Olemme Facebookissa!

28.07.2022 Peräniityn piha täyttyi vanhoista ajoneuvoista

Jarmo Lehtinen (vas.), Arto Rantala, Tapio Peräniitty, Veikko Savikko ja Eelis Mäkivirta ihastelivat Veikon uusinta hankintaa Cadillac Coupe De Ville 2D HT autoa.
Peräniityn hallissa seisoo pieni punainen Toyota Corona, jonka ympärillä pyörii kaksi miestä taskulamppujen kanssa. Tänään on nimittäin vuosittain järjestettävä museoajoneuvojen tarkastuspäivä. Kari ja Tanja Vastarannan Toyota on ensimmäisenä vuorossa.

– Auto on ollut Karin perheellä jo vuodesta 1968 lähtien. Ensiksi se toimi käyttöautona 90-luvulle asti jonka jälkeen se jäi käyttämättömänä suuliin noin 20 vuodeksi. Nyt pari vuotta sitten aloimme kunnostamaan autoa uudelleen, Tanja sanoo.


Tarkastuksia jo vuodesta -79


Tänään tarkastettavaksi on tulossa yhteensä seitsemän ajoneuvoa, joista viisi on autoja ja kaksi mopoa.


– Tämä taitaa olla seitsemäs kerta kun järjestämme tarkastuksen eli perinteiseksi voidaan kohta alkaa kutsumaan, Tapio Peräniitty kertoo. Tarkastus järjestetään yhdessä Punkalaitumen Veteraani Mopokerhon kanssa.


Museoajoneuvotarkastuksesta vastasivat Tampereelta asti tulleet Suomen ajoneuvohistoriallisen keskusliiton hyväksymät tarkastajat Arto Rantala ja Jarmo Lehtinen. He kertovat, että tarkastuksessa on useita tarkastuskohteita, kuten esimerkiksi konepelti, lasit, tiivisteet, jarrulaitteet, istuinten verhoilu, hallinta- ja säätölaitteet sekä lokasuojat.


Kyseisiä tarkastuksia on järjestetty jo vuodesta 1979 lähtien. – Tarkastuksesta saatu hyväksyntä on voimassa 6 kuukautta jonka aikana ajoneuvon voi viedä muutoskatsastukseen. Se mahdollistaa hyväksynnän museoajoneuvoksi, jonka jälkeen katsastus hoidetaan neljän vuoden välein, Arto Rantala kertoo.


Tuuria ja onnea


Kun Vastarantojen Toyota oli saanut tarkastajilta hyväksynnän, oli vuorossa päivän seuraava potilas. Tarkastuspaikalle kaartoi valkoinen Cadillac Coupe De Ville 2D HT vuosimallia -64. – Mallin nimessä 2D tarkoittaa kahta ovea ja HT on lyhenne englannin kielisistä sanoista hard top, joka suomeksi tarkoittaa kovaa kattoa, auton entinen omistaja Eelis Mäkivirta avaa auton nimeä.

Eelis oli ostanut auton jo 25 vuotta sitten Helsingistä, mutta myi auton kuukausi sitten Veikko Savikolle. Auton uusi omistaja on tyytyväinen uuteen menopeliinsä. – Auto oli juuri sitä mitä etsin. Yllättävän nopeasti tämä löytyi. Kun kuulin autosta, ei ostopäätöstä tarvinnut kauaa miettiä, onnellinen omistaja toteaa.


Tuuria ja onnea oli matkassa, sillä auto löytyi sattumalta. – Kaverini kertoi, että Veikko etsii autoa ja siihen totesin, että tuolla tallissahan se seisoo. Auto oli ollut muutaman vuoden ajamatta ja päätin sitten luopua siitä, Eelis kertoo.


Kyseinen Cadillac malli ei ole mikään tyypillinen näky Punkalaitumen tai edes koko Suomen katukuvassa. – Samanmallisia ei Suomesta montaa löydy. Veikkaisin kyseistä autoa olisi ehkä alle 10 Suomessa, Amerikassa näitä on sitten jo enemmän, Eelis pohtii.


Auto on arvion mukaan tuotu Suomeen 90-luvun alkupuolella. – Ilmaräppänästä löysin amerikkalaisen kuitin, mutta en muista miltä vuodelta se oli, Eelis naurahtaa.

Katseet kääntyvät


Auto ei kuitenkaan aina ole ollut yhtä hyvässä kunnossa kuin mitä se on nyt. Eelis kertoo, että autoon on muun muassa uusittu moottori sekä vaihdelaatikko ja myös uusi vinyylikatto on laitettu. – Auto ei ollut tässä kunnossa, kun sen ostin. Esimerkiksi paikallinen verhoilija Riitta Saarikko teki autoon uuden sisustan.


Pihan koristeeksi auto ei ole tarkoitettu. – Kyllä tämä ihan harrasteautoksi tulee, näillä pitäisi ajaa niin paljoin kuin vain mahdollista, Veikko sanoo.


Tyytyväisiä auton entinen ja uusi omistaja saavat olla, sillä auto näyttää ulkoa ja sisältä upealta. Katseilta ei varmasti voi välttyä, kun autolla ajelee Punkalaitumen katuja pitkin.
Kysyntää museoajoneuvotarkastuksille on, sillä ensi vuoden tarkastus on jo suunnitteilla. – Kyllä me ensi vuonna aiomme pitää uudelleen, sillä kyselyitä on jo tullut, että milloin taas voi tuoda auton tarkastettavaksi, Tapio tuumaa.

 

Evästeet