Koulujen opetussuunnitelmissa pitäisi paikallisuus ottaa paremmin huomioon. Tätä mieltä on Opetushallituksen opetusneuvos Alma Muukka-Marjovuo, joka vieraili tutustumassa Punkalaitumen yhteiskouluun ja lukioon viime perjantaina.
– Nykyään ei paikallisuutta ole tajuttu ottaa mukaan opetuksessa, vaikka opetussuunnitelma sen mahdollistaa. Opetussuunnitelma on kuitenkin jatkuvasti päivittyvä eli muutoksia tähän suuntaan on mahdollista tehdä, Muukka-Marjovuo sanoi tavatessaan yhteiskoulun ja lukion opettajia.
Opetushallitus on aloittanut vierailut Suomen kouluissa osana matalan kynnyksen kohtaamisia. – Tutkimuksen mukaan Opetushallitus näkyy aika vähän kentällä. Näillä vierailuilla tulemme tutummiksi.
Muukka-Marjovuo naurahtaa, että vuosikymmeniä sitten kouluhallituksen ylitarkastajien vierailut kouluilla olivat jännittäviä tapahtumia, joihin valmistauduttiin huolella. – Nyt emme ole niinkään tarkastamassa, vaan tapaamassa ja keskustelemassa.
– Kyllä meilläkin sen verran valmistauduttiin, että ohjeistin oppilaita viittaamaan oikealla kädellä, sikäli, kun tietävät oikean vastauksen ja vasemmalla, jos eivät. Mikäli opetusneuvos sattuu paikalle oppituntia seuraamaan, vitsaili rehtori Arto Asa.
Koska Muukka-Marjovuon työskentely-yksikkö Opetushallituksessa on lukiokoulutus, taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö ja hänen erityisalueenaan on musiikin ja tanssin opetussuunnitelmatyö ja opetus Suomen koululaitoksessa, poikkesi hän seuraamassa yhteiskoulun musiikin tuntia. Koulun oppilaat ja bändikerho esittivätkin musiikinopettaja Outi Koivuniemen johdolla pari kappaletta ja Keskuskoulun 3.–4. luokkien oppilaat piipahtivat antamassa näytteen laulutaidoistaan.
Koska Alma Muukka-Marjovuon sukujuuret ovat Punkalaitumella, hän piti hienona, että saattoi aloittaa kouluvierailut juuriltaan. – Isoisoisäni oli Vihtori Niemi ja mummuni Aili Jokela. Suvulla on edelleen täällä Vihtorin rakentama vapaa-ajanasunto ja paikkakunnan sekä suvun historia kiinnostaa itseänikin, mutta erityisesti äitiäni Tuulaa.
– Punkalaidun vaikuttaa elossa olevalta yhteisöltä ja lapset näyttäisivät voivan hyvin. Koulu on pitäjän sykkivä sydän ja elämänlanka.
Arto Asallakin oli lähettää terveisiä Opetushallituksen suuntaan. – Toivottavasti tästäkin vierailusta välittyy se, että maaseudulla on edelleen ihmisiä ja kouluja. Toimintatapamme saattavat tietysti olla erilaisia kuin suurissa kaupunkikouluissa.
» Takaisin arkistoon