Olemme Facebookissa!

31.10.2019 Päättäjät jäivät kaipaamaan ajankohtaista tietoa koulutyömaalta

Punkalaitumella on jouduttu ”pureksimaan” uutista uuden yhteiskoulu-lukion työmaan ongelmista. Punkalaitumen Sanomien haastattelemat teknisen lautakunnan jäsenet kertovat saaneensa tiedokseen työmaakokousten pöytäkirjat mutta jäivät kaipaamaan tarkempaa tietoa kokoulun tilanteesta.
Punkalaitumen uuden yhteiskoulu-lukion rakennustyömaan ongelmat paljastuivat kaikessa laajuudessaan kunnanhallitukselle ja tekniselle lautakunnalle 14.10. projektipäällikkö Jarmo Pitkäsen tilannekatsauksen myötä. Useampi päättäjä sekä kunnanhallituksessa, että teknisessä lautakunnassa toteaa, että tietoja ongelmista tuli tipoittain.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.) katsoo kunnanhallituksen jääneen vaille riittävää tietoa. – Kunnanhallitus ei ole saanut työmaakokousten pöytäkirjoja luettavakseen. Hallitus ei ole mielestäni saanut riittävästi tietoa, vaikka asiasta en ketään halua syyllistää. Kaikki varmasti ovat tienneet, että jotain ongelmia työmaalla on. Vikalistan pituus kuitenkin vasta avasi silmät. Näin isossa mittakaavassa asioita ei ole tietoon tuotu.


Samalla linjalla on kunnanhallituksen edellinen puheenjohtaja Ari Prihti (sin.). – Pääsääntöisesti keskityttiin huhujen alas ampumiseen. Tietoa tuli tipoittain hallitukselle ja hallituksen puheenjohtajalle, ja vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia oltiin jo korjaamassa. Valvojan vikalista osoittaa, että valvonta on toiminut.


– Tiedonkulussa on saattanut olla katkoksia. Työmaakokouksissa käsitellyistä ongelmista ei ole tullut tietoa hallitukselle asti. Syyllisten etsimisen sijaan olisi varmistettava, että saamme hyvän ja toimivan koulun, Prihti korostaa.


Linda Lähdeniemi pitää koulutyömaan ongelmia harmittavina. – Yritimme kuitenkin hyvää ratkaisua lapsille ja nuorille. Luotan, että koulusta tulee edelleen hyvä, ja että paljastuneet viat ja puutteet korjataan. Kiirettä ei enää ole. Tärkeintä on, että rakennus tulee olemaan paras mahdollinen.

Tekninen lautakunta sai työmaakokous-pöytäkirjat tiedoksi

 

Teknisen lautakunnan jäsenet ovat saaneet koulutyömaan työmaakokouspöytäkirjat tiedokseen. Lautakunnan puheenjohtaja Sami Uutto (ps.) totesi viime viikon Punkalaitumen Sanomissa, että tiedonsaanti on ollut puutteellista.


– Tietoa ei ole ollut siinä laajuudessa, mitä tilannekatsauksessa oli, eikä näin laajasti ongelmista kokouksissa kerrottu. Rakennustoimikunnan työ päättyi, kun urakkasopimus oli tehty. Ei tilanteeseen voi olla kuin pettynyt, sen verran paha se on, sanoo teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja Petri Korhonen (sdp.).

 
– Raportteja on tullut lautakunnalle mutta viiveellä. Siinä mielessä työmaan ongelmat ovat olleet tiedossa. Säänsuojaus aiheutti itsessäni huolta, sen verran työmaalla talvella liikuin ja asiasta mainitsin. Suunnitelmissa oli puutteita jo perustusten rakennusvaiheessa. Suunnittelusta ei tullut kovin vakuuttavaa kuvaa ainakaan pohjatöiden osalta, kuvailee Juha Yli-Parri (kok.).


Simo Kedon (kesk.) näkemyksen mukaan lautakunta sai tietoa, vaikka asioita ei varsinaisesti käytykään läpi. – Kaikille on lähetetty työmaapöytäkirjat, vaikka niitä ei kokouksissa olla käyty läpi. Ne ovat tulleet nimikkeellä ”Tiedoksi”. Enemmän kuin tekninen lautakunta asiasta on vastannut ohjausryhmä. Tekninen lautakunta on käynyt koulutyömaalla kerran tutustumassa. Näkemykseni on, että valvonta on ollut hyvää ja tarpeellista mutta ehkä valvoja olisi voinut ottaa kriittisissä tilanteissa tiukemman otteen.


Soili Männistö (kok.) pitää teknisen lautakunnan saamaa tietoa riittämättömänä. – Lautakunta ei ole saanut riittävästi tietoa. Työmaakokousten pöytäkirjat ovat tulleet jälkijunassa eikä niissä ole ongelmia aukaistu riittävästi. Yläpohjan kosteusongelmat olivat tiedossa. Lautakunta on pidetty aika pitkälti pimennossa ja työmaalla olemme käyneet tutustumassa vain kerran.


Virpi Hongiston (sin.) mukaan työmaan ongelmat konkretisoituivat vasta projektipäällikkö Jarmo Pitkäsen tilannekatsauksessa. – Työmaapöytäkirjat on tullut lautakunnalle mutta asia konkretisoitui, kun kaikki puutteet saatiin samaan listaan. Heti alusta tiedettiin, että ongelmia on mutta niitä tuli vain lisää ja lisää.


Jaana Ekilä (kesk.) puolestaan epäilee teknisen lautakunnan mahdollisuuksia vaikuttaa työmaan asioihin, vaikka tietoa olisi reaaliajassa saatukin. – Työmaakokousten pöytäkirjat on lautakunnalle tuotu, tosin viiveellä. Siihen, en osaa sanoa, olisiko lautakunta voinut asioihin vaikuttaa. Lähinnä olisi voitu patistaa, että hommat on saatava kuntoon. Ehkä ongelmia olisi voinut tuoda realistisemmin esille.


Kunnanhallituksen edustajana teknisessä lautakunnassa toimii Antti Peltomäki (kok.). – Jostain ongelmista olen ollut tietoinen mutta en kaikista. Tosin olen ollut kunnanhallituksen edustajana vasta kahdessa lautakunnan kokouksessa. Työmaakokouspöytäkirjoja en ole nähnyt.


Kaukolämpöputkikin vaurioitunut


Uuden yhteiskoulu-lukion rakennustyömaan tuntumassa kulkeva SHT-Tukun kaukolämpöputki on vaurioitunut rakennustöiden yhteydessä. Putki kulkee Tukun lämpövoimalasta Keskuskoululle.


– Vaurio tapahtui jo viime syksynä noin 50 metrin matkalta liikuntahallin päädyssä, kertoo Simo Keto.


Hänen mukaansa putki vuotaa tällä hetkellä ja kiertoon joudutaan lisäämään vettä viikoittain. – Vuotoa voisi kuvailla huomattavaksi, vaikka toistaiseksi sen kanssa pärjätään. Putken korjaaminen on tällä hetkellä vakuutusyhtiössä lausunnolla. Toivottavasti se saadaan kuntoon mahdollisimman nopeasti.

 

Evästeet