Olemme Facebookissa!

25.04.2024 Kevyttä sekä perinteistä mieskuorolaulua

Punkalaitumen mieskuoron konsertissa kuultiin kevyempää musiikkia sekä perinteisiä mieskuorolauluja. Kuoroa johtaa Jukka Keskitalo.
Punkalaitumen Mieskuoron kevätlaulajaisten ohjelmistossa oli keveitä kappaleita sekä perinteisiä mieskuorolauluja. Iloisen lisänsä laulajaisiin toi Tyrvään Plikat -kvartetti.

– Kevätlaulajaiset ovat koko vuoden projekti. Kappaleiden ja sovitusten etsiminen alkoi jo viime kesällä. Niihin kappaleisiin, joihin en ole löytänyt valmista sovitusta, olen sellaisen itse tehnyt, sanoo kuoron taiteellinen johtaja, dir.cant.  Jukka Keskitalo.


Kevätkonsertilla ei tänä vuonna ollut varsinaista teemaa. Noin puolet lauluista oli sellaisia, että mieskuoro ei ole niitä esittänyt.


– Ohjelmisto on vähän viihteellisempi. Meillä on mukana muun muassa musikaalisävelmiä: Edelweiss, Vait´on huulet ja Ollaan niin kuin pääskyset.


Väliajan jälkeen Jukka Keskitalo ja kuoro havainnollistavat, millaisista palasista lauluesitys kootaan. Ykkös- ja kakkostenorit sekä ykkös- ja kakkosbassot esittävät kukin vuorollaan omat stemmansa. – Näistä stemmoista meidän pitäisi sitten yhdistää sävel, jonka te, hyvä yleisö, tunnistatte Edelweiss-kappaleeksi! sanoo Jukka Keskitalo.


Ja näin tapahtuukin. Jos Keskitalon stemmoille pilke silmäkulmassa antamat ”ruusut ja risut” vaihtelevat ”köyhästä” ”suurin piirtein oikein menevään”, on lopputulos sitäkin parempi. Koko kuoron laulamana Edelweiss kuulostaa kauniilta ja kaihoisalta.


Kevyempien laulujen lisäksi kuultiin aivan konsertin loppupuolella neljä aitoa, perinteistä mieskuorolaulua. Merenkulkijan kaipaus, Myrsky-yö, Suomen laulu ja Finlandia kajahtivat upeasti niin kuin mieskuorolta sopii odottaa.

Sitoutuneita laulajia


Punkalaitumen mieskuoron puheenjohtaja Jussi Ahvenus on tyytyväinen onnistuneeseen konserttiin.
– Laulajat ovat olleet sitoutuneita ja he ovat osallistuneet harjoituksiin kiitettävästi alusta asti, sanoo Jussi Ahvenus.


Kuorosta on kauden aikana kehkeytynyt oikea seutukunnallinen kuoro, sillä 27 laulajaa tulevat kahden maakunnan ja neljän kunnan alueelta. Edustettuina ovat siis Satakunta ja Pirkanmaa, Punkalaidun, Urjala, Sastamala ja Huittinen. Uudet laulajat ovat tuoneet vahvistusta varsinkin keskiääniin: kakkostenoriin ja -bassoon.


– Viimeisimmät vahvistukset meille tulivat Huittisista. On hyvä asia, että kuoro on laajentunut. Kylmä totuus on se, että mieskuorot vanhenevat. Se on trendi kaikkialla Suomessa. Meillä vanhin laulaja on 87-vuotias kirkas tenori. Itse en enää ole kuopus, vaan meillä on yksi minua nuorempi mies, viidenkymmenen puolivälissä oleva, Jussi sanoo.

 

Ikä ei ole este laulamisella, sillä laulunääni säilyy toisilla hyvin.

 

Tyrvään Plikat


Laulajaisten ohjelmistossa mieskuoron esitysten kanssa vuorottelivat Tyrvään Plikat. Kvartetin ohjelmistossa oli 50-60-lukujen keveitä  Harmony Sisters -tyylisiä kappaleita.


Kvartetissa laulavat altot Riitta Norri ja Leena Kallio, sekä sopraanot Olena Sandholm ja Merja Hanhisuo. Kvartetti on esiintynyt kolme vuotta yhdessä.


– Kuulumme kaikki Jukka Keskitalon Sekulit-kuoroon ja nimen saimme siitä, että kuljemme kimppakyydillä Sastamalasta Huittisiin lauluharjoituksiin: ”Tyrvään plikat tuli.”, naiset kertovat.


Tyrvään Plikat ovat esiintyneet muun muassa yksityistilaisuuksissa  ja kylätapahtumissa.


– Täällä laulaminen on tuntunut hienolta. Tämä on upea paikka, mieskuoro on mahtava ja isolle yleisölle esiintyminen on hienoa.

Eeville stipendi


Punkalaitumen mieskuoro tukee punkalaitumelaisia nuoria muusikkoja stipendein.


Tänä vuonna stipendin sai huilisti Eevi Nissilä. Hän tulee esiintymään vuoden kuluttua kevätlaulajaisiin.
Stipendin luovuttivat Jussi Ahvenus ja mieskuoron sihteeri Tapio Hynninen.


Konsertin säestäjinä olivat Jukka Keskitalo, piano ja Timo Männistö, harmonikka.
Tilaisuuden juonsi Leena Nikkanen.


Kuten aina ennenkin, oli Punkalaitumen liikuntahalli tälläkin kertaa täynnä yleisöä.

 

Evästeet