Olemme Facebookissa!

22.10.2020 Mari Pohjala jatkaa yrittäjien puheenjohtajana

Punkalaitumen Yrittäjät muistivat 60 vuotta tänä vuonna täyttäviä jäseniään.
Punkalaitumen Yrittäjät pitivät yhdistetyn kevät- ja
syyskokouksen 16.10. Lounaskahvila Mokomassa. Yhdistyksen puheenjohtaja Mari Pohjala valittiin jatkokaudelle.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Timo Karunen. Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtajaksi valittiin edelleen Mari Pohjala. Kaikki hallituksen erovuoroiset jäsenet valittiin myös uudelleen. Hallituksen kokoonpano ensi vuonna on Mikko Uotila, Tomi Lampinen, Anna Nurmi, Antti-Jussi Pouru, Matti Tapioharju, Jukka UusiKouvo, Hanna-Mari Vuorisalo, Juha Aro ja Siru Marttila. Mikko Uotila on yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Siru Marttila sihteeri ja taloudenhoitaja.

 

Syyskokous päätti säätöuudistuksesta, joka mahdollistaa kevät- ja syyskokouksiin osallistumisen internetyhteyden välityksellä etänä. Toinen sääntöuudistus tehtiin puheenjohtajan toimikauteen. Jatkossa yhdistys valitsee puheenjohtajan kaksivuotiseksi kaudeksi kerrallaan. Kaksivuotiskausia voi olla korkeintaan kolme peräkkäin, joten saman puheenjohtajan johdolla voidaan mennä kuusi vuotta. Kevätkokouksen osalta hyväksyttiin toimintakertomus, tulos ja annettiin vastuuvapaudet. Epävarmuustekijöitä Yrittäjät kulkevat nyt syksyä kohti koronan varjossa.

 

– On vaikea arvioida, miten tilanne etenee. Toivottavasti nyt ei jouduta samaan kuin keväällä, vaan yhteiskunnan toiminnot jatkuvat. Kukaan ei pysty ennustamaan, koska tilanne on edelleen uusi, sanoo Mari Pohjala.

 

Yrittäjänäkökulman esilletuominen on Pohjalan mielestä tärkeää koronatoimista keskusteltaessa.

 

– Monilla on vahvoja mielipiteitä esimerkiksi ravintoloiden sulkemisesta. Yritän antaa tietoa myös siitä toisesta puolesta, siitä miten yrittäjä kokee asian ja miten tiukat toimet vaikuttavat yrittäjän arkeen ja toimeentuloon.

 

Punkalaitumen kunnan kanssa Mari Pohjala käy läpi paikallisten yrittäjien tilannetta aina aika ajoin. Yrittäjätukia on täällä haettu, mutta enempäänkin olisi ollut mahdollisuus.

 

– Se kuvastaa ehkä sitä, että korona ei ole koskettanut paikkakuntaa vielä niin pahasti, sanoo Mari Pohjala. Vaikka koronan vuoksi on yhdistyksen toimintaa ja tapahtumia peruttu, jotain uuttakin on tarjolla. Yrittäjien syksyä virkistämään yhdistys tarjoaa jäsenilleen kuntosalimahdollisuuden Kenkätehdas Gymillä.

 

Kokoontumisrajoitusten vuoksi Vuoden Yrittäjä -tilaisuus joudutaan alkuperäisessä muodossa perumaan, mutta palkitseminen lähetetään kaikkien halukkaiden nähtäville livestreamina.

 

Yrittäjän polku

 

Kokouksen alussa muistettiin 60 vuotta täyttäneitä jäseniä paikallisen itetaiteilija Tuomo Rantasen patsailla. Rantasen varta vasten Punkalaitumen Yrittäjille suunnittelema Avainasia-patsas kuvaa yrittäjyyttä. Patsaalla on tukeva jalusta, josta lähtee jokaisen yrittäjän itsensä näköinen polku, jonka kruunaa kultainen avain kuvastaen samalla suomalaista työtä.

