Olemme Facebookissa!

27.06.2019 Vuosien kiirastuli päättyi häätöön ja rakennusten siirtoon

Esko Huhdan vuonna 2015 hankkima tontti tyhjeni rakennuksista tiistaina maaoikeuden päätöksen myötä. Apuun samalta kylältä tuli maanviljelijä Ilkka Mäkelä, jonka maille rakennukset siirrettiin.
Punkalaitumella pitkään puhuttanut ja viime päivinä runsaasti valtakunnallistakin huomiota saanut tonttiriita Palojoella kulminoitui tiistaina siihen, että tontin vuonna 2015 ostanut ja sille rakentanut Esko Huhta joutui seuraamaan, kuinka rakennukset yksi kerrallaan siirrettiin nosturin avulla lavetille ja kuljetettiin pois.

– Kyllä siinä äsken itku tuli silmään. Kuinka minulle piti näin sattua, kysyy Esko Huhta (67) selvästi liikuttuneena tilanteesta.


Huhta osti vuonna 2015 pienen Ilomäki-nimisen tontin Palojoentien varresta, sai lainhuudatuksen kiinteistöön ja hankki rakennusluvan pienen mökin tekoa varten. Pian luvan myöntämisen jälkeen ilmaantui espoolainen Oy Pro Ictus Ab, joka myös haki lainhuutoa tonttiin. Yrityksen mukaan se oli ostanut tontin vuonna 1995.


Pitkä oikeusprosessi päättyi alkukesästä maaoikeuden päättäessä, että tontin omistus kuuluu espoolaisyritykselle. Oli tapahtunut kaksoisluovutus ja omistusoikeus on ensimmäisellä ostajalla. Pitkään prosessiin liittyvät myös parisenkymmentä Rottaryhmä Ky:n tekemää valitusta kunnan erilaisista päätöksistä.


– Minulta menivät näiden vuosien aikana rahat ja terveys. Epäoikeudenmukaiselta tämä tuntuu ja sitäkin on tullut mietittyä, voiko tällaista sattua Suomessa, Huhta sanoo.


Huhdan ahdinko on synnyttänyt runsaasti sympatiaa, sillä monen mielestä mies joutui omaa syyttään tonttisekoilun maksumieheksi. Kriittisiä näkemyksiä on esitetty paitsi Oy Pro Ictus Ab:n, myös kunnan rakennusvalvonnan, Maanmittauslaitoksen ja tontin kahdesti myyneen tahon suuntaan.


Konkreettiseksi avuksi Esko Huhdalle lähti maanviljelijä Ilkka Mäkelä, jonka maatila löytyy niin ikään Palojoelta. Hän lupasi siirrättää Huhdan rakennukset omistamalleen tontille ja päästää Huhdan asumaan tontilla tyhjänä olevaan taloon.


– Ajattelin auttaa vanhaa, sairasta miestä, joka joutuu kohtuuttomien tapahtumien uhriksi. Mies on kuitenkin itse tänne kaiken rakentanut ja tämän vuoksi kaikki rahansa menettänyt, Ilkka Mäkelä perustelee apuaan.


Hän kummastelee myös tapahtunutta ja peräänkuuluttaa maanomistajan ja valvontaviranomaisen vastuuta myyntitilanteissa. – Rakennuslupaa haetaan, jotta nähdään, onko oikeutta rakentaa. Naapurin maalle tällaista lupaa ei perinteisesti ole myönnetty.


Esko Huhta on kiitollinen Mäkelän avusta. – En minä Ilkan avuntarjousta meinannut todeksi uskoa. Jumalan kiitos hänelle pitää antaa, ja vielä suuri sellainen.


Tällä hetkellä on selvityksen alla myös se, voidaanko Huhdan  hyväksi järjestää avustuskeräys. – Esko ei ainakaan ole tehnyt virhettä ja joutuu silti kaikki nahoissaan kärsimään. Häntä pitää auttaa, se on kyläläisten yhteinen mielipide ja hienoa on, että auttajia, kuten Ilkka, on jo löytynyt, kertoo keräysselvittelyä tekevä Ari Prihti.

 

Evästeet