Olemme Facebookissa!

27.10.2022 Haukankosken päärakennus päätettiin huutokaupata

Marja Wakkala (sdp.) harmitteli, ettei kunnan virkakoneistossa löytynyt intoa selvittää vaihtoehtoja Haukankosken päärakennuksen myynnille. Valtuuston päätöksellä suuri rakennuskompleksi myydään nettihuutokaupassa.
Punkalaitumen kunta myy omistamansa Haukankosken päärakennuksen nettihuutokauppasivustolla. Kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantaina toisessa perättäisessä tynkäkokouksessaan, joka kesti ainoastaan 12 minuuttia.

– Harmittaa, miten kuvio meni. Työryhmässä nousi monia esityksiä alueen toiminnan kehittämiseksi, mutta kukaan ei tehnyt mitään niiden toteuttamiseksi. Halu saada toimintaa Haukankoskelle ei ollut suuri. Olen pettynyt, mutta näillä mennään, sanaili valtuutettu Marja Wakkala (sdp.) myyntipykälää käsiteltäessä.


Wakkala on ehtinyt jo aiemminkin kritisoida innottomuutta, jolla Haukankosken kehittämiseen kunnassa suhtauduttiin. Alueen kohtaloa pohdittiin kunnanhallituksen asettamassa työryhmässä, johon viimeisimmässä kokoonpanossa kuuluvat Linda Lähdeniemi (kesk.), Jani Nousiainen (ps.), Ari Prihti (kok.), Marja Wakkala (sdp.) ja Juha Yli-Parri (kok.).


Tekninen toimi on selvittänyt alueen liittymiä ja niiden eriyttämisen kustannuksia. Saadun selvityksen perusteella työryhmä päätyi esittämään kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että muut rakennukset paitsi navettarakennus voidaan laittaa myyntiin. Valtuuston päätöksellä päärakennus tullaan myymään huutokauppa.com-sivustolla.


Työryhmän puheenjohtaja Linda Lähdeniemi totesi myyntiesityksen olevan työryhmän yhteinen näkemys. – Työryhmä jatkaa edelleen ja miettii muun muassa sitä, mitä alueen muille rakennuksille tehdään.
Valtuuston puheenjohtaja Harri Lumme (kok.) huomautti pykälän käsittelyn päätteeksi, että kuntien kiinteistöjen myynti ei nykyään ole helppoa. Kaupan on monenlaisia, suuriakin kiinteistöjä.

Kunnallisvero ylhäältä annettu


Valtuusto päätti myös Punkalaitumen kunnan ensi vuoden tuloveroprosentin sekä kiinteistöveron. Tuloveron määrittämiseen ei hyvinvointialueuudistuksen myötä ollut muuta vaihtoehtoa, kuin nuijia pöytään laista johdettava veroprosentti. Ensi vuonna kunnallinen tulovero on 9,36 %.


Tuloveroprosentti muodostuu siten, että nykyisestä 22 prosentin verosta vähennetään hyvinvointialueen osuus 12,64 prosenttiyksikköä.


Kunnan kiinteistöverot pidetään ensi vuonna valtuuston päätöksellä ennallaan. Marja Wakkala käytti puheenvuoron, jossa peräänkuulutti vakituisten asuntojen ja muiden asuntojen verotuksen yhdenmukaisuutta. Nykyisissä veroprosenteissa ei hänen mukaansa ole logiikkaa. Kunnanhallituksessa Wakkala olisi ollut valmis nostamaan muiden kiinteistöjen veroa, mutta jätti valtuustossa esityksen tekemättä, koska epäili esityksen jäävän ilman kannatusta.


Timo Karunen (kesk.) puolusti kunnanhallituksen esitystä, koska näki muiden kiinteistöjen veron korotuksen kohdistuvan muun muassa yritysten ja maatalousyritysten kiinteistöihin. – Korotus ei olisi kunnan strategian mukaista. Veroprosentin noston vaikutus verokertymään olisi myös marginaalinen.


Tapio Korhonen (ps.) kysyi, voisiko vapaa-ajan asuntoja eritellä kiinteistöveroa määrättäessä. Tällöin veronkorotus ei ulottuisi tuotantorakennuksiin.


Kunnanjohtaja Tuija Ojala muistutti, että Punkalaitumella on ”ainoastaan” viitisensataa vapaa-ajanasuntoa, joten veronkorotuksen vaikutus jäisi pieneksi. Talous- ja hallintojohtaja Oili Mölsä puolestaan tiesi, että muiden kiinteistöiden joukosta omaan veroluokkaansa olisi mahdollista erottaa rakentamaton tonttimaa. Näin tehdään alueilla, joissa rakentamisen tahti on moninkertainen Punkalaitumeen verrattuna.


Valtuusto päätti merkitä tiedokseen kunnan osavuosikatsauksen elokuun lopun tilanteesta. Osavuosikatsauksesta on kerrottu jo aiemmin Punkalaitumen Sanomissa kunnanhallituksen käsitellessä kohtuullisen hyviltä näyttäviä talouden tunnuslukuja.

 

Evästeet