Olemme Facebookissa!

22.09.2022 Haukankosken päärakennus myydään

Punkalaitumen kunta on päättänyt myydä tyhjilleen jääneen Haukankosken päärakennuksen.
Punkalaitumen kunta myy Haukankoskelta entisen päihdehuoltolan ja vastaanottokeskuksen päärakennuksen. Kunnanhallitus päätti asiasta kokouksessaan maanantaina.

Haukankosken päärakennus jäi tyhjilleen vastaanottotoiminnan päätyttyä vuoden 2019 lopulla. Suuren rakennuskompleksin kohtaloa on mietitty työryhmässä loppuvuodesta 2020 lähtien. Se päätyi esittämään myyntiä, koska tyhjillään olevasta rakennuksesta aiheutuu kunnalle tuntuvat kustannukset.


– Rakennuksen sähkö- ja lämpökustannukset olivat keskeinen tekijä päätöksessä, eikä kunnalla ei ole käyttöä suurelle rakennukselle. Vaihtoehtoja mietittiin kyllä paljon, mutta sopivaa ratkaisua ei vain löytynyt, sanoo Haukankoski-työryhmän puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.).


Hän kokee, että vanhojen rakennusten uusiokäyttöratkaisut ovat hankalia. – Kiinteistöjen uusiokäytön etsiminen ei ole lainkaan helppoa tai yksinkertaista. Kustannusvaikutusten lisäksi on arvioitava toiminnalliset vaikutukset. Haukankoski-ryhmä on yksi hankalimmista työryhmistä, joissa olen ollut.


Lähdeniemi muistuttaa myös, että tällä hetkellä kunnilla ja kaupungeilla on runsaasti tyhjillään Haukankosken kaltaisia kohteita. Niistä on siis suorastaan ylitarjontaa.


– Hyvää on se, että saatiin periaatteellinen päätös rakennuksen kohtalosta aikaiseksi. Nyt tiedämme, mihin suuntaan asian valmistelua jatketaan, Lähdeniemi sanoo.


Kunta omistaa Haukankoskella päärakennuksen lisäksi vanhan navettarakennuksen sekä hallintorakennuksen. – Navettaa emme myy, koska siellä toimii pesula ja kunnan työpaja. Lisäksi rakennuksessa on kunnan varasto. Pirkanmaan hyvinvointialue on luvannut vuokrata työpajan tilat toiminnan jatkamiseksi niissä. Hallintorakennuksen osalta mietimme vielä, myydäänkö se samassa kokonaisuudessa päärakennuksen kanssa, vai erikseen.


Kunnanhallitus päätti maanantaina, että Haukankosken kiinteistö myydään huutokaupalla huutokauppa.com -sivustolla. – Toivoisin, että ostaja oli innovatiivinen ja osaisi rohkeasti miettiä alueen uudelleenkäyttöä, Lähdeniemi toteaa.

Markkinointi jäi mitättömäksi


Haukankoski-työryhmään kuuluva Marja Wakkala (sdp.) visioi jo puolitoista vuotta sitten Punkalaitumen Sanomissa julkaistussa jutussa Haukankoskelle ”taiteiden taloa”. Nyt sellainen jää kunnan voimin toteutumatta.


– Sanotaan näin, että kunnasta ei löytynyt sellaista virkamiestä, joka olisi alkanut ottaa yhteyttä vaikkapa erilaisiin taideseuroihin. Uskoa ja innokkuutta etsintään ei vain löytynyt. Erilaisten esille tulleiden vaihtoehtojen toteuttamismahdollisuuksia ei selvitelty, eli kaikki jäi pitkälti pelkäksi puheeksi, Wakkala kritisoi.


Hän jäi kaipaaman alueen markkinointia ja tiedottamista sen mahdollisuuksista. – Jäi tunne, että kunnan puolelta ajatuksena oli, että ”ei siitä kuitenkaan mitään tule”. En alkanut asiassa päätäni hakkaamaan seinään ja asetuin myynnin kannalle. Toivoisin kuitenkin, että joku näkisi paikan kauneuden ja sen mahdollisuudet. Alueesta olisi moneen.

 

Evästeet