Olemme Facebookissa!

30.01.2020 Vertaisvetureilta tekoja hyvän ikääntymisen puolesta

Punkalaitumen 17 uutta Vertaisveturia ovat valmiita liikuttamaan vaikka jokaista punkalaitumelaista senioria ja ikäihmistä jollain tavalla. Viimeinen kokoontumiskerta järjestettiin viime viikon lauantaina Jalasjoen Nuorisoseurantalolla.
Punkalaitumen kunnan liikuntatoimi järjesti ensimmäisen Vertaisveturi -ohjaajakoulutuksen tammikuussa, jossa vertaisohjaajaksi koulutettiin 17 henkilö. Koulutuksesta vastasi Mallu Saarinen. Pilottikoulutuksen järjestäminen kuuluu hänen Ikäinstituutissa suorittamaansa kouluttajakoulutukseen.

– Vertaisveturien avulla tähtäimessä on liikuttaa jokaista punkalaitumelaista senioria ja ikäihmistä jollain tavalla. Se mahdollistuu olemassa olevien palveluiden lisäksi myös vertaisohjaajien avulla, kertoo Mallu Saarinen.


Hänen mukaansa Vertaisveturien avulla tavoitteena on saada jokaiselle ”mettäkulmalle”, kyläyhdistykseen, nuorisoseuraan, muihin yhdistyksiin ja kerhoihin sekä kokoontumiseen ja naapureiden kahvitteluhetkiin ainakin yksi reipas ja rohkea, omalla esimerkillään toimiva ja toisia innostava pienenkin liikuntatuokion vetäjä.


– Kukin Vertaisvetureista toteuttaa oppimaansa omalla tavallaan, omaan liikuntatottumukseensa pohjautuen. Joku innostaa kävelyporukkaansa liittämään lenkkiin lihasvoimaa ja tasapainoa tukevia harjoitteita, joku liikuttaa yhdistyksensä kokouksen osallistujia pienellä tuolijumpalla, joku ideoi ihan uutta liikuntatapahtumaa. Kunta kannustaa näihin ja tukee tarpeen mukaan, Mallu sanoo.


Vertaisohjaajat ovat valmiita siis lähtemään vaikkapa kävelykaveriksi tai pienen liikuntatuokion vetäjäksi erilaisiin tilaisuuksiin. Heihin saa yhteyden hyvinvointiohjaaja Elina Joupin kautta Kirjastolla tai numerosta 040–193 9009. Vertaisvetureiden tiedot löytyvät myös kunnan kotisivuilta liikunta-asioiden alta.


Vertaisveturien kouluttamista paikallisesti ovat olleet tukemassa SHT-Tukku sekä Lauttakylän seudun kuljetusyrittäjät. Myös Punkalaitumen kunta on ollut mukana mahdollistamassa koulutuksen.


Liikunta antaa hyvinvointia


Punkalaitumelle koulutetuista 17 Vertaisveturista ainoa mies on Ari Poutala. Hän korostaa, että liikunnalla on paljon myönteisiä vaikutuksia. – Sen avulla rakennetaan henkistä hyvinvointia, vireystila nousee ja stressitaso laskee.


Poutala kertoo lähteneensä mukaan koulutukseen, koska liikunnasta on hänelle itselleen tullut merkittävä osa eläkepäiviä. – Liikunta on koko ajan enemmän ja enemmän mukana elämässäni. Liikun läpi koko vuoden monella tapaa.


– Jos kiinnostusta löytyy, olen valmis vetämään vertaisohjaajana vaikkapa äijäjumppaa tai muuta liikuntaa. Kannustan ihmisiä liikkumaan läpi koko elämän. Itseäni on jäänyt harmittamaan se, että keski-iässä liikunta jäi pois kuvioista, Ari Poutala sanoo.

 

Evästeet