29.03.2018 LVI-Tapioharju Oy 60 vuotta
– Yrityksen perustamisen jälkeen isän ensimmäinen työmaa oli Rasilla. Nestori Rasi myi myös isälle tontin taloa varten, ja järjestyksessään toisen työmaan isäntä, Matti Simula, takasi lainan. Silloin luottamus oli erilaista kuin pankeilla tänä päivänä, naurahtaa LVI-Tapioharjun nykyinen toimitusjohtaja Ari Tapioharju.
Hänen mukaansa putkityöliikkeelle oli 60 vuotta sitten Punkalaitumella selkeä tarve. – Silloin oli putkimiehistä pulaa, koska töitä oli tarjolla. Isä löysi ammattimiehiä joskus jopa silloiselta Työlaitokselta. Miehet tulivat aamulla töihin iso eväsleipä ja pari maitopulloa mukanaan, ja illaksi heidät vietiin takaisin Haukankoskelle.
Kuuteen vuosikymmeneen mahtuu monenlaisia LVI-alan ilmiöitä. Erityisesti lämmitysmuodot ovat muuttuneet ja uudistuneet matkan varrella. – Ensimmäinen ilmiö oli keskuslämmitykseen siirtyminen. Penttilän Isto toi näytille tarjouksen vuodelta 1968, jossa isä tarjosi keskuslämmityksen vetämistä taloon runsaalla 7 000 markalla. Sen tarjouskilpailun hän sitten voittikin.
Öljylämmityksen kulta-aikaa kesti pitkään, 1960-luvulta aina 1980-luvulle. – Energian säästämisen myötä tulivat ilmalämmitys, puu- ja hakelaitokset sekä yhdistelmäkattilat. Niiden suuntaan ohjasi myös valtion energia-avustus, Ari Tapioharju kertoo.
Tänä päivänä lämmitysmuodoista suosituimpia ovat maalämpö, vesi-ilma ja ilmalämpö. – Tulevaisuudessa auringosta otettava energia tulee kasvattamaan osuuttaan. Siinäkin mennään veden lämmittämisestä kohti suoraa sähkön tuottamista.
Kuudenkymmenen vuoden matkalle mahtuu myös ilmiöitä, jotka ovat jälkikäteen osoittautuneet vähemmän toimiviksi. – Pelletti polttoaineena menetti markkinaosuuttaan hintapolitiikan vuoksi. Sen hinta nousi lähelle öljyä, kun tuotanto keskittyi Vapolle, joka oli vielä valtion oma yritys, Ari Tapioharju kuvailee.
Sijainti hyvä
LVI-Tapioharjun liike Mäenpäässä on yksi pitäjäläisiä pitkään palvelleista kivijalkakaupoista. Aiemmin yrityksellä oli toimipiste myös Urjalasta mutta nykyisin toiminta keskittyy Punkalaitumelle.
– Meidän kannaltamme Punkalaidun on sijainniltaan Urjalaa parempi, koska työkohteemme sijaitsevat tässä ympärillä. Erityisesti Sastamalan suunta ja Ellivuoren alue työllistävät. Maakunta tuntuu kasvavan siltä suunnalta, sanoo Matti Tapioharju.
Hänen mukaansa kivijalkamyymälän pitäminen kannattavana on haasteellista mutta kyse on myös asiakkaiden palvelusta. – Meillä liike tukee omaa toimintaa ja sen yhteydessä on myös varasto, joka täytyy pitää monipuolisena. Kaikilta tukkureiltakaan ei löydy hyllystä välttämättä tuotteita, joita meillä on. Asiakkaan suuntaan se on palvelua.
– Suomessa on kahden käden sormilla laskettavissa yritykset, jotka LVIS-alalla kuuluvat sekä Elfin- että Hanakka -ketjuihin. Tässä mielessä me olemme täyden palvelun talo. Meillä on myös yhteistyökumppaneita, jotka suorittavat rakennusteknilliset työt, koska ne liittyvät usein meidän urakoihimme, Matti ja Ari Tapioharju kertovat.
Kaksikko pohtii myös yrityksen pitkän iän ja menestyksen ”punaista lankaa”. – Kyllä hyvin ja ammattitaidolla tehty työ on paras käyntikortti ja siitä tieto kulkee. Ajanhermolla on pysyttävä ja oltava rohkeasti jopa hieman edellä alan kulloisessakin kehityksessä, summaavat Ari ja Matti Tapioharju.