Olemme Facebookissa!

27.07.2023 Kuvataiteenpäivää vietettiin idyllisissä olosuhteissa

Päivi Paija ja Moona Niemi maalasivat Yli-Kirran pihamaalla kuvataiteenpäivänä.
Kuvataiteenpäivää vietettiin maanantaina 10.7. Yli-Kirran Talonpoikaismuseolla. Tapahtumassa oli tarjolla opastusta kuvataiteenopettaja Jaakko Karjulalta.

– Tammelassa töissä ollessani järjestettiin samantapainen tapahtuma Saaren kansanpuistossa. Halusin tuoda samanlaisen matalankynnyksen tapahtuman myös Punkalaitumelle, hyvinvointisuunnittelija Päivi Paija kertoo ideasta.

Uusia harrastajia
 

Kesäisenä maanantaipäivänä museolle oli saapunut muutama innokas kuvataiteilija, nauttimaan kesäisestä säästä sekä taiteesta. – Ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta piirtämisestä tai maalaamisesta osallistuakseen tapahtumaan. Nyt on vielä hyvä sää, joten toivottavasti väkeä tulee päivän mittaan lisää paikalle, Paija toteaa.

Kuvataiteenpäivän tarkoituksena on houkutella niin uusia kuin vanhoja harrastajia taiteen pariin. – Punkalaitumella harrastetaan paljon muun muassa musiikkia, joten ajattelin että kuvataide olisi vähän erilainen taiteenmuoto. Toivottavasti edes joku tämän myötä innostuisi ja saisi tästä harrastuksen. Sataopisto tarjoaa erilaisia kursseja, joten toivon, että sitäkin mahdollisuutta hyödynnettäisiin, Paija sanoo.

 

Vapaus viehättää
 

Moona Niemi on harrastanut kuvataidetta noin 2 vuoden ajan. – Tämä tapahtuma oli lähellä ja idea oli kiva, joten halusin mukaan. Kuvataiteessa viehättää se, että saa tehdä päästään mitä huvittaa. Voin tehdä vaikka sotkun ja siitä sitten alkaa piirtämään, Niemi kertoo.

Tänään hänen käsissään syntyy maalaus kukka-asetelmasta. Lisäksi aikaisemmin hän oli jo maalannut taivaan erilaisissa sinisen sävyissä.

Riku Harju oli kuullut mummultaan tapahtumasta. – Piirtämistä olen harrastanut jo 3-vuotiaasta lähtien. Mieluiten piirrän erilaisia muotokuvia esimerkiksi julkisuuden henkilöistä. Tänään ajattelin maalata yhden Yli-Kirran rakennuksista.

Kannustusta taiteeseen


– Kirjastolle on tulossa näyttelytila jonne voi varata oman näyttelyajan. Jos esimerkiksi maalaa tauluja tai tekee muuta taiteellista ilmaisua, olisi nyt oiva tilaisuus tuoda oma osaaminen esille. Näyttelyn pituudesta voidaan sopia, mutta olemme ajatelleet noin 2-4 viikon mittaisia jaksoja, Paija kertoo.
 
Kuvataiteenpäivälle jatko on harkinnassa. – Eri miljöössä, kun järjestäisi, niin sillä saisi taas vaihtelua tapahtumaan. Lisäksi jos on jonkinlaisia ideoita mitä täällä kaivattaisiin, niin niitä voi aina minulle heitellä, Paija kehottaa.

Suomen kuvataiteen päivää vietetään Helena Schjerfbeckin syntymäpäivänä. Hän on yksi tunnetuimmista suomalaisista taitelijoista ulkomailla. Kuvataiteenpäivänä järjestetään ympäri Suomea erilaisia maalaustapahtumia, työpajoja ja ulkoilmamaalausta. Lisäksi osaan taidenäyttelyistä on ollut kuvataiteenpäivänä vapaa pääsy ja erilaisia opastuskierroksia sekä taitelijatapaamisia. Nyt myös Punkalaitumella otettiin osaa kuvataiteenpäivän viettoon.


Evästeet