Punkalaitumen kunnanjohtajan Tuija Ojalan kommentit pitkäperjantaina ilmestyneessä Aamulehdessä (AL 29.3.) ovat herättäneet hämmennystä ja närkästystäkin Punkalaitumella. Kunnanjohtajien kotikuntia käsitelleessä jutussa Ojala muun muassa puhuu ”Kittilä-meiningistä”, arvokorruptiosta ja esineellistämisestä, joihin kunnanjohtajan virassa törmää.
Punkalaitumen Sanomat haastatteli Tuija Ojalaa tiistaina päivällä ja kysyi tarkemmin asioista, joita hän nosti esiin Aamulehden haastattelussa.
– Puhuin kuitenkin enemmän kunnanjohtajana yleisesti ja vähän muidenkin puolesta. Kysymyshän jutussa oli siitä, pitääkö kunnanjohtajan asua johtamassaan kunnassa, Ojala perustelee lausuntojaan.
Ojala on jäämässä joulukuun alussa varhennetulle vanhuuseläkkeelle ja yrittäjäksi. Lähimenneisyydessä takana on myös loppuun käsitellyksi kuvailtu tapahtumasarja, jossa Ojala teki häirintäilmoituksen kahdesta kunnan luottamushenkilöstä ja tutkintapyynnön poliisille kolmannesta henkilöstä. Onko eläkepäivien lähestyessä helpompi nostaa esiin epäkohdiksi kokemiaan asioita?
– Ehkä nyt on helpompi puhua asioista, kun vapaus häämöttää. Koen, että kunnanjohtajat ovat ammattiryhmä, jonka etua ei oikein kukaan valvo, vaikka kunnanhallitusten tehtävä se olisi. Kun asioita pitää ”lämpiminä”, voivat ne jossain vaiheessa korjaantua, Ojala sanoo ja samaan hengenvetoon kertoo ymmärtävänsä myös sitä, että luottamushenkilöillekään ei ole helppo valvontatehtäväänsä toteuttaa.
Käyttämäänsä ”Kittilä-meininkiä” Ojala kuvaa laajaksi käsitteeksi. – Kyse on siitä, että voiko jollain alueella olla omat käyttäytymislakinsa, ja se että kumpi on tärkeämpää, kunnan etu vai se, toimitaanko lain mukaan.
Hän korostaa, ettei Punkalaitumella tapahdu laittomuuksia päätöksenteossa, vaan kyse on ajatusmaailmasta. – Samoja asioita joutuu myös kunnanjohtaja punnitsemaan eli meneekö kunnan etu laillisuuden yli ja kuka sitä laillisuutta oikeastaan valvoo.
Arvokorruptiossa, josta Ojala käyttää myös sanaa asennekorruptio, on hänen mukaansa kyse erilaisuuden hyväksymisestä. – Arvokorruptiota ei mitata rahassa, kuten korruptiota normaalisti. Kyse on siitä, hyväksytäänkö jonkun erilaisuus ja erilaiset ajatukset. Ilmiönä se muistuttaa hylätyksi tulemista. Ongelma on se, että joskus ei edes eroteta sitä, mikä on väärin. Kyse on siis etiikasta.
Kaikkea kritiikkiä Ojala ei suuntaa pelkästään päättäjien suuntaan, vaan puhuu asenneilmapiiristä yleensä. – Siinä mielessä monessa pienessä kunnassa on epäterve henki ja asenneilmapiiri, että uusia tulijoita tai yrityksiä ei helposti hyväksytä. Ehkä ilmapiiri on parantunut jonkin verran, kun yhteiskunta on avautunut. Silti tietynlainen nurkka- ja kuppikuntaisuus ovat säilyneet. Helposti tulijoista nähdään mieluummin huonoja kuin hyviä puolia.
Virassaan Tuija Ojala kertoo kokeneensa vahvasti esineellistämistä. – Olet kunnanjohtaja, et mitään muuta. Et ole perheenäiti, etkä kaupassa asiakas. Sinulla ei ole omaa persoonaa, vaan kaikki katsotaan kunnanjohtajan viran kautta. Jos kunnassa menee joku asia pieleen, se on kunnanjohtajan vika. Helposti kysytään, mitä mieltä kunnanjohtaja tästä on, vaikka asia ei millään lailla kunnalle kuuluisikaan.
