Olemme Facebookissa!

22.04.2021 Osuuspankin luottokanta kasvoi koronavuonna

Kauppalehden viime viikolla julkaisemassa pankkivertailussa Punkalaitumen Osuuspankki oli viidenneksi vakavaraisin kaikista maan pankeista. Toimitusjohtaja Petri Antilan mukaan koronavuodesta selvittiin muutenkin melko hyvin. Kuva: Hanna-Mari Kamppikoski.
Osuuspankin luottokanta kasvoi toimitusjohtaja Petri Antilan mukaan viime vuonna 6,4 %. Lainakanta oli euromääräisesti 63 miljoonaa euroa. – Onnistuimme myöntämään isoja asuntolainoja kasvukeskuksiin. Myös talletuspuoli kasvoi viisi prosenttia ja niitä on pankissa 79,1 miljoonaa, Antila kertoo.

Kauppalehden tekemässä suuressa pankkivertailussa Punkalaitumen Osuuspankki sijoittui sijalle 12. – Siitä on tietenkin syytä olla tyytyväinen. Pankkeja mitataan monilla eri mittareilla ja tässä otannassa mittarit suosivat meitä, sanoo Petri Antila.


Hän toteaa, että pankin asiakasliiketoiminnan taso on edelleen sellainen, ettei se kestä itsenäisenä pankkina toimimisen kannalta negatiivisia muutoksia tai notkahduksia.


Viime tilikaudelta Punkalaitumen Osuuspankin kokonaisliikevoitto oli 756 000 euroa. – Tuloksellisesti taso on sama, kuin vuonna 2019. Asiakasliiketoiminta oli sekin 53 000 euroa positiivinen, vaikka matala korkotaso toi omat haasteensa juuri siihen.


Antilan mukaan vuosi 2020 oli toiminnallisesti edeltävän vuoden kaltainen. – Koronaa lukuun ottamatta ei suuria muutoksia tullut.

Koronavuosi muuten näkyi pankissa asiakkaiden siirtyessä käyttämään entistä enemmän sähköisiä toimintoja. Pankin kassapalveluiden ja käteisnostojen määrä on laskenut tasaisesti.


– Muuten pankin asiakkaat näyttävät pärjänneen hankalana vuonna melko hyvin. Mitään isoja maksuvaikeuksia asiakkailla ei näkynyt ,eikä niin sanottu luottojen rästilista kasvanut.


Pankkiala elää koko ajan jatkuvan sääntelyn ja seurannan piirissä. Muun maussa luottojen arvonalentumiskäytäntö muuttui viime vuonna samalla tiukentuen.


– Mutta tuntuu siltä, että meidän asiakkaidemme luottoluokat ovat hyvällä tasolla, eikä asiakkailla ole isoja vakuusvajeita ja maksukyvyt ovat säilyneet hyvällä tasolla. Omia haasteita tietenkin tuo kasvun aikaansaaminen ja väkimäärän tasainen väheneminen kunnassa. Lisäksi oman haavoittuvuuden tuo pieni työyhteisö, koska kuudella ihmisellä tehdään töitä, Antila kuvailee.


Osuuspankkiryhmässä on tällä hetkellä meneillään strategiatyö. – Strategiatyötä tehdään vuosille 2022–2024, eli kolmen vuoden päähän. Tuona aikana uskon, että kassa-asiointi vähenee edelleen ja asiointi yhä menee entistä enemmän verkkoon. Pankin tulevaisuuteen vaikuttaa kyky tehdä tulosta ja palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Strategiatyössä otetaan kantaa siihen, miten nämä ovat saavutettavissa vielä 2020-luvun loppupuolellakin.


Koronapandemia on heiluttanut Suomen taloutta Antilan mukaan epätasaisesti. – Matkailu-, hotelli- ja ravintolapuoli ovat isoja kärsijöitä. Sen sijaan ihmiset ovat tänä aikana satsanneet remonteihin ja piharakentamiseen. Myös ruokakaupat ovat menestyneet koronan aikana.


– Mikäli merkit koronan helpottamisesta osoittautuvat oikeaksi, Osuuspankissa nähdään euribor-korkojen nousevan positiiviseksi 2020-luvun jälkipuolella. Pitkiin korkohin nousu voi kohdistua jo ensi vuoden alkupuolella.


Tiukkojen rajoitusten vuoksi asiakkaiden sukkien varsiin on kertynyt aiempaa enemmän varoja. – Se on näkynyt erilaisten säästämisen ja sijoittamisen tuotteiden lisääntyneenä kiinnostuksena, Petri Antila kertoo.

 

Evästeet