja tehty. – Tehdyillä toimenpiteillä on ollut vaikutusta siihen, että alijäämä tulee todennäköisesti pienentymään. Hyvinvointialue tekee edelleen runsaasti alijäämää, mutta näyttää siltä, että tehdyillä päätöksillä on myönteisiä vaikutuksia talouteen, Lähdeniemi kertoo.
– Suurin talouden haaste on, että valtio antaa liian tiukat aikaraamit hyvinvointialueen talouden sopeuttamiseen. Toinen ongelma on, että muutostukirahoituksessa ei huomioitu esimerkiksi koronavuosia. Yhteiskunta pääsi yli koronasta mutta terveydenhuoltojärjestelmä elää edelleen koronan vaikutuksen piirissä. Hoitovelkaa jäi, kun kiireetöntä hoitoa siirrettiin. Tätä ei rahoituksessa ole huomioitu.
Kolmantena taloushaasteena Lähdeniemi toteaa sote-alan palkkaratkaisut ja lakot. – Hyvinvointialueen valtionrahoituksessa palkkaratkaisutnäkyvät vasta kahden vuoden viiveellä. Samaan aikaan hyvinvointialueen on kuitenkin katettava alijäämä kolmessa vuodessa eli yhtälö on todella hankala.
Hyvinvointialueiden vaalit pidetään ensi keväänä samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Linda Lähdeniemi kertoo olevansa ehdolla kuntavaaleissa, mutta tekee päätöksen aluevaaleihin ehdolle asettumisesta vasta syksyn aikana.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksia ja valtuuston kyselytunteja voi seurata Pirhan YouTube-kanavalta. Seuraava kokous pidetään maanantaina 23.9. klo 17 Teams-kokouksena.
» Takaisin arkistoon