Olemme Facebookissa!

28.04.2016 Mieskuorolla monipuolinen kevätkonsertti

Rempseät merimieslaulut olivat Punkalaitumen Mieskuoron parasta antia Kevätlaulajaisissa. Kuoro johti Jukka Keskitalo.
Vaikka keli ei lumikuurojen keskellä kovin keväinen ollutkaan, oli Punkalaitumen Mieskuoron kevätlaulajaisissa liikuntahallin seinien suojassa lämminhenkinen tunnelma sunnuntaina. Isäntäkuoron lisäksi konsertissa lauloivat Naiskuoro Pihlajanmarjat sekä huittislainen lauluryhmä Sekulit. Esityksiä säesti Huittisten Puhallinorkesteri.

Kevätlaulajaisten monia esityksiä yhdisti aiheen puolesta meri ja vesi eri olomuodoissaan. Tarvittaessa aiheyhteys löytyi vaikka aasinsillan kautta. – Mitäs vesiaiheista tässä Sinun silmiesi tähden –laulussa onkaan? No, sovitaan, että ne silmät oli vetiset, vitsaili juontajana toiminut dir.mus. Pauli Ahvenus. Toisena juontajana oli huittislainen Riitta Koivisto.


Sunnuntain konsertti oli mieskuoron taiteellisen johtajan Jukka Keskitalon ensiesiintyminen kuoron kanssa paikkakunnalla. Keskitalo vastasi myös kaikkien kappaleiden sovituksesta niin kuorolle kuin orkesterillekin.


– Kun itse johtaa ja harjoituttaa omia sovituksia, on koko ajan näkemys siitä, mitä kuorolta ja orkesterilta haluaa. Työtä sovituksista kyllä on runsaasti, Keskitalo toteaa.


Mieskuoron esitykseen hän oli kohtuullisen tyytyväinen. – Kun kaikki laittavat peliin sen hetkisen taitonsa ja vuoden aikana opitut asiat ”sata lasissa”, se riittää. Enempää ei voi vaatia.


– Kuorolaisille pitää antaa kehuja heidän korkeasta harjoitusmoraalistaan. Melkein kaikki olivat aina harjoituksissa paikalla ja sille lasken johtajana suuren arvon.


Keskitalon mukaan mieskuoron harjoituksissa on vuoden aikana opeteltu monia asioita laulutekniikasta lähtien.


– Kyllä oppien perille menon konsertissa johtajakin kuuli, vaikka esiinnyttäessä osa niistä saattaa unohtuakin, mutta ainahan on hyvä jäädä vähän parantamisen varaa.


Musiikkia laajalla skaalalla


Kevätlaulajaiset alkoivat Huittisten Puhallinorkesterin tulkinnalla Olavi Virran tunnetuksi tekemästä kappaleesta Sinun silmiesi tähden. Orkesteria johti Sandy Ahjo. Puhallinorkesteri esitti konsertissa kaksi muutakin kappaletta, joista mieleen jäi etenkin T. Forsströmin säveltämä kaunis Majakkasaari.


Punkalaitumen Mieskuoro esiintyi kolmessa eri osiossa. Ensimmäinen käsitti kolme serenadia. Niistä erityisesti ”Sua mä kaipaan” svengasi torvien säestyksellä mukavasti. Toisen osion vakavampihenkiset merilaulut Merenkulkijan kaipaus ja Myrsky-yö merellä eivät aivan yltäneet kuoron tasolle. Varsinkin Merenkulkijan kaipauksessa sointumaailma tuppasi hajoamaan.


Kolmannen osan reippaat merimieslaulut olivat kuoron parasta antia. Reippaus antoi varmuutta esityksiin ja Balladi Saimaalta eli Kaunis Veera – elokuvan tunnusvalssi ”Kaunis Veera” oli suorastaan humoristinen. Möreä-äänisen kapteenin roolista selviytyi Sekulien Asko Hosike lähes Teijo Joutselan tasoisesti.


Kyllä Punkalaitumen Mieskuoro Keskitalon opissa kehittynyt on, sitä ei voi kieltää. Tulkinnasta löytyi selkeitä nyansseja ja sointi oli ”tasalaatuista”. Ylimääräisiä ”prääkäisyjä” ei liikuntahallilla kuultu.


Naiskuoro Pihlajanmarjat lauloivat Pirkko-Liisa Henttisen johdolla kolme laulua. Palmgrenin ”Heijastus” oli kaunista kuultavaa mutta ehkä saksalainen ”Terve teille lintuset” vei iloisuudellaan voiton siitäkin.


Lauluryhmä Sekulien esitykset olivat lähes revyymäisiä. Italialaiskappaleiden potpurissa ”Buona sera signorina” oli kuin kirsikka kakun päällä. Revyymeininki jatkui myös toisessa osiossa, jossa räystäät tippuivat ja taivaalta satoi pennejä.


Monenlaisesta musiikista koostuvasta konsertista kuulijat nostavat mieltymyksensä mukaan esiin erityyppisiä esityksiä. Kuten useampana aikaisempana vuonna, tälläkin kertaa on pakko kiitellä konsertin komeimpana antina yhdistettyjen kuorojen esityksiä. Ensimmäisen puoliajan vakavat laulut soivat hyvin mutta vähintään yhtä hyvin onnistuivat konsertin päätteeksi lauletut kolme kappaletta. Konsertin viimeinen esitys ”Pohjolan yö” suuren kuoron laulamana puhallinorkesterin säestyksellä veti lähes sanattomaksi.


– Tämän enempää me emme sitten osaa, lohkaisi Jukka Keskitalo ennen viimeistä kappaletta. Syksyllä alkaakin mieskuorolla uusien laulujen harjoittelu Keskitalon opein, sillä hän on lupautunut jatkamaan taiteellisena johtajana myös ensi vuonna.

Evästeet