Lukuvuosi aloitettiin Punkalaitumen kouluissa konkreettisesti myrskyisissä merkeissä, sillä vaikka pelätty rajuilma jäikin odotettua lievemmäksi, katkeilivat sähköt luokissa ja tuuli tuiversi nurkissa. – Sanon äitille, että koulussa pidettiin disco, tuumi Pohjoisseudun koululla esikoulun aloittanut Riina loisteputkien välkettä ihmetellessään.
Esikoulun Pohjoisseudun koululla ja Keskuskoululla aloitti yhteensä 18 lasta, joista kymmenen on Pohjoisseudulla ja kahdeksan Keskuskoululla.
Pohjoisseudulla esikoululaiset istahtivat tiistaina aamukymmeneltä kuuntelemaan satua tytöstä, jota jännitti. Tunne oli useimmille koulutiensä aloittaneille tuttu.
– Jännittää paljon, tuumi Riina, eikä osannut nimetä tarkemmin erityistä jännityksen aiheuttajaa, vaan kuittasi tunteen sanalla ”kaikki”. Samaa mieltä olivat Joona, Onni ja Voitto. Jänskätystä aiheuttivat uudet koulutilat ja uudet aikuiset.
Esiluokanopettaja Kirsi Lähdeniemi arvelee, että uusien eskarien jännitys haihtuu nopeasti. – Kunhan ensimmäisinä päivinä on tutustuttu toisiimme, kouluun ja koulun tiloihin ja tapoihin.
Seutukoululla 63 oppilasta
Pohjoisseudun koulu edustaa Punkalaitumella aiemmin vahvana kukoistanutta kyläkouluperinnettä, vaikka rehtori Elina Poutala käyttääkin koulusta nimitystä seutukoulu. Oppilaita koulussa on 63.
– Se on ihan hyvä määrä, vaikka tietysti enemmänkin mahtuisi. Oppilasennuste on laskeva. Syntyvyys Punkalaitumella on pientä, kuten monessa muussakin paikassa ympäri Suomea. Mutta mukavasti Punkalaitumelle muuttaa uusiakin lapsiperheitä tai paluumuuttajia. Näin oppilasennusteet aina hieman elävät ja muuttuvat.
Pohjoisseudun koulu on tullut tunnetuksi siitä, että erityisesti urjalalaiset ovat lähettäneet lapsiaan sinne oppia saamaan. Näin on tänäkin lukuvuonna. – Nyt ulkopaikkakuntalaisia lapsia on seitsemän. Itse olen työskennellyt täällä runsaat kymmenen vuotta ja jokaisena lukuvuotena meillä on ollut oppilaita Punkalaitumen rajojen ulkopuolelta. Punkalaitumella perheillä on ainutlaatuinen tilaisuus, kun voivat valita kahdesta alakoulusta ja hakea niin sanottua toissijaista koulupaikkaa. Meille tulee oppilaita keskipitäjältä ja liikettä on toisinkin päin.
– Meidän seutukoulumme vahvuuksia ovat ehdottomasti yhteisöllisyys sekä joustavuus arjessa. Pienessä kunnassa ja pienessä koulussa kaikki tuntevat toisensa ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen, kaikki tunnetaan. Meillä on luonto lähellä sekä hyvät maastot liikkumiseen ympäri vuoden. Pohjoisseudulle koulukuljetukset onnistuvat helposti ja sujuvat hienosti, Poutala kuvailee.
Nallen tekoon
Keskuskoulun esikoululaiset Saana, Lilja ja Emma viettivät koulu-uransa toista välituntia tiistaina hämähäkkikeinussa keinuen. Kolmikko sanoo reippaasti, ettei koulun alku jännittänyt. Jokainen heistä pääsi jo keväällä tutustumaan tulevaan opinahjoonsa.
Tunnelma oli pikemminkin odottava. – Kivointa on, että pääsemme kohta tekemään nalleja. Isoveli teki sellaisen, kun aloitti eskarin, paljastaa Saana.
Esiluokanopettaja Ida-Maria Sillanpää paljastaa lapsille, että tulossa on muutakin mukavaa. – Tänään on luvassa myös aarteen etsintää. Muuten ensimmäiset päivät sujuvat toisiimme tutustuen ja leikkien. Puuhailemme kaikenlaista pientä ja mukavaa.
Viime vuonna esikoululaisia Keskuskoululla oli 16, nyt kahdeksan. – Tämä on maltillisemman kokoinen joukko nyt. Viime lukuvuonna oli ”tupa täynnä”.
Pienenevät ikäluokat näkyvät rehtori Ville Ahvenuksen mukaan myös Keskuskoululla, jossa lukuvuoden alussa on 99 oppilasta. – Koulu aloitetaan tietysti reippain mielin. Meillä on mukavan rauhallinen ja innokas oppilasporukka, mutta se on pienempi kuin koulun historiassa milloinkaan.
– Suunta on valitettavasti tämä. Vuosittaista vaihtelua saattaa tietysti olla, mutta kyllä yli 20 oppilaan ryhmät ovat jatkossa lähinnä poikkeuksia, Ahvenus sanoo.
Lukiossa 65 opiskelijaa
Punkalaitumen peruskouluissa on lukuvuoden alkaessa yhteensä 252 oppilasta. Pohjoisseudulla oppilaita on 63, Keskuskoulussa 99 ja yhteiskoulussa 90.
Lukiossa opiskelun aloitti 18 uutta opiskelijaa. Lukion kokonaisopiskelijamäärä on 65.
» Takaisin arkistoon