 

Kaikki patsaat ovat uniikkeja taideteoksia, sillä Rantanen on luonut jokaisen polusta erinäköisen. Patsaan saivat Pauli Jalli, Markku Hannula, Marita Lindqvist-Saarela, Jari Ojala, Jarmo Nieminen ja Ilkka Marttila.

– Muistaminen tuntuu oikein mukavalta. On hienoa, että yhdistys huomioi jäseniään, se lämmittää sydäntä, sanoo Mari Lind Siivouspalvelun yrittäjä Marita Lindqvist-Saarela.

 

Koronavuosi ei ole vielä vähentänyt Marita Lindqvist-Saarelan töitä.

 

– Kuitenkin koko ajan ollaan sillä syrjällä, että kuinka käy. Toivottavasti valtiolta saa toistamiseen tukea, jos kevään kaltainen tilanne toistuu, sanoo Lindqvist-Saarela.

 

Lindqvist-Saarelan työskentelytapoihin korona on kuitenkin vaikuttanut. Hän käyttää kasvomaskia ja käsidesiä kuluu. Jos asiakkaat ovat kotona, kun hän on siivoamassa, ollaan yleensä eri huoneissa. Toiset asiakkaat lähtevät pois siivouksen ajaksi. Myös siivouspalvelun tarjoamien palveluiden kirjo on lisääntynyt korona-aikana.

 

– Monipuolisen hoivan ja huolehtimisen tarve on selvästi lisääntynyt. Aika usein teen ruokaa ja leivon siivouksen jälkeen. Käyn myös joidenkin asiakkaiden kanssa kaupassa täydentämässä ruokakaapin sisältöä. Joulu on siivousalan sesonkiaikaa. Lindqvist-Saarelalla on asiakkaita muun muassa Satakunnassa, aina Porissa saakka.

 

– Liikkumisessa pitää tietenkin ottaa korona huomioon. Keväällä jäi porilaisia asiakkaita vähäksi aikaa pois. Nyt joulun lähestyessä toimin niin, että kaikilla on turvallista, vaikka laajalla alueella työskentelenkin, sanoo Marita Lindqvist-Saarela.

 

Myös Markku Hannula on ilahtunut huomioimisesta.

 

– Muistaminen tuntuu hienolta, ja se tuli täytenä yllätyksenä. Patsas on oikein mukava senkin vuoksi, että Rantasen Tuomo on taiteilijana tuttu, ja meillä on muutama hänen työnsä jo ennestään. Itse merkkipäivä meni ohi hiljaisesti koronan vuoksi, sanoo Markku Hannula. Vaimonsa Tarja Hannulan kanssa Lounaskahvila Mokoman yrittäjänä toimiva Hannula katsoo tulevaan luottavaisena, vaikka korona yrittäjää huolettaakin.

 

– Yrittäjän näkökulmasta syksystä ei tiedä vielä mitään. Seuraamme koronatilannetta tietenkin tarkkaa. On hyvä, että rajoituksia on järkiperäistetty ja rajoitustoimia porrastetaan. Pirkanmaa on iso alue, joten jos Tampereella tilanne pahenee, näin ei välttämättä käy Punkalaitumella. Mokoman yrittäjät seuraavat viranomaisten antamia koronaohjeistuksia, he käyttävät suojaimia ja käsidesiä. Sitä on tietenkin myös asiakkaiden käytettävissä. Kahvilan asiakasmäärää rajoitetaan ohjeiden mukaan.

 

Markku Hannula sanoo, että asiakasmäärät ovat kevään sulun jälkeen palanneet melkein normaalille tasolle. Vaikka lounaskahvila piti tuolloin sulkea, jatkuivat heillä sopimusasiakkaille ruokatoimitukset. Silti kevään sulku teki 70 prosentin loven tulotasoon.

 

– Ravintoloiden syyllistäminen koronaa levittävinä paikkoina tuntuu kohtuuttomalta. Ei ruokakaupoista uutisoida samoin, vaikka niissäkin taudinkantajat asioivat, huomauttaa Hannula. Tulevaan joulusesonkiin Tarja ja Markku Hannula valmistautuvat normaalisti.

 

– Seuraamme tilannetta ja toimimme sen mukaan.

 

Anu Koskua

Evästeet