Olemme Facebookissa!

22.08.2019 Koulukuraattorin kynnys on matala

Koulukuraattonina aloittanut Jonna Aho kuvailee ensikokemusten perusteella punkalaitumelaisnuoria myönteisesti. Uuden yhteiskoulu-lukion valmistuttua myös koulukuraattorin työhuone tulee sijaitsemaan rakennuksessa.
Punkalaitumen koulujen oppilaiden ja heidän vanhempiensa tukena on alkaneena lukuvuonna myös koulukuraattori. Koulukuraattoriksi valittu Jonna Aho korostaa työnsä ennaltaehkäisevää luonnetta ja kannustaa niin lapsia ja nuoria kuin heidän vanhempiaankin ottamaan yhteyttä matalan kynnyksen periaatteella.

– Koulukuraattori auttaa lapsia ja nuoria erilaisten sosiaalisten ongelmien selvittämisestä. Työ on ehdottomasti ennaltaehkäisevää ja ongelmiin pyritään puuttumaan, kun ne eivät ole paisuneet vielä liian suuriksi. Siksi toivon, että yhteyttä minuun otetaan rohkeasti, Jonna Aho sanoo.


Punkalaitumen kunta on aiemmin ostanut koulukuraattorin palvelut Sastamalan kaupungilta. Oman kuraattorin palkkaamisen myötä palvelut ovat käytettävissä nyt viikon jokaisena arkipäivänä. – Kolme päivää työskentelen Yhteiskoululla ja yhtenä päivänä Keskuskoululla ja Pohjoisseudun koululla, Aho kertoo.


Työnsä hän on aloittanut omien sanojensa mukaan hyvillä mielin. – Olen tosi innoissani, sillä olen pitkään haaveillut koulukuraattorin työstä. Koulutukseltani olen sosiaalityöntekijä ja sosionomi.


– Kuraattori on aikuinen, jonka tehtävä on erityisesti kuunnella oppilaita. Ensitapaamisten perusteella täällä on ihanan oloisia nuoria. Takana on jo mukavia kohtaamisia ja hyviä keskusteluita, Jonna Aho kuvailee.

Syyt tulla juttelemaan koulukuraattorin kanssa voivat Ahon mukaan olla moninaisia. – Kyseessä ei aina tarvitse olla valtava ongelmavyyhti, vaan juttelemaan voi tulla pienemmissäkin asioissa. Kuten uutisistakin on saatu lukea, nuorilla on enenevässä määrin mielialaongelmia, ahdistuneisuutta, väsymystä ja uupumusta, joista nuoret itsekin ovat huolissaan. Monesti myös kaverisuhteet, kiusaaminen ja some voivat aiheuttaa ongelmia. Oma lukunsa on myös päihteiden käyttö.


– Tärkeää koulukuraattorin työssä on myös kodin ja koulun välisen yhteistyön ylläpitäminen. Kodeille annan vinkin, että pysähtykää, antakaa aikaa nuorille, jutelkaa heidän kanssaan ja kuunnelkaa aidosti. Lapsen ja nuoren kasvuun liittyy monenlaisia asioita, jotka aikuisista saattavat tuntua vähäpätöisiltä mutta jotka ovat nuorelle totta, Jonna Aho sanoo ja muistuttaa, että kuraattori tekee yhteistyötä myös eri ammattilaisten, kuten kouluterveydenhoitajan ja koulupsykologin sekä sosiaali- ja nuorisopalveluiden kanssa.


– Vanhempi on tärkein aikuinen lapselle, mutta joistakin asioista voi olla helpompi jutella ulkopuoliselle, etenkin murrosiässä. Keskustelut kuraattorin kanssa ovat luottamuksellisia ja oppilaan kanssa sovitaan yhdessä, jos joistain asioista pitää keskustella vanhempien tai muun tahon kanssa. Useimmiten yhteistyö on tarpeen ja välttämätöntä silloin, jos tulee esiin jotakin nuoren turvallisuutta vaarantavaa.


Koulukuraattori Jonna Ahoon saa yhteyden puhelimitse p. 040-706 5920 tai sähköpostitse jonna.aho@punkalaidun.fi. Hänet löytää myös Instagramista profiililla ”koulukuraattorijonna”.

 

Evästeet