Olemme Facebookissa!

30.03.2017 Yhteistyötä tarvitaan keskipitäjän elävöittämiseksi

Kiinteistösijoitusyritys Trevian myy tai vuokraa tyhjillään olevaa entistä Salen liiketilaa torin laidalla.
Punkalaitumen keskipitäjällä katukuvaa leimaavat tällä hetkellä ikävässä mielessä tyhjät liikekiinteistöt. Paikalliset elinkeinoelämän toimijat korostavat yhteistyön merkitystä, jotta pitäjän ilme elävöityisi ja uutta toimintaa tyhjiin tiloihin saataisiin.

– On varmasti erittäin hyvä ajatus ryhtyä yhdessä miettimään, mitä voisimme tehdä. Kuntakin on käynyt taustalla keskusteluja joidenkin kiinnostuneiden kanssa mutta niistä ei voi tietenkään julkisesti puhua mitään, sanoo kunnanjohtaja Jyrki Moilanen.


Moilasen mukaan ei ole olemassa ”viisasten kiveä”, jolla tyhjiin liiketiloihin saataisiin toimintaa mutta ajatuksia on syytä heittää ilmaan. – Yksi ryhmä, jota Punkalaitumelle voitaisiin houkutella, ovat etätyöntekijät mutta heille pitäisi olla valmiina tuote, jota markkinoida. Toisaalta, kun kohderyhmä on selvillä, on tuotekin helpompi rakentaa.


Rohkeita ajatuksia, järkeviä satsauksia


– Elinkeinoelämän kehittäminen ja tyhjät liiketilat eivät ole yksin kunnan, yrittäjien tai liikehuoneistojen omistajien asia, vaan ratkaisuita olisi ideoitava yhdessä. Ajatuksia pitäisi heittää rohkeammin ilmaan, kannustaa Sastamalan elinkeinojohtaja Ursula Lumme.


Punkalaitumen kunta päätti viime vuoden puolella, että se ostaa elinkeinopalvelut naapurikunnasta. Ursula Lumme korostaa, että myös kunnan tulee olla aktiivinen. – Punkalaitumen keskipitäjän ongelmat ovat tuttuja muissakin kunnissa. Tarvitaan aktiivisempaa markkinointia ja oikeanlaisia satsauksia. Punkalaitumella on mietittävä, miten erottautua ja tunnistaa omat vahvuudet.


– Itse näkisin vahvuuksina ainakin edulliset hinnat ja valokuidun, vaikka isot kuluttajamassat puuttuvatkin. Sitäkin kannattaisi miettiä, mitä muuta toimintaa tyhjiin tiloihin voisi tulla kuin kauppoja. Voisivatko etätyöntekijät olla yksi kohderyhmä? Punkalaidun voisi erottua myös bioenergian avulla, Ursula Lumme pohtii.


Keskipitäjältä Lumme suuntaisi katseensa myös Kanteenmaahan, jossa Punkalaitumen kunta omistaa kuusi hehtaaria maata ja jonne on suunnitteilla myös biokaasuvoimala. – Kanteenmaa olisi tuleville yrityshankkeille logistisesti hyvä paikka.


– Suomessa on kuntia, jotka tällä hetkellä panostavat todella paljon elinkeinoelämän kehittämiseen. Tätä asiaa pääsee myös uusi valtuusto miettimään Punkalaitumella. Kunnan pitää satsata mutta satsaukset ja niistä tuleva hyöty kannattaa miettiä tarkkaan, Ursula Lumme toteaa.


Vahvuudet löydettävä


Punkalaitumen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Laura Jonkka heittää ensimmäiseksi ilmaan maunokoivistomaisen ajatuksen ”jotain tarttis tehdä”. – Esimerkiksi entisen Siwan ja Salen liiketilat ovat hyvillä paikoilla mutta nyt pitäisi vain keksiä, minkälaista toimintaa niihin voitaisiin saada.


Jonkka on huolissaan myös nykyisten yritysten jatkosta tulevina vuosina. – Tällä hetkellä yksi yrittäjä on lopettamassa toimintaa, toinen myymässä. Tulevina vuosina useampi yrittäjä alkaa tulla eläkeikään. Mistä löydämme jatkajat?


– Mielenkiintoinen kysymys on, miksei omasta pitäjästä löydy yrittäjähenkisyyttä. Oma käsitykseni on, että esimerkiksi nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä mutta jostain syystä innokkaita ei ole löytynyt, Laura Jonkka harmittelee.


Punkalaitumen elinkeinoelämän kehittäminen vaatii hänen mukaansa jatkossa omien vahvuuksien tunnistamista. – Keskipitäjä on tässä oma lukunsa mutta mielestäni pitäisi katsella myös Kanteenmaan suuntaan, voitaisiinko sinne luoda yritystoimintaa kaavoittamalla teollisuustontteja.

 

Brändi ja asiakkaat valmiina, jatkajaa ei löydy

 

– Kyllä tämä yhden ihmisen elättäisi. Brändi ja asiakkaatkin olisivat valmiina. Jatkajaa vain ei löydy, harmittelee yrittäjä Matti Seppä. Matin Pyörä ja Kone on sulkemassa ovensa tämän kuun lopussa 23 vuoden toiminnan jälkeen.


– En minä tätä yritystä olisi näin kauan pyörittänyt jos en olisi työstä tykännyt. Nyt on ”mittarissa” jo kuitenkin 69 vuotta, Seppä perustelee lopettamispäätöstä.


Hän on jo pidemmän aikaa etsinyt tuloksetta yritystoiminnalle jatkajaa. – Tuntuu vähän siltä, ettei halukkuutta sitoutua tällaisen yrityksen toiminnan pyörittämiseen löydy. Onhan se niin, että kun yksin yrittää, jäävät lomat vähemmälle.


– Nyt jatkajan löytämiselle alkaa olla jo kiire, sillä minun pitää irtisanoa mm. rahapelikoneiden sopimukset. Vähän siltä tuntuu, että kun ne täältä kerran lähtevät, eivät ne enää takaisin tule, Matti Seppä sanoo.

 

Evästeet