Olemme Facebookissa!

30.05.2024 Runkovesijohdon kustannusarvio pomppasi liki kolminkertaiseksi

Kanteenmaan runkovesijohdon saneerauksen kustannusarvio on liki kolminkertaistunut alkuperäisestä. Saneeraukseen varattiin alun perin 1,5 miljoonaa. Sweco Oy:n laatima uusin kustannusarvio antaa hintalapuksi hieman yli 4,2 miljoonaa euroa.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 21.5. ja päätti viedä asian kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Kunnanhallitus tulee tekemään päätöksen jatkotoimista ja todennäköisesti saneerausta tullaan käsittelemään kunnanvaltuustossa, koska kolmelle vuodelle varatut 1,5 miljoonaa eivät tule rakentamiseen alkuunkaan riittämään.


– Ero on merkittävä. Oman käsitykseni mukaan edellinen viranhaltija on tehnyt virheellisen arvion investoinnin kustannuslaskennassa. Myös hinnat ovat nousseet. Sitä ei päästä karkuun, että saneeraus on välttämätön ja sen tarpeesta on yksimielisyys, toteaa teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sami Uutto.


Kunnan tekninen johtaja Joonas Ramstedt ei viime viikolla ollut halukas kommentoimaan asiaa. – Puhuminen hankkeen etenemisestä ilman poliittista päätöstä on käytännössä päätösvaltaisen toimielimen ohittamista, kun varsinaista lainvoimaista päätöstä kunnanvaltuustolta ei ole.


Kunnanjohtaja Tuija Ojala puolestaan toteaa, ettei runkojohdon hintaa ole tosiasiallisesti aiemmin laskettu. – Rakennushankkeet myöskin arvioidaan usein viidelle vuodelle ja meillä seurataan vain kolmea vuotta. Arviohintaa korottavat ainakin kallioräjäytykset reitin varrella, digiteknologian hinta ja muut laskentavaiheessa ilmenneet tarpeet.

Ojala näkee myös mahdollisesti pientä valopilkkua hankkeen lopullisessa hinnassa. – Tämähän on kuitenkin vieläkin arvio, joka muodostaa pohja-aineiston kilpailuttamiselle. Rakentaminen on lamassa, joten tarjoukset voivat olla nyt edullisempi.


Poiketen Swecon Oy:n tekemästä kustannusarviosta tekninen toimi on jo nyt etsinyt hankkeesta säästökohteita. Sellaisiksi on listattu, että hanke tullaan toteuttamaan kevyemmällä asiantuntija-avulla, mitä kustannusarviossa on laskettu. Myös hyöty- ja jätepuun kaadot runkolinjalta tuottavat arviosta enemmän tuloja.

 

Evästeet