Olemme Facebookissa!

8.7.2021 Sotilaspoikien perinnehuone avoinna torstaisin

Jari Kantonen ja Matti Juti pitivät Punkalaitumen sotilaspoikien perinnehuonetta avoinna viime torstaina. Aarre Koivuniemi muisteli omia sotilaspoika-aikojaan.
Punkalaitumen sotilaspoikien perinnehuoneeseen pääsee edelliskesien tapaan tutustumaan heinäkuussa torstaisin.

Vartiolan kirkonpuoleisessa päädyssä, yläkerrassa sijaitsevaan huoneeseen kannattaa poiketa, sillä tänä kesänä esitellään viime kesänä suoritetun valokuvakeräyksen satoa.

 


– Viime kesänä keräsimme, toisin sanoen lainasimme ja skannasimme, sota-ajan kuvia paikkakuntalaisilta. Kuvakokoelmamme karttuikin jonkin verran. Erityisesti olisimme halunneet kotirintamakuvia, eli valokuvia sodan aikaisesta arjesta täällä Punkalaitumella, kertoo Punkalaitumen sotilaspoikien osaston puheenjohtaja Timo Kirkko-Jaakkola.

 

Kaisa Kirkko-Jaakkola on koonnut valokuvista esityksen, joka alkaa kuvalla Vartiolan seinustalta. Siinä seisoo joukko sotilaspoikia kouluttajineen. Kuva on vuodelta 1943 ja yhtenä joukossa on Aarre Koivuniemi. Aarre Koivuniemi muistelee, että sotilapojille järjestettiin muun muassa viikon mittainen koulutus, jonka kouluttajat olivat tulleet muualta Punkalaitumelle.

 

– Viikon aikana lotat laittoivat Vartiolassa ruuat, muonittivat. Aarre Koivuniemi yöpyi koko viikon Eino Hepomaan kanssa sotilaspoikien kokoontumishuoneessa, samassa joka on nyt perinnehuoneena. Heillä oli sen verran matkaa kotiin, että heidän oli järkevämpää nukkua Vartiolassa.

 

– Sotilaspoikatoiminta antoi hyvät valmiudet myöhempää armeija-aikaa varten. Koulutus oli niin sotilaallista. Harjoittelimme ampumistakin, sanoo Aarre Koivuniemi.

 

Koivuniemi sanoo, että kotirintamalla sekä lotat että sotilaspojat tekivät sota-aikana valtavasti työtä. Rintamalle leivottiin näkkileipää. Tehtiin myös polttopuita mottitalkoissa. Työmäärän suuruutta ei välttämättä ole käsitetty.

 

Kuvakokoelmaa kartutetaan

Kaisa Kirkko-Jaakkolan kuvakollaasissa tulee esiin muun muassa lottien toimet kotirintamalla: suoritettiin ilmavalvontaa Vartiolassa, pidettiin kahvilaa, käytiin koulutuksissa niin Ulvilassa Ravannissa kuin omalla paikkakunnalla Vartiolassa. Liikunnallinen elämäntapa kuului itsestään selvyytenä lottatoimintaan, niinpä mukana on kuva lotista hiihtoretkellä.

 

– Otamme edelleen lainaksi valokuvia skannaamista varten. Varsinkin kotirintaman arjesta kertovaa kuvakokoelmaa kartutamme mielellämme. Olisi hienoa, jos saisimme sellaisia kuvia, joissa olisi ajoitus, paikkatiedot sekä henkilötiedotkin mukana, mutta kaikki sota-aikana Punkalaitumelta tai punkalaitumelaisista jossakin muualla otetut kuvat kiinnostavat, sanoo Timo Kirkko-Jaakkola.

 

Kirjakokoelma esillä

 

Toinen tutustumisen arvoinen kokonaisuus perinnehuoneessa on edesmenneen Pentti Ruohotien sota-aikaa käsittelevien kirjojen kokoelma.

 

– Pentti Ruohotie toimi Sotilaspoika-lehden päätoimittajana. Hän vieraili useasti Punkalaitumella ja hänellä oli läheiset suhteet osastomme toimijoihin. Kirjat hän ehti lahjoittaa perinnehuoneeseemme ennen poismenoaan, kertovat Jari Kantonen ja Matti Juti.

 

Kirjojen joukossa on myös harvinaisuuksia. Timo Kirkko-Jaakkola sanoo, että mukana on teoksia, jotka eivät suorastaan olleet kiellettyjä, mutta eivät suuremmin suosiossakaan sotien jälkeen. Punkalaitumen sotilaspojat on Satakunnan sotilaspoikien killan osasto.

 

Tänä vuonna sotilaspoikien valtakunnallinen liitto viettää 30-vuotisjuhlia. Punkalaitumen osasto aloitti toimintansa vuonna 1993. Punkalaitumen sotilaspoikien perinnehuone Vartiolassa on avoinna 8.7., 15.7., 22.7. ja 29.7. klo 11–14. Käynti kirkonpuoleisesta päädystä.

 

Anu Helariutta-Koskua

Evästeet