Olemme Facebookissa!

24.03.2022 Lääkekortti käyttöön kaiken varalta

Apteekkari Anna Nurmi esittelee Lääkekorttia, joka toimii silloinkin, kun sähköiset järjestelmät syystä tai toisesta pettävät.
Viime viikolla vietettiin valtakunnallista Lääkehoidon viikkoa, jonka teemana oli lääkehoito digiajassa. Kun digipalvelut jostain syystä pettävät, tulee apuun lääkekortti.

Lääkekortti on nimensä mukaisesti kortti, johon lääkkeiden käyttäjä kirjaa reseptilääkkeensä, ilman reseptiä saatavat lääkkeensä, vitamiinit ja muut ravintolisät sekä mahdolliset lääkeaineallergiansa. – Yhteiskunnassa voi tulla poikkeustilanteita, jolloin sähköiset järjestelmät eivät toimi. Sen vuoksi kannustamme kaikkia lääkkeitä käyttäviä ottamaan lääkekortin käyttöön, kertoo apteekkari Anna Nurmi. – Jos netti ei toimi tai reseptikeskuksessa on pidempi häiriö, tieto lääkkeistä on tärkeä olla mukana myös perinteisenä ”paperiversiona”.


Nurmen mukaan moni syö tällä hetkellä lääkärin suosituksesta pieniannoksista aspiriinia verisuonitukoksia ehkäisevänä lääkkeenä.  – Useimmiten nämä lääkkeet ostetaan ilman reseptiä, jolloin niiden käytöstä ei näy jälkeä asiakkaan lääkityshistoriassa. Juuri viime viikolla Suomen Apteekkariliitto suositteli tämän vuoksi, että ”verenkiertoaspiriini” joko ostettaisiin reseptillä, jolloin siitä jää käyttötieto reseptikeskukseen, tai että se näkyisi asiakkaan mukanaan pitämässä lääkekortissa.


Lääkekortteja saa Punkalaitumen apteekista maksutta ja kortin täyttöön Anna Nurmi lupaa myös neuvontaa.

– Nykyään lääkäriltä voi myös käynnin yhteydessä pyytää mukaansa ajantasaisen lääkityslistan. Sen saa tulosteena paperille, Nurmi kertoo. Tämän listan voi täydentää itselleen lääkekortiksi tai sujauttaa lääkekortin väliin.


Anna Nurmen mukaan Suomessa on jo pidemmän aikaa viranomaisten toimesta valmisteltu valtakunnallista lääkityslistaa. Listasta tulee jatkossa löytymään kunkin ihmisen käyttämä lääkitys ja listaa voi itse myös muokata. – Lääkityslista on interaktiivisempi kuin nykyinen Kanta-palvelu, johon ei voi itse tehdä muutoksia.

Ukrainaa auttamassa


Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut maassa humanitaarista hätää. Pulaa on ollut muun muassa lääkkeistä ja apteekkitarvikkeista. Anna Nurmi polkaisi pari viikkoa sitten pystyyn avustusprojektin, jossa kerättiin yrityksiltä lahjoituksina apteekki- ja sairaalatarvikkeita sekä lääkkeitä.


– Mukaan lähti yhteensä viisi apteekkia, pari hoitoalan yritystä sekä yksi apteekkitarvikkeiden maahantuoja. Listan tarvittavista tuotteista saimme Ukrainan Punaisen Ristin kautta, kertoo Anna Nurmi. – Melko komean määrän tavaraa saimme kerättyä, ja lisää lahjoituksia lastattiin kyytiin Helsingistä. Ukrainaan päätyneessä rekkakuormallisessa tavaraa oli muun muassa kasvomaskeja, desinfiointiaineita, haavanhoitotarvikkeita, suojavarusteita ja lääkkeitä. Kasvonsa tempaukselle antoivat julkkislääkäri Anni Vuohijoki ja hyvinvointiyrittäjä Laura Peippo.


– Se oli sellainen sopiva talvilomaviikon määrämittainen projekti, Anna Nurmi naurahtaa.

 

Evästeet