Sosiaalisessa mediassa joulukuun alkupäivinä käyty keskustelu on johtanut kahteen häirintäilmoitukseen kunnassa ja tutkintapyyntöön poliisille. Kunnanjohtaja Tuija Ojala kokee, että luottamushenkilöt Ari Prihti (kok.) ja Jani Lintunen (kok.) sekä entinen kansanedustaja Martti Mölsä ovat syyllistyneet solvaamiseen, maalittamiseen ja uhkaamiseen. Kolmikko kiistää syytteet.
Tapaus lähti liikkeelle Martti Mölsän julkaistessa Puskaradio Punkalaidun -nimisessä Facebook-ryhmässä kuvan Loimaan Lehdessä vuonna 1986 ilmestyneestä artikkelista, jossa ihmeteltiin silloisen kunnanjohtajan poissa oloa maaherran vieraillessa Punkalaitumella. Mölsä kysyi, onko mikään muuttunut ja viittasi kysymyksellään siihen, että kunnanjohtaja Tuija Ojala oli vuosilomallaan Punkalaitumen Yrittäjien Yrittäjäjuhlan aikana. Juhlassa Vuoden Yrittäjänä palkittiin Jani Lintunen.
Pitkään keskusteluketjuun ottivat osaa useat henkilöt, myös kunnanjohtaja Tuija Ojala ja Jani Lintunen. Yhden kommentin ketjuun kirjoitti myös Ari Prihti. Keskustelu oli vähintäänkin värikästä ja se rönsyili myös Yrittäjäjuhla-teeman ulkopuolelle.
Jättämissään häirintäilmoituksissa, joiden liitteinä on Puskaradion keskusteluketju sekä Ari Prihtin omalla Facebook-seinällään julkaisema postaus, Tuija Ojala kokee joutuneensa solvaamisen, uhkaamisen ja maalittamisen kohteeksi. Hän näkee tilanteen olevan jatkumoa vuosi sitten alkaneeseen teknisen toimen työsuojelukriisiin, joka alkoi Prihtin tekemästä ponsiesityksestä.
– Prihtin ja erityisesti ystävänsä Mölsän käyttäytyminen kunnan työntekijöitä ja viranhaltijoita kohtaan on ollut aliarvostavaa ja ylimielistä koko sen ajan, kun olen kunnanjohtajana työskennellyt, Ojala väittää häirintäilmoituksessa. Jani Lintusen kohdalla ”oppi ei ilmeisesti ole mennyt perille” alkuvuoden häirintätapausten selvittelyn yhteydessä, todetaan puolestaan Lintusesta tehdyssä häirintäilmoituksessa.
”Pakko tämän on joskus loppua”
Tuija Ojala pysyy häirintäilmoituksessa kirjattujen syytösten takana. – Solvaaminen, maalittaminen ja uhkailu ovat jatkuneet jo pidempään. Se on ollut sellaista hienovaraista ja pitkäaikaista ”nillittämistä” aina tilaisuuden tullen. Eikä se ole kohdistunut ainoastaan minuun.
– Minulla on aika kova nahka ja itsekin käytän värikästä kieltä, mutta pakko tämän on joskus loppua, koska kiusaamiselle pitää olla nollatoleranssi. Jos nollatoleranssi on kouluissa, pitää se olla työpaikoillakin, ja sen pitää koskea myös luottamushenkilöitä. Siitäkin pitää käydä keskustelu, mitä kunnanjohtajan pitää sietää ja mitkä ovat kunnanjohtajan oikeudet, Ojala sanoo.
Hän toteaa olleensa pois Yrittäjäjuhlasta, koska oli paria päivää aiemmin täyttänyt 60 vuotta ja oli etukäteen sovitulla vuosilomalla. – En edes tiennyt, kenestä tulee Vuoden Yrittäjä, joten missään tapauksessa en jättänyt juhlia tarkoituksellisesti välistä, vaikka niinkin some-keskustelussa annetaan ymmärtää.
Ojala myöntää, ettei sosiaalinen media ole paras mahdollinen areena eripuraisten keskustelujen käymiselle. – Jos joku närästää, olisi parempi, että asia otetaan esiin sillä tavalla, kuten kuuluu. Ettei mennä someen tai kiekkokaukalon reunalle, vaan lähestytään niitä ihmisiä, jotka tehtävistä ovat vastuussa. Mitään sellaista, mitä ei suoraan toiselle voi sanoa, ei someen saa kirjoittaa.
– Kannan tietysti vastuun tekemistäni ilmoituksista. Kun ongelma on jatkunut pitkään ja minäkin olen jo päättänyt jättäytyä eläkkeelle, antaa se mahdollisuuden nyt hoitaa tämä ongelma pois, sanoo ensi vuoden joulukuussa varhennetulle osa-aikaiselle vanhuuseläkkeelle tähyävä Tuija Ojala.
Vakava ja tutkittava asia
– Kun kuntaan jätetään häirintäilmoitus, on se aina vakava asia ja se pitää tutkia, vaikka ilmoitus nyt kohdistuukin itseeni. Jokaisella ihmisellä on subjektiivinen oikeus kokea asiat sellaisina, miltä ne itsestä tuntuvat, sanoo valtuutettu Ari Prihti.
