Olemme Facebookissa!

21.7.2021 Uutto antaa kasvot punkalaitumelaisuudelle

Kylillä tuttu Sami Uutto tunnetaan myös teatterissa.
Sami Uutto on kylillä tuttu, mutta on hän teatteristakin tuttu. Teatteri Vuokkomaan uudessa näytelmässä hän antaa kasvot punkalaitumelaisuudelle.

– Jonkinmoinen shoumiäs oon ollut aina. Jo kaksmetrisestä pikkupoijjaasta asti. Vironkangas, Vesaranta, Vuokkomaa, ”Joku paikallinen Hunksit” –ryhmä ja Henttisen Tapanin vetämä Isojen poikien ”taideryhmä”, nuo ny tulee ekana mieleen, kun kysytään, että misä on oltu häpeän rajamailla, kuvailee Sami Uutto uraansa teatterimaailmassa.

 

Missä kaikissa produktioissa olet ollut mukana?

 

– Kauhistus, oliskoos parree, kon ei muistelis?!? Niitä on niiiin järkipaljon. Pahinta taisi olla Jokisen Kaapon, Leppäsen Arskan ja Heinolan Jannen kans viikoittain esitetty performanssi Kankaanpään Reimankalliolla…

 

Mikä omasta mielestäsi on peruspunkalaitumelaisuutta? Sitähän tässä uudessa roolissasi tuot esiin.

 

– Punkalaitumelaismies on yksi teatteri Vuokkomaassa olevista arjen sankareista, miksiköös se rooli lankes mulle? Tartteekin ohjaajalta kysyä. Muuten ajattelen, että Laitumella assuu ahkera ja vauras kansa – ja mää. Kyä laitumelaisuus, se ovvaa vahvaa murretta, kovvaa ittevarmuutta ja se tiätysti, että on semmone joka asian asiantuntija. Tiätää enemmä kon Kuukle.

 

Uutto on asunut myös muualla, mutta Punkalaitumella on miehen sydän.

 

– Kyä mää oon aina viihtyny siä missä oon ollu, mutta silti kaivannu pitäjälle. Täälä on juuret, eikä ne kai koskaan irtoo kokonaan.

 

Sami Uutto kutsuu itseään yrittelijäksi jo neljännessä polvessa.

 

– Vois kai sannoo myös yhdistysaktiiviksi ja puoliammattilaiseksi amatöörisohloksi, mutta kommeeksi.

 

Tuo punkalaitumelaismiehen roolihahmo löytyy Kesälomalla-esityksestä, joka esitetään Teatteri Vuokkomaan toimesta elokuussa.

 

– Samin roolihahmon myötä saamme tietää teatterin ensimmäisessä esityksessä myös punkalaitumelaisuudesta. Muun muassa siitä, miten siellä kaikki on komeaa ja jäätelöpallotkin 1,5-kertaisia muihin verrattuna, kertoo teatteri Vuokkomaan perustaja, ohjaaja Tiina Laaninen.

 

Elokuisia esityksiä on Vuokkomaalla yhteensä yhdeksän ja yksi tilausnäytös.

 

– Esityksessä on seitsemän näyttelijää, joista nuorin on 11-vuotias ja vanhin ”mummoikäinen.” Sami on Punkalaitumelta, muut näyttelijät Sastamalasta, toteaa Laaninen.

 

Laaninen on esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja. 11.8. esitettävä näytös on paitsi ensi-ilta, mutta myös kantaesitys. Laaninen on koulutukseltaan äidinkielen opettaja ja toimittaja, draamakasvatuksen opinnot ovat loppusuoralla.

 

– Teatteri on ollut minulle rakas harrastus aina, ensimmäinen roolini oli esittää ekaluokkalaisena jänistä näytelmässä Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Sittemmin olen näytellyt muun muassa tarinateatterissa. Esitämme näytelmän Vehmaan tilalla Sastamalassa. Iloitsen siitä, että yhteistyö mahdollistaa sen, että samassa paikassa voi nyt nauttia teatterista ja herkutella hyvällä ruoalla. Kesälomalla on ensimmäinen produktiomme. Pöytälaatikossa on jo ajatuksia tulevan varalle, joten tarkoitus on, että se ei ole viimeinen.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet