Olemme Facebookissa!

30.07.2020 Jäte on koko pitäjän asia

30.07.2020 Jäte on kaikkien asia
Jätelaissa on roskaamiskielto, jonka mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä, eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa.

 – Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä roskaajan siivoamaan roskaamansa alueen ja määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla. Jos kehotusta ei noudateta, viedään asia ympäristöjaoston käsiteltäväksi, kertoo ympäristötarkastaja Heidi Leppinen Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluista.

 

Punkalaitumelta ei ole Leppisen mukaan tarvinnut roskaantumisasioissa tutkintapyyntöjä tehdä poliisille. Mahdollisia siivoamiskehotuksia on yleensä kunnassa myös noudatettu. Roskaamiskiellon tahallisesta tai törkeästä, huolimattomuudessa tapahtuneesta, vähäisestä rikkomisesta voi napsahtaa 100 euron rikesakko.

 

Sakkoja tai vankeutta

 

– Valvontaviranomainen tekee poliisille tutkintapyynnön jätelain rikkomisesta, ellei tekoa voi luokitella vähäiseksi. Rikoksentekijä on tuomittava ympäristörikkomuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos oikeus ei pidä tekoa vähäisenä, on tekijä tuomittava ympäristön turmelemisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi ja törkeästä tapauksesta jopa enintään kuudeksi vuodeksi.

 

Miksi sotket?

 

Ihminen sotkee monesta syystä, joskus saattaa sairauskin ajaa roskaajaksi. Heidi Leppisen mukaan olisi mielenkiintoista tietää, miksi sotkija sotkee, tärvelijä tärvelee, roskaaja roskaa.

 

– Yleensä varmastikin halutaan välttää asianmukaisesta jätehuollosta tulevia kustannuksia. Osittain roskaaminen on myös laiskuutta ja piittaamattomuutta. Joidenkin mielestä on helpompi kipata jätteet maastoon kuin viedä ne oikeaan paikkaan esimerkiksi jäteasemalle. Joskus Leppisen mukaan kauneus on katsojan silmässä.

 

– Tontin siisteyden määrittely on vaikeaa, ja näkymät saattavat aiheuttaa naapuristossakin närää. Riittävän siisteyden määrittely on vaikeaa. Esimerkiksi autonromut aiheuttavat murheita, toisaalta saamme valituksia myös pihalla epäsiististi varastoiduista polttopuista tai työkoneista, jotka eivät ole jätettä, mutta pilaavat maisemaa. Sotesilla on kaksi ympäristötarkastajaa, Leppisen vastuualueeseen kuuluu Punkalaitumen lisäksi Vammala.

 

– Me käymme katsomassa kuntalaisten ilmoitusten perusteella roskaantuneita paikkoja. Pyrimme roskaajan selvittämään, mutta jos emme siinä onnistu, on kiinteistön omistajan siivottava. Punkalaitumelaiset on näissä asioissa fiksua kansaa. Kehotuksella on yleensä päästy asiassa eteenpäin. Poliisille emme ole yhtä ainutta tutkintapyyntöä roskaantumisasioissa Punkalaitumelta tehneet, eikä määräyksiäkään ole neljän tarkastajavuoteni aikana annettu ympäristöjaostossa. Vaarallinen jäte jäteasemalle

 

Vaarallinen jäte (entinen ongelmajäte) kuuluu aina jäteasemalle. Vaarallisen jätteen voi tunnistaa pakkauksessa olevasta punamustavalkoisesta varoitusmerkistä. Tällainen jäte aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jos ulkopuolinen huomaa jäteongelmia, ottaa ympäristönsuojelu kopin.

 

– Meille voi laittaa sähköpostia ymppi@sastamala.fi tai soittaa 0400 805 432. Jos kyseessä on jokin hankalammin löydettävä paikka, kannattaa liittää kartta mukaan. Jos on kyse jätteiden poltosta, voi poliisi sakottaa suoraankin. Erityisesti virka-ajan ulkopuolella, kun tilanne on niin sanotusti päällä, kannattaa soittaa poliisille. Kun puhutaan ympäristörikoksesta, puhutaan vakavista asioista.

 

– Usein käräjille asti päätyvät roskaantumistapaukset menevät ympäristörikkomuksen nimekkeellä.

 

Nurinaa

 

– Aika usein nuristaan jätteiden hinnasta, vaikka esimerkiksi 150–litrainen energiajätesäkki maksaa kolme euroa ja samankokoinen sekajätesäkki neljä euroa, pohtii jäteasemanhoitaja Janne Paasikangas Punkalaitumen jäteasemalla.

 

Kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromu, pienet erät kyllästettyä puuta, hyötyjäte, puhdas, käsittelemätön puu, ajoneuvojen vanteettomat renkaat sekä kotitalouksien vaaralliset jätteet sekä asbestijäteen voi jäteasemalle viedä maksutta.

 

Koronakesällä Paasikankaan mukaan jäteasemalla kävijöiden määrä on kasvanut 3–4-kertaiseksi. Ihmiset siivoavat kotejaan, mökkejään ja varastojaan, remontoivat.

 

– Paljon ihmiset jäteasemalle jätteitään tuovat ja usein kysellään eri jätelajeista. Uusi jätelaki tulossa – Moni asia muuttuu ja tarkentuu, kun uusi jätelaki tulee voimaan toivottavasti vuoden alussa. Kiinteän jätteen kuljetukset tulevat tuolloin kokonaan kuntien vastuulle. Mökkiläistenkin jäteasioista vastuu siirtyy kunnalle. Tähän saakka mökkiläiset ovat hoitaneet jätteensä monin eri tavoin, värikkäitäkin käytäntöjä on ollut. Taloyhtiöissä jäteasiat muuttuvat, Suomen pakkauskierrätys Ringin kanssa yhteistyömme vahvistuu tuon uuden jätelain myötä. Suomi on saanut nykyisestä jätteiden hoidostaan kyllä noottia, sanoo palvelupäällikkö Anne Sjöberg Loimi-Hämeen Jätehuollosta.

 

Jos kierrätyspisteillä näkee sinne kuulumatonta jätettä, voi Sjöbergin mukaan soittaa suoraan joko Ringin tai Loimi-Hämeen Jätehuoltoon.

 

– Jos on kyseessä vaarallinen jäte, tulemme paikalle pikaisesti. Jos sotkija saadaan kiinni, niin vaarallisesta tai törkeästä rikkomuksesta teemme rikosilmoituksen ja asia siirtyy poliisin tutkittavaksi. Näitäkin tapauksia yhtiömme alueella on . Valitettavasti aina ei tekijää tavoiteta. Niitä, jotka jättävät jätteensä luontoon tai jäteasemien läheisyyteen, löytyy yhä vaan. Kalliiksi käy sellainen toiminta - ja onhan se rikollistakin tämä tällainen siipeily.

 

Suomen Pakkauskierrätys Ringillä on tällä hetkellä kaksi ekopistettä Punkalaitumella, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n jäteasema on Punkalaitumella avoinna tiistaisin ja torstaisin.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet