Olemme Facebookissa!

21.03.2024 Pintapelastusta harjoiteltiin Vehkajärvellä

Punkalaitumen VPK:n sammutusosasto kokoontui Kivirantaan pintapelastusharjoitukseen. Pintapelastajat Teppo Lehtinen ja Pasi Siukola testasivat avannossa pukujen tiiveyttä.
Punkalaitumen VPK harjoitteli pintapelastusta Vehkajärven Kivirannassa viime lauantaina. Pelastuslaitoksen sopimuspalokunnat harjoittelevat säännöllisesti erilaisia aiheita, jotka Pirkanmaan pelastuslaitos on määrittänyt.

Pintapelastusharjoitus osoitti heti alkuun, että hätäisestä hommasta ei ole kyse. Pintapelastajien Teppo Lehtisen ja Pasi Siukolan sonnustautuminen varusteisiin ottaa hyvän tovin, sillä pintapelastajan asu ei solahda päälle kuin ”käsi hihaan”. Pukemisessa molemmilla on avustaja, joka samalla tarkistaa, että puku tulee oikein puettua ja että kaikki pintapelastajalle kuuluvat varusteet ovat mukana.


Pintapelastajat pukeutuvat lämpimään alusasuun, vettä pitävään pukuun ja neopreenihansikkaisiin. Varusteisiin kuuluvat veitsi, snorkkeli ja lasit, paukkuliivit, naskalit, heittonaru ja lamppu. Jalassa ovat joko räpylät tai nastapohjalliset kengät.


– Punkalaitumen VPK:ssa on kolme koulutettua pintapelastajaa. Ainoastaan he saavat pukea pintapelastuspuvun päälleen ja mennä veteen, kertoo VPK:n puheenjohtaja Petri Korhonen.


Vaikka vesipelastustehtävässä veteen menevät vain pintapelastajat, näyttää harjoitus, että kyse on koko tiimin yhteistyöstä. Esimerkiksi pelastettava vedetään turvaan rannalta käsin pitkillä köysillä. Harjoituksessa kerrattiinkin paitsi käsi- myös köysimerkit.


Teppo Lehtinen ja Pasi Siukola pulahtavat Kivirannan avantoon. Puvut todetaan vettä pitäviksi ja hetken aikaa avannossa oltuaan miehet nousevat naskaleiden avulla jäälle. Sen jälkeen aloitetaan köysiharjoitukset.

 

Vaatimukset tiukkenevat


– Vesipelastustehtäviä, joissa pintapelastajia tarvitaan, tulee Punkalaitumella aika harvoin. Ei välttämättä yhtä vuoteen, sanoo Petri Korhonen. – Vuosien kuluessa olemme kyllä olleet pelastamassa vedestä niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Kaikki hälytykset eivät ole valitettavasti päättyneet myöskään onnellisesti.


Pintapelastusta Kivirannassa lauantaina harjoiteltiin, koska Pirkanmaan pelastuslaitos oli kyseisen harjoituksen määrännyt VPK:n harjoituskalenteriin. – Pelastuslaitos määrää erilaisia harjoituksia vuosittain 6–7. Lisäksi harjoittelemme oman suunnitelmamme mukaan joka toinen maanantai.


Pelastusalan ylin viranomainen on sisäministeriö. Sen vaatimukset ovat Petri Korhosen mukaan tiukkenemassa. – VPK:n vapaaehtoisille vaatimukset alkavat olla kuin ammattipelastajilla. Esimerkiksi kuntotesti, jonka mekin vielä keväällä teemme, on sama kuin vakipelastajilla.


– Tällaiset tiukentuvat vaatimukset aiheuttavat tietysti huolta pienissä palokunnissa. Meillä on vielä porukkaa hyvin sammutusosastossa, mutta erittäin mielellämme otamme mukaan uusiakin toimintaan, mikäli kiinnostusta löytyy, Petri Korhonen kannustaa.

 

Evästeet