Olemme Facebookissa!

21.04.2016 Työturvallisuus edellyttää hautakivien oikaisua

Punkalaitumen seurakunta kartoittaa hautausmaalla oikaistavaksi määrättävät hautakivet lähiviikkoina, kertovat talouspäällikkö Manu Löytty ja seurakuntamestari Juha Härmä. Myös kirkon maalaukseen liittyvät työt alkavat pikapuoliin. Mieskaksikon takana, lähellä kirkkoa kasvava vaahtera on jo ehditty kaataa pois maalaustöiden tieltä.
Punkalaitumen kirkkomaalla on useita hautakiviä sen verran pahasti kallellaan, että ne aiheuttavat työturvallisuusriskin hautausmaalla työskenteleville seurakunnan työntekijöille. – Vaarallisesti kallellaan olevat kivet merkitään lapulla ja hautapaikan omistajan tehtäväksi jää kivien oikaisusta huolehtiminen, kertovat seurakuntamestari Juha Härmä ja talouspäällikkö Manu Löytty.

Härmän ja Löytyn mukaan erityisen vaarallisia ovat hautakivet, jotka ovat runsaasti kallellaan eteen- tai taaksepäin. – Raskaskin kivi kaatuu yllättävän helposti esimerkiksi siitä tukea otettaessa. Yhtä lailla tällaiset kivet ovat vaaraksi työntekijöiden lisäksi haudalla poikkeaville omaisille.


Miesten mukaan oikaisua vaativat hautakivet pyritään merkitsemään äitienpäivään mennessä, jolloin kirkkomaalla käy runsaasti ihmisiä viemässä muistokukkia haudoille.


– Hautakivi on aina hautapaikan omistajan vastuulla, vaikka seurakunnan kanssa olisikin tehty muuten haudan hoitosopimus. Oikaisutyö on hyvä teettää kiviliikkeellä, sitä ei yleensä kannata lähteä yrittämään ”omana työnä”. Seurakunnan työntekijätkään eivät voi työturvallisuuteen vedoten edes pyydettäessä oikaista kiveä, Juha Härmä ja Manu Löytty toteavat.


Pikainen käynti kirkkomaalla paljastaa, että suuri määrä hautakiviä on kallellaan milloin sivulle, milloin eteen tai taakse. Juha Härmän mukaan ilmiölle on selkeä syy: – Arkun hautaamisen jälkeen hautakivi tuodaan haudalle pääsääntöisesti liian nopeasti. Kaivetun maan tiivistymisen johdosta maa vajoaa ja kivi kallistuu. Monissa seurakunnissa on sääntö, jonka mukaan hautakiven saa tuoda paikoilleen aikaisintaan vuoden kuluttua hautauksesta.


Kirkkoon uusi maalipinta


Kirkon ympäristössä kevään ja kesän aikana tulee näkymään myös kirkon maalipinnan uusiminen. – Nykyinen maali on paikka paikoin hilseillyt pahasti etenkin ns. auringon puolelta ja maalauksestakin on aikaa yli parikymmentä vuotta, kertovat Juha Härmä ja Manu Löytty.


Ennen maalausta alkavat kirkon pesu- ja pohjatyöt. Ne, sekä itse maalaaminen tulevat vaikuttamaan liikkumiseen kirkkomaalla.
– Liikkumista rajataan työskentelyalueilla. Se voi vaikuttaa niin käynteihin haudoilla kuin kirkon sisäänpääsyynkin. Arvatenkin esimerkiksi kirkon pääovi on poissa käytössä kellotapulia maalattaessa.


Kirkon väri pysyy Härmän ja Löyttyn mukaan nykyisellään. Maalaustyön urakoi Julkisivumaalaus Nurmilaakso Oy.

Evästeet