Olemme Facebookissa!

21.10.2021 Kiinteistökauppoja 14, myytävänä 16

Punkalaitumella pääsee asuinkiinteistöön käsiksi parhaimmillaan erittäin edullisesti. Alin neliöhinta on noin 253 euroa. Uudiskohteessakin hinta on ainoastaan vajaat 1 600 euroa neliöltä. Kuvakaappaus Etuovi.com -sivustolta.
Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan Punkalaitumella on kuluvan vuoden aikana tehty yhteensä 14 kiinteistökauppaa. Haja-asutusalueelta kiinteistöjä on myyty yhdeksän ja loma-asuntoja puolestaan viisi.

Haja-asutusalueelta myytyjen kiinteistöjen keskihinta Punkalaitumella on tilaston mukaan 44 667 euroa. Alle kahden hehtaarin tontilla olevien loma-asuntojen puolestaan 39 162 euroa. Tilaston mukaan Punkalaitumella ei ole vuoden aikana tehty muita kiinteistökauppoja.


Yleisenä käsityksenä on pitkään ollut, että Punkalaitumeltakin löytyy runsaasti tyhjillään olevia kiinteistöjä, joita ei aktiivisesti markkinoida. Kuntaakin on välillä huudeltu apuun kiinteistökauppaa vauhdittamaan.
– Kunta on kädetön, jos kiinteistön omistaja ei ole itse aktiivinen. Omistajan pitää olla itse aktiivinen ja netistä löytyy kyllä runsaasti erilaisia kanavia myyntiä varten, sanoo kunnanjohtaja Tuija Ojala.


Hän ei lämpiä myöskään ajatuksesta myytävänä olevien kiinteistöiden listaamisesta kunnan nettisivuille. – Ei ole tarttumapintaa. Eli omistajat eivät ole halukkaita myymään tai vuokraamaan tilojaan kunnan kautta, eikä kunta kaikkein paras ja näkyvin myyntipaikka olekaan, jos näkyvyyttä haetaan.


Kiinteistöt vaihtavat Punkalaitumella omistajaa myös niin sanotulla hiljaisella kaupalla. – Tunnistan tämän ilmiön. Ostaja etsitään suoraan vaikka tuttavapiirin kautta.


– Surullisin on se ilmiö, että ostetaan toimiva talouskeskus esim. mittavan tilakaupan yhteydessä ja jätetään rakennukset hiljaisesti lahoamaan vailla käyttöä. Toinen huolestuttava ilmiö ovat perikuntien talot, joista niistäkään ei huolehdita ja käyttö on ehdottomasti liian vähäistä, jotta talo pysyisi ryhdissään. Näissä tapauksissa ei anneta rakennuksille edes mahdollisuutta, harmittelee Ojala.


Aiemmin Punkalaitumellakin oli suurta kansanhuvia käydä lukemassa kunnan tekniseen toimistoon tulleet tiedot tehdyistä kiinteistökaupoista. Erityisesti uteliaita kiinnosti, millä hintaa kiinteistöt vaihtoivat omistajaa. Nykyään tämä ei ole enää mahdollista. Kunta saa Maanmittauslaitokselta ainoastaan kiinteistönluovutusilmoituksen, mutta ne eivät ole julkisia.

Myytävänä 16 kohdetta

Internetin kiinteistökauppaan keskittyvällä Etuovi.com -sivustolla oli viime viikolla myynnissä 13 kohdetta Punkalaitumelta ja Oikotie.fi -sivustolla kuusi, joista kolme on samaa kuin Etuovessa. Pisimpään on myynnissä ollut As. Oy Punkahovissa sijaitseva 77 neliöinen kolmio. Uusin myytävänä oleva kohde löytyy Punkalaitumen Pankkitalosta ja on 46 neliön kaksio.


Netissä on myytävänä Punkalaitumella myös kaksi uudiskohdetta. Nekin ovat olleet myytävänä jo pitkään. Rantatiellä sijaitsevista kahdesta 72 neliön kokoisesta kolmiosta pyydetään 109 000 ja 114 000 euroa.


Myytävänä olevien kiinteistöjen neliöhinta vaihtelee melkoisesti. Etuovessa myytävistä kohteista edullisimmin neliöitä saa Urjalantien varressa sijaitsevasta, vuonna 1917 valmistuneesta omakotitalosta. Pyyntihinnan perusteella neliöhinta on 253,43 euroa. Kalleinta asumista on tarjolla hintavammassa uudiskohteessa. Sen neliöhinta on 1 583,33 euroa.

Evästeet