Olemme Facebookissa!

25.11.2021 Arkean työntekijöiden lakko toi eväät kouluun

Oskari, Liina, Helmi ja Emil söivät kouluun tuomia eväitään sekä kunnan tarjoamaa välipalaa yhteiskoululla viikko sitten torstaina.
– Harvassa paikassa Suomessa ruokavastaavana toimii perusopetuksen rehtori, naurahtaa Keskuskoulun rehtori Ville Ahvenus valmistellessaan yhdessä rehtori Arto Asan kanssa ruokailulinjaa yhteiskoululla torstaina. Arkean työntekijöiden lakko alkoi viime keskiviikkona ja sen myötä oppilaat siirtyivät omiin eväisiin ja kunnan hankkimiin välipalaruokiin.

Punkalaitumella on kokemusta ruokailun järjestämisestä poikkeusoloissa, sillä ensimmäisen kerran Arkean työntekijöiden lakko vaikutti kouluissa pari vuotta sitten. Tällä kertaa kahden rehtorin huolena ei ole niinkään ruoka, vaan hygienia, sillä myös siistijät ovat lakossa.


– Jos lakko jatkuu pitkään, puhtaanapidosta tulee ongelma. Tänään yhteiskoululla on sentään työskennellyt kolme Arkean työntekijää, jotka eivät ole menneet lakkoon, kertoo Arto Asa.


Myös rehtori Ville Ahvenuksen mukaan säännöllisen siivouksen puuttuminen huolettaa. – Näin korona-aikana paikkojen pitäisi olla puhtaita. Tilanne ei ole siis ollenkaan mukava ja painetta puhtaanapidosta kasautuu koulujen muulle henkilöstölle.


– Desinfiointiaineita ja käsidesiä käytetään ahkerasti sekä pestään tietysti käsiä. Koteihin on mennyt myös viestiä siitä, että hygieniaan on lakon aikana syytä kiinnittää erityistä huomiota, Ahvenus kertoo.


Punkalaitumen kunta tarjoaa kouluissa lakon aikana oppilaille välipalatyyppistä ruokaa. Viime torstaina tarjolla oli omenoita, jogurttia, välipalakeksejä ja pillimehua. – Myös erityisruokavaliot huomioidaan. Ruoan ostimme suoraan paikallisesta kaupasta, kertoo Arto Asa.


Hän uskoo, että mikäli lakko jää lyhyeksi, on kouluruokailun puuttuminen oppilaista lähinnä jännittävää. – Päivä tai pari on heistä varmaan ihan hieno juttu. Pidemmän päälle tulee tietysti ongelmia.


– Oppilaista isolle osalle tämä on kuin retkipäivän lounas, jota mielenkiinnolla odotetaan. Koteja on ohjeistettu myös laittamaan oppilaille omat eväät mukaan, Ville Ahvenus sanoo.


Nälkäkin voi tulla


Keskuskoulun toisen luokan oppilaat olivat viime torstaina ensimmäinen koululaisryhmä, joka pääsi yhteiskoululla niin kunnan tarjoamien eväiden kuin kototuomisten pariin. Oppilaat kuikuilivat jonossa, mitä kaikkea rehtorien kattamalta linjastolta löytyy.


Monella oli mukana myös kotoa tuodut eväät. Näin oli myös Helmillä, Emilillä, Oskarilla ja Liinalla. Nelikko luettelee innokkaina eväslaatikoiden sisältöä.


– Banaania, mandariinia, smoothieta, välipalakeksejä ja voileipää, he kertovat liki yhteen ääneen ja arvelevat, ettei nälkä koulupäivän aikana pääse yllättämään. Hetken tuumittuaan he korjaavat lausuntoa.


– Voi nälkä tullakin, kun ei ole sitä lämmintä ruokaa.

 

Evästeet