Olemme Facebookissa!

29.7.2021 Punkalaitumen Moottorikerho/UA jo 60-vuotias

Vuosia motocrossia harrastaneilla miehillä taisi hieman sydämessä läikähtää, kun 13-vuotias Eemil Salmela karautti paikalle omalla crossi-pyörällään, ja lähti kiertämään koko porukalle tutuksi käynyttä Lintukankaan rataa.
Tänä vuonna jo kunniakkaat 60 vuotta täyttävän Punkalaitumen MK/UA:n oli tarkoitus järjestää motocross-näytösajot legendaarisella Lintukankaan motocross-radalla. Valitettavasti nuo ajot kuitenkin peruuntuivat.

– Tähtäämme nyt ensi vuoteen ja toivomme, että suunnitelmat toteutuisivat silloin. 40 vuotta sitten tällä radalla on viimeksi kisattu. Tapsa oli silloin kuudes, minä kahdeksas, muistelee Jari Lintukangas Tapio Mattilan kanssa yhdessä osallistumaansa kilpailua. Molemmat heistä kertovat nyt lähinnä muistelevansa vanhoja mukavia aikoja. Kerhossakin pääpaino on nykyisin jokamiesluokassa, motocross oli voimissaan 70–80-luvuilla.

 

Kunnostetulle noin kilometrin pituiselle Lintukankaan motocross-radalle oli heinäkuisena hellepäivänä kokoontunut iso joukko alalle aikoinaan omistautuneita miehiä. Petteri Salmelakin oli paikalla 13-vuotiaan poikansa Eemil Salmelan kanssa. Eemil on jo vuosia ajanut rataa vauhdilla.

 


– Radalla pääsee tällä crossimopolla 50–60 km/h, mutta lähelle sataa on maksiminopeus. Kotona minulla on toinenkin motocross-pyörä, kertoo Eemil.

 

Vauhdin hurmaa

 

Mikä tällaisessa koneiden pärinässä keskellä metsää teitä miehiä oikein kiehtoo?

 

– No, onhan se mahtavaa vauhdin hurmaa, kun kuoppaisella tiellä saamme pyörillä päästellä.  Fyysisestihän tämä on raskasta touhua. Kyllä tämä siis ihan urheilusta käy.

 


Sekä Lintukangas että Mattila ovat kisanneetkin lajissa. Mattila on Classic-kisoja voittanutkin, SM-kisoissa kerholaisia on ollut kymmenen parhaan joukossa.

 

Juhani Rinne ja Seppo Lampinen liikuskelivat hekin Lintukankaan tutuksi käyneellä radalla.

 


– Eiköhän se niin pitkälti mennyt, että talvella ahkeroitiin ja kerättiin rahaa, kesät ajettiin. Itsesuojeluvaisto on vuosikymmenten saatossa kehittynyt, mutta aina ajetaan täysillä. Vauhti on nykyisin vaan vähän eri, nauroi menneitä vuosiaan muisteleva nelikko.

 


Lajille vannoutuneet miehet ja Moottorikerhonsa suuntaavat nyt katseen ensi vuoden kesään. Haaveissa on ainakin näytösajo.

 


Tulevaisuus taattu

 

– Jokamiesluokkaan kerho keskittyy nykyisin. Iso määrä jäseniä takaa, että tulevaisuutta on. 5–10 kerhossa harrastaa jokamiesluokkaa aktiivisesti, yksi ratakuorma-autoilua.

 


Kerholla on nykyisin 150 jäsentä. Tomi Lampinen toimii Punkalaitumen Moottorikerho/UA ry:n puheenjohtajana, Tapio Kaunisto sihteerinä, varapuheenjohtajana Olli Ojala.
Muina jäseninä hallituksessa ovat Martti Rautionmaa, Ismo Lampinen, Seppo Lampinen, Anni Kallioinen, Kalle Suoranta, Martti Koisti. Kilpailuasiamiehenä toimii Pentti Ojala.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

 

******************************************

 

Punkalaitumen Sanomissa kirjoitettiin 50 vuotta sitten näin:


Punkalaitumen Moottorikerho perustettiin 24.3.1961. Perustamiskokouksessa oli läsnä 44 henkilöä, konstaapeli Jorma Lehtimäki valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Ensimmäiseen hallitukseen valittiin jäseniksi Esko Vaskunlahti, Tuure Tamminen, Mikko Karunen, Kalevi Jokinen, Kalle Marttila, Tauno Rantala, Pauli Lahti ja Juhani Helariutta.

 

Lehtimäen lisäksi ovat puheenjohtajina toimineet pankinjohtajat Pentti Simola ja Timo Junnila sekä nykyisin autokoulunopettaja Esko Vaskunlahti. Pisimmän ajan, eli siis koko 10-vuotiskauden ovat hallituksessa olleet Tuure Tamminen, Esko Vaskunlahti ja Kalle Marttila.

 

Moottorikerhon 10-vuotisjuhlaa vietettiin Vartiolassa 20.4.1971. Suomen Moottoriliiton toiminnanjohtaja Adolf Lemmetti toi juhlaan Moottoriliiton terveiset.

 

– Samoihin aikoihin, kun Punkalaitumen Moottorikerho perustettiin, sai moottorikerhotoiminta alkunsa myös monella muulla paikkakunnalla. Moni niistä on jo lopettanut kymmenessä vuodessa, mutta Punkalaitumella toiminta on ollut alusta lähtien ripeää.

 

Heti kerhon perustamisvuonna ryhdyttiin rakentamaan Koskioisten Lintukankaan sorakuopalla motocross-rataa. Ensimmäiset ajot pidettiin siellä 3.6.1962. Rata vaati runsaasti hikeä ja työtä jäsenistöltä, mutta siitä tulikin sitten erittäin hyvä. Monet tunnetut motocross-miehet pitivät sitä yhtenä maan parhaista. Parhaimmillaan Lintukankaan motocross-ajoja seurasi jopa tuhatpäinen yleisö.

 


Niin ikään suuritöinen urakka on kerholaisille ollut Vehkajärven jääajot. Ne keräsivät paljon yleisöä kahdeksan vuoden ajan. Myös liikennevalistustyötä kerho on suorittanut. Liikenneillat ja erilaiset liikennekilpailut ovat aina tähdänneet liikennekulttuurin kohottamiseen paikkakunnallamme ja näistä toiminnoista on aina jotain jäänyt osallistujan mieleen.

 


Taloutensa pönkittämiseksi Moottorikerho on vuosien mittaan järjestänyt muun muassa tansseja. Bingo-iltoja on järjestetty Vartiolassa. Moottorikerhon toiminta on usein ollut tarmokkaan johtoportaan toimeliaisuuden ja innostuksen varassa. Samat henkilöt ovat vuodesta vuoteen vetäneet kerhoa ja samalla innostaneet muita mukaan. Tällä hetkellä kerho tuntuu olevan myötätuulessa edelleen, ja toiminta moottorien ja tieliikenteen parissa jatkuu.

 


Punkalaitumen Sanomat 29. huhtikuuta 1971

Evästeet