Olemme Facebookissa!

24.10.2019 Projektipäällikön tilannekatsaus on karua luettavaa

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sami Uutto yllättyi uuden koulun ”vikalistan” pituudesta. Hänen mukaansa kunnanhallituksen 14.10. saamia tietoja ei päättäjille ole aiemmin kerrottu.
Punkalaitumen uuden Yhteiskoulu-lukion rakennustyömaan valvonnasta vastaavan A-Insinöörit Oy:n projektipäällikkö Jarmo Pitkäsen kunnanhallitukselle ja tekniselle lautakunnalle pitämä tilannekatsaus on karua luettavaa. – 35-vuotisen rakennusliiketyöurani aikana ei kohteissani ole yhteensä mennyt näin paljon pieleen, Pitkänen kirjoittaa raporttinsa lopussa.

Pitkäsen laatimassa 12-sivuisessa tilannekatsauksessa käydään läpi uuden koulurakennuksen valmistumisen viivästymiseen johtaneita syitä. Ongelmia rakennustyömaalla on ollut alusta lähtien ja niitä on ilmennyt aina maanrakennustöistä pinta- ja viimeistelytöihin.


Tällä hetkellä Pitkäsen listaamista vioista ja puutteista korjauksen alla on muun muassa rakennuksen IV-järjestelmä. – Asennetuilla IV-laitteilla ei saada toteutettua vaadittuja olosuhteita luokkiin. Ne on varustettu liian pienellä tuloilmakammiolla ja ulkosäleiköllä. Niitä suurennetaan, sanoo maanantaina puhelimitse tavoitettu Jarmo Pitkänen.


Koulun ”vikalistalta” löytyy hänen mukaansa niin sanottujen suurempien ongelmien lisäksi ”kaikenlaista pienempää vikaa ja puutetta”. – Urakoitsija ei ole puuttunut niihin riittävällä tarmolla. Korjaavat toimet olisi pitänyt aloittaa jo keväällä, kuten silloin vaadittiin, Pitkänen sanoo.


Kunnanhallituksen ja teknisen lautakunnan 14.10. saamassa tilanneraportissa todetaan, että urakoitsija Lehto Tilat Oy on esittänyt, että rakennuksen vastaanottokokous voitaisiin pitää 15.11. – Siihen on alle kuukausi aikaa ja tekemätöntä työtä on jonkun verran. Mahdollista on, että tuo tavoite saavutetaan, Jarmo Pitkänen sanoo.


Tilannekatsauksen karun sisällön päätteeksi Pitkänen ei kuitenkaan ole ”heittänyt kirvestä kaivoon”. – Kyllä tästä kuitenkin saadaan vielä hyvä koulu kuntalaisten käyttöön, hän lopettaa katsauksen.

Vain virheetön vastaanotetaan


Kunnanjohtaja Tuija Ojala toteaa, että Yhteiskoulu-lukion hankinta lähti liikkeelle Kokonaisvastuu-urakkana (KVR) ja kilpailutuksen painopisteissä 40 % oli laadussa ja 60 % hinnassa. – Hintapisteissä Lehto oli huimasti muita vahvempi. Olisiko kunnan pitänyt painottaa toisin eli laatuun, vaikea sanoa ja jälkiviisauttahan se olisikin.


Ojala muistuttaa, että KVR-urakassa rakentaja vastaa suunnittelusta, luvista ja rakentamisesta. – Aikataulu oli alusta lähtien liian kireä ja työmaa jouduttiin aloittamaan puutteellisilla suunnitelmilla.  Jälkiviisaana raporttien pohjalta voi todeta, että hätäily, kokemattomuus ja henkilöstövaihdokset leimasivat työmaata.


Ojalan mukaan Punkalaitumen kunta on lisännyt omaa valvontaa ja samalla teknisiä seurantalaitteita kuten kosteusantureita samassa suhteessa kun ongelmia on ilmennyt.  – Urakkaa ei ole vielä vastaanotettu, eikä vastaanotetakaan ennen kuin rakennus on virheettömässä kunnossa.  Olemme kuitenkin vastaanottamassa hyvän, käyttökelpoisen koulun ja jatkossa voimme olla ylpeitä Suomen tarkastetuimmasta ja valvotuimmasta koulutyömaasta.

Laatutaso kärsii

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sami Uutto (ps.) yllättyi monen muun päättäjän mukana uuden Yhteiskoulu-lukion ”vikalistan” pituudesta. – Kun luottamustoimessa ollaan vapaa-ajalla, ollaan virkamiesten tiedon varassa. Näin hälyttäviä tietoja, mitä nyt saatiin paperilla, ei ole ennen tullut.


Uuton mukaan kouluhankkeen myöhästymisen rakennustekniset syyt löytyvät Pitkäsen tilannekatsauksesta. – Urakoitsija ei ole tehnyt, mitä valvoja on määrännyt. Valvoja on ollut hyvä ja puuttunut epäkohtiin, mutta homma on jäänyt häneltäkin vähän kesken. Referenssikohteena tämä ei ole hyvä sen paremmin urakoitsijalle kuin valvojalle.


– Laatutasossa tullaan jäämään siitä, mihin pyrittiin. Korjattu on aina korjattu. Jos esimerkiksi tehdään monia pinnoituksia päällekkäin, ei se ole sama kuin kerralla hyvin tehty. Urakoitsijalle on annettava mahdollisuus korjata niin hyvin kuin mahdollista, sen jälkeen katsotaan tilannetta. Uusi koulu kuitenkin saadaan, Uutto muotoilee.


Se, aiheutuuko rakennustöiden viivästymisestä kunnalle ylimääräisiä menoja, riippuu Uuton mukaan KVR-urakkasopimuksesta. – Mikäli sopimukseen ei ole merkitty valvonnan osalta, että luovutuspäivän jälkeen kustannusvastuu siirtyy urakoitsijalle, suuri riski on, että kustannukset jäävät kunnalle. Silloin osavastuu kuuluu niillekin, jotka ovat sopimusta olleet tekemässä. Tämän vuoksi sopimuksia eivät yleensä tee maallikot, vaan ammattilaiset. Monesti tahtoo olla niin, että konsultti otetaan hommiin, joihin ei tarvittaisi mutta ei niihin, joihin tarvittaisiin.

Tilannekatsauksesta poimitut vaikeudet, viat ja puutteet ovat kokonaisuudessaan luettavissa Punkalaitumen Sanomien viikon 43 numerosta.

Evästeet