Viime aikoina on runsaasti puhuttu lasten ja nuorten kännykän käytöstä. Kännyköiden totaalikieltämisestä alle 12-vuotialta on tehty jopa kansalaisaloite. Pohjoisseudun koulun ja Keskuskoulun kuudennen luokan oppilaat eivät ajatusta kannata.
– Ei, ei, huono idea, parahtaa Aava Korpisaari Pohjoisseudun koulusta ajatukselle. – Puhelin on kommunikaatioväline ja sitä tarvitaan moneen asiaan.
Samaa mieltä ovat Alli Lintunen ja Alex Nieminen samasta koulusta. – Ei missään nimessä. Jos olet vaikka yksinäinen, netistä voit löytää kavereita, joiden kanssa keskustella, Alli sanoo ja Alex muistuttaa, että puhelinta tarvitaan monen asian hoitamiseen nykyään.
Keskuskoulun kuutoset Oskari Kallio, Leevi Jonkka ja Jeremias Immonen ovat valmiita tulemaan hieman vastaan. – Ehkä somen käyttöä voisi rajoittaa, mutta tietoa pitäisi voida pystyä etsimään, sanoo Jeremias.
– Varmaan käyttöä voisi kyllä vähentää. Tuskin esimerkiksi kakkosluokkalainen tarvitsee puhelinta montaa kertaa päivässä, pohtii Leevi ja samoilla linjoilla on Oskarikin.
Kuudesta haastatteluun osallistuneesta Aavalla, Alexilla, Oskarilla, Leevillä ja Jeremiaksella ei ole kotona asetettuja rajoituksia kännykän käyttöön, Allilla on. – Itselläni on kaksi tuntia puhelinaikaa, mutta on se parhaimmillaan kuuteen tuntiinkin venynyt, hän naurahtaa.
Uutisia seurataan harvemmin
Kuudesta haastatellusta oppilaasta vain Aava Korpisaari kertoo seuraavansa uutisia säännöllisesti. – Seuraan varsinkin iltapäivälehtiä ja Hesaria.
Oskari Kallio sanoo puolestaan näkevänsä uutisia TikTokista sikäli, kun sellaisia sattuu ”tulemaan vastaan”. – Punkalaitumen Sanomia luen paperilehtenä.
TikTokissa uutisiin törmää silloin tällöin myös Leevi. Jeremias puolestaan sanoo joskus lukevansa Ilta-Sanomia. Alex ja Alli eivät omien sanojensa mukaan juuri uutisia seuraa.
Kehitysidean nuorten uutisten seuraamisen parantamiseksi antaa Aava. – Nuorille olisi hyvä olla joku oma uutissovellus.
» Takaisin arkistoon