Hän ei tunnista Tuija Ojalan tekemässä häirintäilmoituksessa esiin tuotuja syytöksiä. – En tunnista syytöksiä ja pidän niitä merkillisinä. Kohdallani viitataan kahteen Facebook-kommenttiin, joissa molemmissa puhutaan ponsista. Toisessa olen kommentoinut Ojalan ehdotusta kirjan nimeksi, toisessa puhutaan pajun heteestä, johon kuuluu ponsi. Esimerkiksi Ojalan osallistumista Yrittäjäjuhlaan tai yhdenkään kunnan työntekijän työn hoitamista en ole kommentoinut millään tavalla. En ole myöskään uhkaillut ponsien tai ”joulualoitteiden” tekemisellä. En edes tiedä, mikä on joulualoite.
– Päällimmäinen ajatus siitä, mikä tässä saattaa olla takana on se, että halutaan rajoittaa valtuutetun sananvapautta ja ottaa työkalupakista pois yksi tärkeimmistä työkaluista eli ponsiesityksen tekeminen. En ole aliarvioinut kunnanjohtajan viranhoitoa, mutta siihen, olenko ollut viranhoitoon tyytyväinen, en ota julkisesti kantaa. Hän tekee työtään, Prihti sanoo.
Myös Prihti pitää sosiaalista mediaa hankalana kanavana. – Some on kaiken kaikkiaan hyvä ja huono yhtä aikaa. Sen kokemuksen pohjalta, mitä itselläni on, sanoisin, että jos joku provosoi, ei pidä provosoitua. Se pätee kaikkeen keskusteluun.
Turhanpäiväistä
– Aiheetonta ja aivan turhanpäiväistä, sanoo Jani Lintunen hänestä jätetystä häirintäilmoituksesta. – Kyllä kunnanjohtajan tulee jonkunlaista kritiikkiä kestää. Myös me luottamushenkilöt saamme kritiikkiä ja se on kestettävä.
Hän muistelee myös valtuutettu Timo Karuselta (kesk.) saamaansa ohjetta lähtiessään mukaan kuntapolitiikkaan. – Timo muistutti, että kuntapoliitikko saa aina kuntalaisilta palautetta, mutta sitä ei parane ottaa henkilökohtaisesti eikä siitä saa ottaa itteensä. Tämä kannattaisi muidenkin muistaa.
Lintunen ihmettelee myös häirintäilmoituksessa sitä, mikä oppi hänelle ei ole mennyt perille alkuvuoden tapausten selvittelyssä. – Minut todettiin silloin syyttömäksi, kuten muutkin luottamushenkilöt, joita vastaan hyökättiin perusteettomasti. Nyt tehdyssä häirintäilmoituksessa on nimetty myös henkilö, joka ei ole minun aikanani ollut kunnan palveluksessa. Kyllä nämä syytteet ovat perättömiä ja tekaistuja.
– Tämä on jo toinen tapaus vuoden sisällä, jossa sama peli jatkuu, että luottamushenkilöitä vastaan hyökätään heti, kun tilaisuus tulee. Mielestäni tämä saisi loppua. Koen, että Tuija Ojala on jo useamman kerran pyrkinyt vaimentamaan minut. Omasta puolestani kunnanjohtaja saisi vaihtua nopealla aikataululla, tai ainakin siitä asiasta pitäisi aloittaa keskustelu. Viitaten Ojalan kommenttiin Ylen jutussa, olen aivan samaa mieltä. Tämä on lapsellista touhua, sanoo Jani Lintunen.
Mölsä ei tunnista syytöksiä
Jo toinen kriisi vuoden sisällä sai alkunsa joulukuun alussa Martti Mölsän kirjoituksesta Puskaradio Punkalaidun -ryhmässä Facebookissa. – En todellakaan ole solvannut ketään. Kysyin, onko mikään muuttunut kunnassa ja kunnanjohtaja lähti siihen kirjoittelemaan omia tekstejään, jotka minusta vaikuttivat epäasiallisilta.
– Olen huolissani kunnan itsenäisyydestä ja paikallisten yrittäjien tulevaisuudesta. Kaksi kysymystä syksyn aikana olen lähettänyt kunnanjohtajalle sähköpostitse, mutta en ole saanut vastausta niihin. Ajattelin, että käytetään sitten toista reittiä eli sosiaalista mediaa, Mölsä kertoo.
Ari Prihtistä tehdyssä häirintäilmoituksessa annetaan ymmärtää, että Mölsä olisi käyttäytynyt kunnan työntekijöitä ja virkamiehiä kohtaan aliarvostavasti ja ylimielisesti jo pidemmän aikaan. – Tuota minä en tunnista ollenkaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista nostetaan esiin. Vuosi sitten oli tietysti syytöksiä, että olisin ponsiasiassa ollut taustavaikuttaja, mutta tämä on ihan uutta.
– Olen saanut käsityksen, että poliisille on minusta tehty tutkintapyyntö, mutta mitään virallista vahvistusta asialle en ole saanut. Viranomaiset tutkivat ilmeisesti nyt asiaa ja päätös tulee aikanaan. Sitten mennään sen mukaan. Kyllä useampi tuttu on sentään jo luvannut käydä katsomassa Kylmäkoskella, mikäli tuomio tulee, Martti Mölsä tuumii.
» Takaisin arkistoon