Olemme Facebookissa!

27.05.2022 Sulo Uuton kuvia Siiri-tietopalveluun

Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää, Kaisa Kirkko-Jaakkola ja yhdistyksen sihteeri Aki Mikkola kävivät läpi Siiri-tietokannasta löytyviä Sulo Uuton ottamia kuvia. Alkuperäiset lasinegatiivit ovat tallella Yli-Kirran arkistossa.
Talonpoikaismuseo Yli-Kirran pihaan kaartoi edelliskeskiviikkona tilausbussi, joka toi eläkeläisiä Forssasta tutustumaan laajaan museoalueeseen. – Olemme palaamassa koronakesien jälkeen mahdollisimman normaaliin toimintaan, kuvailevat Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää ja sihteeri Aki Mikkola.

Kaksikon mukaan Yli-Kirran toimintaa pyöritetään alkavanakin kesänä ”omin voimin” – Museo on avoinna perjantaista sunnuntaihin 10. kesäkuuta alkaen 14. elokuuta asti. Tilauksesta museo on avoinna muulloinkin.


– Myös juhlia järjestetään tilauksesta edelleen ja niille tuntuu olevan kysyntää hyvin. Vierailuryhmien varauksiakin on tullut, vaikka esimerkiksi koululaisryhmien määrä on takavuosista hieman vähentynyt, Sillanpää ja Mikkola toteavat.


Tulevana kesänä Yli-Kirralla paluusta normaaliin kertoo myös se, että pari vuotta tauolla ollut Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely järjestetään 2.–3. heinäkuuta. Punkalaitumen Päivän juhlaa ja samalla yhdistyksen 75-vuotisjuhlaa vietetään 31. heinäkuuta ja Pelimannipäivä on tiedossa 7. elokuuta.


– Tiistaitalkoot Yli-Kirralla ovat alkaneet ja niihin toivotaan totta kai aktiivista osanottoa kaikilta kotiseutuhenkisiltä ihmisiltä. Työtä museon mäellä riittää, sillä talven aikana alueelta on kaadettu puita ja oksien siivoamisessa on kova homma.

2 400 Uuton kuvaa digitoitiin


Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys sai ennen korona-aikaa Museovirastolta avustuksen Sulo Uuton valokuvakokoelman lasinegatiivien digitointiin. – Koronasta johtuen töihin päästiin vasta viime syksynä, mutta kolmen kuukauden aikana kuvia skannattiin yhteensä noin 2 400, kertoo Kalevi Sillanpää.


Skannaustyön suoritti FM Elisa Töykkälä ja skannatut kuvat käsittävät vuodet 1930–1936. Näistä kuvista noin 1 500 on ehditty jo siirtää Pirkanmaan maakuntamuseon Siiri-tietopalveluun, jossa ne ovat kaikkien katseltavina. – Kuvia lisätään Siiriin koko ajan, mutta se on aikaa vievää työtä.


Jo aiemmin Kaisa Kirkko-Jaakkola on käynyt läpi Sulo Uuton kuvamateriaalia, jonka Satakunnan Maakuntamuseo on digitoinut. – Nyt kuvia on skannattu yhteensä 6 200 ja tavoite on, että koko 17 000 lasinegatiivin kokoelma tallennetaan digimuotoon, Sillanpää ja Kirkko-Jaakkola sanovat.


Kirkko-Jaakkolan mukaan digitoinnissa edetään aikajärjestyksessä kohti 1960-luvun alkua, jolta ajalta kokoelman viimeiset kuvat ovat. – Kuvista ja niissä olevista paikoista ja ihmisistä kaivataan totta kai lisätietoja. Näitä tietoja voi ilmoittaa suoraan Pirkanmaan maakuntamuseoon tai esimerkiksi Yli-Kirran sähköpostiin.


– 1930-luvun alkupuolen kuvissa on aika runsaasti suojeluskunta- ja lotta-teemoja esillä. Näistä kuvista onkin tulossa esitys Punkalaitumen Sotilaspoikien perinnehuoneen avointen ovien tilaisuuteen heinäkuussa. Esittelen kuvia myös Yli-Kirran maatalousnäyttelyissä ja kunhan syksyllä illat taas pimenevät, järjestetään varmasti myös yhteisiä kuvien katselutilaisuuksia, Kirkko-Jaakkola lupaa.


Ennen korona-aikaa järjestetyt tilaisuudet olivat paikkakunnalla suosittuja ja suosittuja ne ovat myös pitäjän ulkopuolella. – Huhtikuussa olin esittelemässä kuvia Turun Punkalaidun Seuran jäsenille Turussa ja tupa oli täynnä, Kaisa Kirkko-Jaakkola naurahtaa.

 

Evästeet