– Kun tulin kunnanjohtajaksi en ollut paikkakunnalla kovin tunnettu henkilö, koska olin tehnyt työurani muualla. Muutamat ihmiset sanoivat tuolloin kahvipöytäkeskusteluissa, että kyllä sinut kohta opetetaan käyttäytymään. Ja kyllä minä tällaista ”opettamisilmiötä” huomasin tietyiltä tahoilta aika vahvasti. Olisi pitänyt tehdä ja toimia heidän tahtonsa mukaan.
Punkalaitumella ollaan juuri aloittamassa uuden kunnanjohtajan rekrytointia. Ojala ei tunnista sitä, että hänen Aamulehdessä antamat lausuntonsa tulisivat vaikeuttamaan rekrytointiprosessia tai että ne antaisivat kunnan toiminnasta huonon kuvan.
– Näkyvyys on kunnalle aina positiivista. Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita kaikkien kuntien johtajat ja Kuntaliittokin miettii. Kunnanjohtajan asemaa ja sitä, mikseivät kunnanjohtajat pysy pirkanmaalaisissa kunnissa, on pohdittu eri kokoonpanoilla laajemminkin. Kommenttini eivät heikennä kunnan asemaa rekrytoinnissa. Päinvastoin, tänne on hyvä tulla, koska kipeistäkin asioista voidaan keskustella ja asioihin myöskin pyritään tarttumaan ajoissa ennen kuin ne eskaloituvat, Tuija Ojala sanoo.
Päätöksenteosta annettu kuva väärä
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lumme (kok.) sanoo, että kunnanjohtaja Tuija Ojalan lausunnoista pitkäperjantain Aamulehdessä saa väärän kuvan Punkalaitumen kunnan päätöksenteosta.
– Vaikka kunnallisessa päätöksenteossa on joskus erimielisyyksiäkin, toivoisin mahdollisimman totuudenmukaista kuvaa kunnasta ja punkalaitumelaisista ylipäätään. Mielestäni lausunnon antama kuva on väärä. Olemme lähettäneet Aamulehteen yhteisen kirjoituksen, jossa tuodaan esiin kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston näkemys asioista, Harri Lumme kertoo.
Hänen mukaansa Punkalaitumen kunnanhallitus kävi tiistaina keskustelun asiasta kunnanjohtajan kanssa. – Halusimme keskustella, mitä jutussa mainitut asiat oikeasti tarkoittivat. Kunnanjohtajan oma kertomus asiasta on nyt kuultu. Juttu on tehty Aamulehden aloitteesta ja varmaan aikaisempi kirjoittelu mediassa viimeisen kahden vuoden ajalta aiheutti sen, että kunnanjohtajan kommentit nousivat näin suureen rooliin.
– Tietysti tällaisella kirjoituksella voi syntyä kunnalle mainehaittaa, mutta toivon, että ei. Sinällään artikkeli ei ole saanut runsaasti huomiota edes paikallisessa somemaailmassa. Saattaa olla, että selvisimme vähemmällä, mitä pitkäperjantaina aamukahvilla lehteä lukiessa pelästyimme, Lumme pohtii.
Hän uskoo myös, että Punkalaitumen kunnanjohtajan virka kiinnostaa keväällä potentiaalisia henkilöitä. – Uskon, että hekin osaavat tulkita uutisia ja tehdä niistä oikeat johtopäätökset. Fokus kunnassa on nyt uuden kunnanjohtajan palkkaamisessa ja siinä pitää onnistua mahdollisimman hyvin. Kunnanjohtaja on kuitenkin kunnan keulakuva ja moni asia kunnan toiminnassa on hänestä kiinni.
Punkalaitumen kunnanahallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston vastinekirjoitus Ojalan kommentteihin julkaistiin Aamulehden (AL netti 3.4., lehti 4.4.) nettisivuilla keskiviikkona ja painetussa lehdessä torstaina.
» Takaisin arkistoon