Olemme Facebookissa!

25.07.2024 Metsästysseura Haukalle kolme EM-mitalia Liettuasta

Pekka Seppä (vas.) nappasi EM-kultaa yleisen sarjan yhdistelmäkilpailusta sekä eurooppalaisesta luodikkokilpailusta. Jouni Kaunisto saavutti EM-hopeaa miesten 55-sarjassa. Eurooppalaisen metsästysammunan EM-kisat järjestettiin 5.-7.7. Liettuassa.
Eurooppalaisen metsästysammunnan Euroopan mestaruuskilpailut järjestettiin 5.-7.7. Liettuassa.

Mitaleita Punkalaitumelle toi Pekka Seppä, joka voitti yleisen sarjan yhdistelmäkilpailun 773 pisteellä sekä eurooppalaisen luodikkokilpailun 397 pisteellä. Jouni Kaunisto voitti miesten 55 -sarjassa yhdistelmäkilpailun hopeaa pistein 747. Yleisen sarjan yhdistelmä kilpailun hopea meni Latviaan Einars Lapinshille, joka hävisi Sepälle yhdellä pisteellä. Miesten 55 -sarjan voitti tsekkiläinen Pavel Zazvorka yhdeksän pisteen erolla  toiseksi tulleeseen Kaunistoon.

Kilpailu on korkeatasoisin kilpailu, jonne Metsästäjäliitosta on mahdollisuus osallistua. Yhdistelmäkilpailussa kilpaillaan kahdessa osuudessa, haulikolla ja kiväärillä. Haulikolla ammutaan compak- sekä automaattitrap-kilpailut ja kiväärillä eurooppalainen luodikkokilpailu.

Yhdistelmäkilpailun kokonaispisteet ovat 800, joista 400 tulee haulikolla ja toinen puolikas kiväärillä. Mitaleita on siis käytännössä mahdollisuus saavuttaa kilpailun aikana kolme. Yhdistelmäkilpailun voittaa se, kenellä on korkeimmat yhteenlasketut pisteen haulikko- ja kivääriosuudesta. Kaksi muuta mitalia jaetaan haulikko-osuudessa ja kivääriosuudessa parhaimmat pisteet ampuneelle.

– Kilpailussa on oltava siis tasaisen hyvä kaikessa. Missään kohtaa ei voi olla huono, Pekka Seppä summaa kisan kulkua.

Kilpailun kovatasoisuudesta kertoo myös osallistujamäärät. Tänä vuonna koko kilpailuun osallistui yhteensä 173 kilpailijaa 13 eri Euroopan maasta. – Tänä vuonna Italia ja Slovenia jäivät pois kisoista eli yleensä mukana on noin 15-16 maata, Seppä kertoo.

EM-kisoissa järjestelyt ovat myös seuraavalla tasolla. – Kyllähän siellä oli ison kilpailun tuntua. Oli avajaiset ja erilaisia esityksiä. Itse palkintojen jako oli myös uljas hetki, kun pääsee palkintopallille ja Maammelaulu alkaa soida, miehet kertovat.

Yhdistelmäkilpailun voitto on myös Suomen tasolla harvinaista herkkua. – Suomessa on kolme yhdistelmäkilpailuvoittoa, joista ensimmäinen on tullut 80-90 –luvulla, toinen 2016 ja nyt sitten tämä minun voittoni, Seppä luettelee.

Juhlatunnelmasta miehet eivät kuitenkaan ehtineet paikan päällä kovin kauaa nauttia. – Lähdettiin oikeastaan heti ajamaan kohti Riikaa niin ei ehditty paikan päällä kauheasti juhlia, mutta kyllä sitä juhlantuntua silti riitti, miehet naurahtavat.

Palkinnoksi tämän vuoden kilpailusta lähti mitaleita, pokaaleita sekä kivääri, joka on poikkeuksellinen palkinto, vaikka kyseessä onkin kovatasoinen kilpailu.

Vaikka kilpailussa taistellaan ja tavoitteet ovat korkealla, säilyy kilpailijoiden välinen tunnelma kuitenkin hyvänä. – Vaikka ei pärjäisi tai menisi huonommin kuin odotti, kukaan ei kuitenkaan mökötä. Kilpailuissa on tosi hyvä ja tiivis porukka. Osa käykin kilpailemassa vain sen vuoksi, että se on sosiaalinen tapahtuma, jossa on hyvä tunnelma, Seppä kertoo.

Takana on useita tunteja harjoittelua ja moni monia laukauksia. – Harjoittelemaan joutuu paljon, noin 2-5 kertaa viikossa tulee käytyä ampumassa. Jos kilpailut ovat tulossa, niin aikaa tulee vietettyä entistä enemmän. Aina kuitenkin pidän vähintään yhden lepopäivän myös viikossa, Seppä kertoo harjoittelurutiineistaan.

Ammuntakausi alkaa helmikuusta ja kestää syyskuuhun. Myös EM-kisavalmistautuminen aloitetaan jo silloin, kun maa on vielä lumen peitossa. – Harjoittelu alkaa helmikuussa, jolloin on aloitettava lapioimalla ensin lumet pois ampumapaikalta. Talvella kun on heikommat olosuhteet osa suuntaa etelän lämpöön, joka mahdollistaa ampumaharjoittelun, Seppä ja Kaunisto kertovat.

Keskimäärin laukauksia tulee vuodessa 6000-8000 haulikolla ja siihen päälle vielä kiväärin laukaukset päälle.
Tärkeän kilpailun lähestyessä harjoittelua lisätään ja määrä kasvaa, mutta aivan kisojen alla laukausten määrää vähennetään radikaalisti. – Käyn saman verran radalla, mutta ammun todella vähän ehkä yhden sarjan. Se miten valmistautuu kilpailuihin, on hyvin yksilöllistä. Osa ei ammu juuri lainkaan ja osa taas ampuu paljon. Jouni on houkutellut minut lajin pariin ja sen vuoksi meillä onkin hyvin samanlainen ampumatyyli haulikolla, Seppä sanoo.

Ampuminen on pitkälti myös mentaalipeliä ja usein lähestyvät kisat saattavat pyöriä mielessä jo hyvän aikaa ennen kilpailupäivää. – Kilpailun miettiminen voi alkaa jopa kuukautta tai kahta ennen. Ampuessa sitä ei huomaa, mutta vapaa-ajalla on hieman outo olo. Jotkut sanovat sitä kilpailujännitykseksi, mutta olotilaa on vaikea kuvailla, Seppä kertoo.

– Itse saatan iltaisin miettiä varsinkin compakin etenemistä eli mistä heittimestä kiekko tulee, Kaunisto lisää.

Miehet korostavat, että kiekonlukutaito on ehdoton edellytys onnistuneeseen suoritukseen. – Haulikolla ammuttaessa on osattava ennakoida ja lukea kiekkoa missä kulmassa tulee, Kaunisto kertoo.
Kolmea Euroopan mestaruus mitalia juhlistettiin MS Haukan majalla viime viikon tiistaina kakkukahvien merkeissä.

Mitaleita Haukalle tuli myös viime viikonloppuna Salossa käydyissä eurooppalaisen metsästysammunan pohjoismaiden mestaruuskisoista. Kilpailun voitti Pekka Seppä tuloksella 785 pisteellä ja Jouni Kaunisto sai S55 sarjassa hopeaa tuloksella 748 pistettä.