Olemme Facebookissa!

26.03.2020 – Käyttäkää paikallisia palveluita

Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtaja Mari Pohjala muistuttaa paikallisten palveluiden käytöstä poikkeusaikoina. Kuva: Sonja Aalto.
– Nyt jos koskaan kannustan ihmisiä paikallisten palvelujen ja tuotteiden hankintaan. Jos ei ole tietoinen, mitä kaikkea paikkakunnalta löytyy, kunnan sivuilla on yritysrekisteri. Rohkaisen myös paikallisia yrittäjiä miettimään uusia keinoja myynnille. Nyt on aikaa tehdä kehitystyötä, sanoo Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtaja Mari Pohjala.

Koronavirusepidemia on ajanut koko Suomen ahtaalle. Ongelmissa ovat myös yritykset. – Tilanne on erittäin haastava. Tuntuu, että koko Suomi on nyt stopissa. Monilla yrityksillä tilauskanta on tyssännyt kuin seinään ja se luonnollisesti aiheuttaa kassavajeen, mutta kulut pyörivät taustalla silti normaalisti. Vaikka työt jatkuisivatkin tilanteesta huolimatta, joihinkin yrityksiin tilanne vaikuttaa työvoiman saannin kannalta negatiivisesti sairastumisten, karanteenien tai liikkumisrajoitteiden vuoksi, Mari Pohjala kuvailee.


Ongelmilta eivät ole välttyneet myöskään Punkalaitumella toimivat yritykset. – Ongelmat ovat meillä ihan samankaltaiset kuin muuallakin ja pandemia vaikuttaa myös Punkalaitumella. Ihmiset eivät luonnollisestikaan liiku, eivätkä uskalla kuluttaa, kun tulevaisuus näyttää epävarmalta. Punkalaitumella on myös paljon yrityksiä, joiden toimintoja ei saada etätöillä pyörimään. Tämä tietää vaikeuksia, mikäli esimerkiksi liikkumista tullaan rajoittamaan lisää.


– Toisaalta näen myös, että Punkalaitumelle tullaan nyt suurista kaupungeista ”koronapakoon” eli väestö tämän myötä saattaa ainakin hetkellisesti kasvaa, joka tietenkin vaikuttaa myös paikalliseen elinkeinoelämään positiivisesti, Mari Pohjala sanoo.


Hän uskoo koronaviruksen synnyttämän kriisin vaikuttavan maassa pitkään. – Mitä pidemmälle poikkeusolot jatkuvat, sitä enemmän sillä on vaikutusta elinkeinoelämään. Nyt on kuitenkin tärkeää keskittyä ihmisten terveyteen ja terveydenhuollon kantokykyyn. Rakennetaan tulevaisuutta yhdessä sitten, kun ajat näyttävät jälleen valoisammilta.


– Paljon on tullut ratkaisuja ja helpotuksia yrityksille valtion puolelta, joissa mikro- ja pk-yrityksetkin on otettu huomioon, mutta konkretia niistä vielä puuttuu. Monikaan ei tiedä, miten rahoitustukia tai työttömyysturvaa voi käytännössä hakea ja mitkä ovat kriteerit eri tukien ja helpotusten saannille. Kaipaan siis selkeämpää ohjeistusta ja konkretiaa pikaisesti, jotta apua tarvitsevat eivät jää tyhjän päälle siksi, että eivät tiedä tai osaa hakea tukia. Neuvontaa on onneksi tarjolla.


Myös Suomen Yrittäjät tukevat jäseniään. – Yrittäjäjärjestö on koonnut kaiken yrityksille hyödyllisen tiedon Kaikki koronasta -sivuston alle, joka löytyy osoitteesta yrittajat.fi/korona. Lisäksi kehottaisin yrittäjiä liittymään Facebookissa Suomen Yrittäjien ylläpitämään ryhmään ”Yrittäjät #ostapieneltä”. Ryhmässä päivystää asiantuntijoita, joilta voi kysyä neuvoa monenlaisiin kysymyksiin. Pirkanmaan Yrittäjillä on myös alueellinen neuvontapalvelu, jonne voi soittaa. Nyt ei pidä epäröidä ottaa yhteyttä apua tarjoaviin tahoihin, jos apua tarvitsee, Mari Pohjala korostaa.


Hänen oma yrityksensä Tilako toimii Tampereella. Yritys tarjoaa tila- ja sisustussuunnittelua kaiken kokoisille yrityksille. – Uskon, että vaikutukset tulevat meillä näkymään vasta myöhemmin keväällä ja kesällä, jos uusia projekteja ei tule. Panostamme kuitenkin edelleen aktiivisesti markkinointiin ja mikäli säilymme terveinä, teemme kaikkemme liiketoimintamme säilyttämiseksi ja etsimme uusia liiketoiminnan kanavia ja asiakasryhmiä. Voi olla, että kesällä lomaillaan hieman pidempään, mutta toivottavasti syksyllä tehdään töitä jälleen kiivaaseen tahtiin.


– Tässä tilanteessa meistä jokaisen on kaikesta huolimatta ensiarvoisen tärkeää noudattaa valtiolta ja THL:ltä meille annettuja määräyksiä ja ohjeistuksia, jotta epidemia saataisiin hallintaan. Jos jotakin positiivista pitää etsiä, voi todeta, että nyt ihmisillä on aikaa perheilleen ja itsensä kehittämiselle. Meillä Punkalaitumella on paljon ulkonaliikkumismahdollisuuksia ja tilaa hengittää. Nyt kannattaa myös kotona ottaa kesken jääneet tai aloittamattomat projektit jälleen työn alle ja laittaa nurkat kuntoon, Mari Pohjala vinkkaa.

 

 

Evästeet