Olemme Facebookissa!

21.07.2022 Mäenpään työväentalolla uppouduttiin historiaan

Irma Rantanen esitteli Heikki Alkasen valokuvia. Heikki Paloheimo (vas.), Juhani Savikko, Valte Nummelin ja Risto Ristimäki olivat tulleet katselemaan kuvia ja tunnistamaan niissä esiintyviä henkilöitä.
Mäenpään työväentalolla vietettiin avoimien ovien päivää viime torstaina. Yleisö pääsi tutustumaan niin itse rakennukseen kuin esillä olevaan esineistöön. Tapahtumassa oli näytillä merkittävää työtä työväenliikkeen nimissä tehneen punkalaitumelaisen Heikki Alkasen valokuvia.

­– Tapahtumia on mukava järjestää nyt, kun kaikki on kunnossa. Työväentalo on tarjonnut ihmisille paikan kokoontua. Täällä on aiemmin järjestetty kokousten lisäksi iltamia, tansseja ja paikka on toiminut myös elokuvateatterina, Irma Rantanen kertoo.


Työväentalo on sekä rakennus- että sosiaalihistoriallisesti merkittävä ja se on museoviraston suojelema kohde. Kunnostus tapahtuikin tarkkojen ohjeiden mukaan. Pitkäjänteinen korjaus ja suuren työn jälki on hyvin havaittavissa kukkulalla komeilevassa talossa.


Merkittävä osa historiaa


Avointen ovien päivänä keskiössä olivat Heikki Alkasen valokuvat. Näytteillä oli myös erilaista esineistöä sekä kirjallista aineistoa. – Valokuvat ja esineet päätyivät meille, kun Alkasen tyttären poika kuoli ja heidän talonsa siirtyi kunnalle. Olimme kiinnostuneita Alkasen toiminnasta Oriniemen-Liitsolan työväenyhdistyksessä ja hänen kirjoituksistaan sekä muusta mahdollisesti löytyvästä aineistosta, Rantanen sanoo.


Alkanen asui Oriniemessä, Vesilahden tien varresta. Äitinsä opastuksella jo varhain lukemaan oppinut Alkanen lukikin paljon jo lapsena. Hän oli kunnan lainakirjaston ahkera käyttäjä ja olikin mukana perustamassa Oriniemeen lukutupaa. 19-vuotiaana hän kirjoitti myös novellikokoelman, jota ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Lukuharrastuksensa myötä hänelle avautui myös työväenaate.  

Aatteen innoittamana Alkanen osallistui erilaisiin kokouksiin. – Hän kävi vuonna 1903 Forssassa työväenliikkeen kokouksessa, sekä toimi puheenjohtajana valtakunnallisessa palkollisten kokouksessa Tampereella vuonna 1907. Siellä hän toimitti samalla myös Punkalaitumen edustajan virkaa, Jouko Mäkelä kertoo.


Alkanen oli merkittävässä roolissa, kun paikkakunnalle perustettiin ensimmäisiä työväenyhdistyksiä. Hän toimi Oriniemen-Liitsolan työväenyhdistyksen puheenjohtajana 17 vuotta. Yhdistystoiminta oli vilkasta ja kutsuja puhujaksi Alkaselle sateli erilaisiin tilaisuuksiin.


Monta vastuutehtävää


Ennen poliittista uraansa, Alkanen ehti toimia Punkalaitumen ensimmäisenä lastenvalvojana. Virkaa hän hoiti kunnioitettavat 20 vuotta. – Toimi teetti paljon työtä, sillä  asioita puitiin Huittisten käräjillä, jonne Heikki kulki polkupyörällä tai suksilla vuodenajasta riippuen. Tähän tarvittiin hyvää kuntoa. Lisäksi asianosaisten asioita selviteltiin myös kotona sillä varsinaista toimistoa ei ollut, Mäkelä tuumii.

kunnassa ja kuului sekä kunnanvaltuustoon että -hallitukseen. Aktiivisesta vaikuttajasta tulikin nopeasti suosittu henkilö Punkalaitumelaisten keskuudessa. – Monien tehtävien hoitaminen ja osallistuminen moninaisiin kokouksiin niin Porissa, Tampereella kuin Helsingissäkin vaati varmasti runsaasti aikaa. Pienviljelijä Alkasen perhe olikin kuvista ja päiväkirjamerkinnöistä päätellen täysillä mukana niin kotitöissä kuin työväentalon erilaisissa toiminnoissakin, Mäkelä kertoo.


– Lyhyesti Heikkiä voisi kuvailla maltilliseksi sosiaalidemokraatiksi. Hän ei osallistunut aseelliseen taisteluun sisällissodassa. Sodan loppuselvittelyissä hän joutui kuitenkin pidätetyksi, mutta vapautui ilman rangaistuksia, Mäkelä sanoo.


Alkasen elämästä kiinnostuneille on tehty pieni kirja Heikki Alkanen – Monen toimen mies. Teoksen ovat kirjoittaneet hänen lapsensa Veikko ja Kirsti. Tekstin lisäksi kirjassa on valokuvia Heikin elämän varrelta.

 

Uudet talkoolaiset tervetulleita


Mäenpään työväentalolle oli saapunut useita ihmisiä tutustumaan Alkasen elämään ja uraan työväenliikkeessä. – On tärkeää, että Alkasen aineistoista ja työväenliikkeen historiasta kiinnostuneet pääsevät katselemaan valokuvia ja esineitä. Nykypäivänä osataan arvostaa historiaa ja vanhoja esineitä, Rantanen sanoo.


Tapahtumassa oli myös live-musiikkia, sillä Heikki Paloheimo viihdytti paikalle saapunutta yleisöä haitarimusiikillaan.


Talkootyöllä Mäenpään työväentalo on saatu pidettyä hyvässä kunnossa talkoovoimin. – Lisää väkeä kyllä toivotaan mukaan, sillä monenlaista tehtävää riittää yllin kyllin. Mielellään otamme uusia joukkoomme, myös nuoret ovat tervetulleita, Rantanen toteaa.





 

Evästeet