Tasavallan presidentin tapaan ”kolmella pointilla” tiivistää sanataiteilija Jukka Saarinen uunituoreen kirjansa ”Kattellaan! – Lyhyt johdatus laitumelaisuuteen” sisällön: – Mikä mikäki, kuka kekäki ja kujas sanot.
Jukka Saarinen on, pointit tarkemmin avattuna, koonnut uuteen kirjaansa oleellisia asioita synnyinpitäjästään Punkalaitumesta. Kirjan ensimmäisessä osiossa, joka on otsikoitu ”Mikä mikäki”, esitellään Saarisen valitsemia punkalaitumelaisia paikkoja. Joko nykyisiä tai entisiä. Historian hämärästä nousevat esiin muun maussa Kimara, Punkapirtti ja Pärnistön kahvila.
Kuka kekäkin -osuudessa tuodaan esiin niin nykyisiä kuin entisiäkin paikallisia tai Punkalaitumeen liittyviä henkilöitä. ”Kujas sanot” puolestaan tarjoaa kattauksen punkalaitumen murteen sanoista. Murresanojen osuus on suorastaan herkullinen, sillä se virkistää jopa paikallisen murteen jotenkuten hyvin osaavan muistia punkalaitumen murteen hienoista sanoista.
Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin viime viikon torstaina kahvila Myötätuulessa. Kirjan nimi on Saarisen mukaan erittäin helppo johtaa punkalaitumelaisuuteen. – Punkalaitumellahan sanotaan ”Kattellaan!”, kun lähdetään.
– Olen kirjoittanut taskupokkarina vastaavan kirjasen Turusta. Siinäkin oli henkilöitä, sanontoja ja sanakirja. Kirja oli tarkoitettu tamperelaisille.
Jukka Saarinen on tehnyt elämäntyönsä lehtimiehenä. Hän työskenteli pitkään Turun Sanomissa. Työnsä ohella Saarinen on runoilija ja sanoittaja. Tunnetuin hänen sanoittamistaan lauluista on Katri Helena euroviisukappale ”Tule luo” vuodelta 1993. Saarinen on julkaissut myös useita runokirjoja.
Synnyinpaikkakunta Punkalaidun on säilynyt hänelle tärkeänä ja sillä on ollut suuri merkitys myös luovassa työssä. – Olen saanut elää onnellisen lapsuuden ja nuoruuden. Se on auttanut myös luovassa työssä. Punkalaitumella palaa aina siihen tunnelmaan, jota koin lapsuudessa ja nuoruudessa, ja aina löytyy uusia inspiraation lähteitä.
Kirjan julkistamistilaisuudessa Jukka Saarinen kertoi myös, että hänen yrityksensä Sanarakas Oy on tehnyt 1 000 euron lahjoituksen Punkalaitumen museo- ja kotiseutuyhdistykselle Sulo Uuton lasinegatiivien digitointiin käytettäväksi. Viime vuonna vastaavan lahjoituksen sai Keskuskoulu soitinten hankkimista varten.
» Takaisin arkistoon