Olemme Facebookissa!

21.03.2019 Kahdeksassa vuodessa ei herraksi oppinut

Kansanedustaja Martti Mölsä ja eduskunta-avustaja Aki Mikkola seurasivat perjantaina nuorten ilmastomielenosoitusta eduskuntatalon rappusilta.
– Vaikka kravatti on pysynyt kaulassa, en minä kahdeksassa vuodessa Helsingissä herraksi oppinut, naurahtaa kansanedustaja Martti Mölsä eduskuntatalon kahvilassa. Vuoden 2011 keväällä alkanut parlamentaarikon ura on päätepisteessä ja on välitilinpäätöksen aika.

Martti Mölsän valinta eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa oli monelle yllätys, ehkei kuitenkaan miehelle itselleen tai hänen eduskunta-avustajanaan kahden kauden ajan toimineelle Aki Mikkolalle. – Aikoinaan, kun olin ehdolla vaaleissa Satakunnassa, oli sellainen ajatus, että joskus vielä olen kansanedustaja. Paljon töitä se kyllä vaati.


– Keväällä 2011 vaalimainoksen tultua televisioon, alkoivat kävijämäärät nettisivuilla nousta tuntuvasti. Silloin sanoin Martille ensimmäisen kerran, että varautuu läpimenoon, muistelee Aki Mikkola.


Kahdesta eduskuntakaudesta ei ole puuttunut dramatiikkaa. – Media kohdisti alkuun valtavan mielenkiinnon silloisiin perussuomalaisiin. Itse en lööppeihin joutunut, vaikka helppoa sinne olisi ollut päästä. Olen koittanut olla asialinjalla, Mölsä sanoo.


Ensimmäiset neljä vuotta Mölsä ja perussuomalaiset istuivat oppositiossa. Vuoden 2015 ”jytkyn” jälkeen edessä oli hallitusneuvottelut. Niissäkin Mölsä oli mukana. – Kyllä se niin vain on, ettei oppositiosta voi vaikuttaa niin kuin hallituksessa, vaikka valiokuntapaikkoja oppositiopuolueilla onkin.


Jälkimmäisen vaalikauden suurin kohahdus oli perussuomalaisten hajoaminen kesäkuussa 2017. Martti Mölsä, kuten 19 muuta kansanedustajaa perustivat uuden eduskuntaryhmän ja Sininen tulevaisuus -puolueen. – Siinä ei kauheasti aikaa ollut. Nopeita päätöksiä piti tehdä. Edelleen pidän ratkaisua oikeana, sillä perussuomalaiset eivät olisi hallitukseen kelvanneet ja edessä olisi ollut uudet vaalit syksyllä 2017, Mölsä perustelee.

Onnistumisia


Kahdeksan vuoden edustajataipaleelle mahtuu Martti Mölsän mukaan myös onnistumisia. – Omalle paikkakunnalle on saatu rahaa laskujeni mukaan kolmisen miljoonaa.


– Valtakunnallisesti merkittäviä olivat jätevesiasetuksen ”torppaaminen” sekä sotaveteraanien tietojen luovuttaminen Kelalta kunnille tukien maksamista varten, Mölsä sanoo.


Onnistumisten takana on tietysti paljon yhteistyötä muiden edustajien kanssa. Kansan television kyselytunneilta saama kuva onkin Mölsän mukaan täysin väärä. – Kyllä median antama kuva on todella erilainen. Paljon työtä tehdään valiokunnissa, joista ei toivottavasti ikinä tule avoimia. Sittenhän kaikki menisi aivan sekaisin.


– Paljon edustajia arvostellaan myös siitä, että suuressa salissa on usein tyhjää. Harva tajuaa, että töitä tehdään paljon omassa työhuoneessa, josta voi myös seurata täysistuntoa. Omat työpäiväni ovat olleet 12-tuntisia. Aamulla kahdeksalta aloitetaan ja illalla lopetetaan samoihin aikoihin.


Vaikka kyselytunneilla meno vaikuttaa usein riitaiselta, on todellisuus eduskuntatalon seinien sisäpuolella erilainen. – Opposition ja hallituksen edustajien välit ovat pääsääntöisesti hyvät. Itselläni on kavereita kaikista puolueista. Kyselytunnin jälkeen istutaan kahvilassa sulassa sovussa, Mölsä naurahtaa.

Puheenjohtajuus ”kruununa”


Kahdeksan vuoden kansanedustajauran aikana Martti Mölsä on kuulunut ympäristövaliokuntaan, valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaostoon ja asunto- ja ympäristöjaostoon, eduskunnan tarkastusvaliokuntaan, Fortumin neuvottelukuntaan sekä Kelan tilintarkastajiin. Lisäksi hän on kuulunut valtionvarainvaliokuntaan varajäsenenä ja kestävän kehityksen toimikuntaan.


Suomi 100 -juhlavuoteen peruskorjatun eduskuntatalon rakennustoimikuntaan Mölsä kuului niin ikään. – Sen jäsenyyden kautta omakin kädenjälkeni näkyy talossa, vaikka mies poistuukin, Mölsä naurahtaa.


Tärkein valiokuntapesti Mölsällä alkoi keväällä 2013, jolloin hänestä tuli talousvaliokunnan jäsen. Keväästä 2018 hän on toiminut kyseisen valiokunnan puheenjohtajana. – Se on merkittävä tehtävä ja sitä kautta nousin myös eduskunnan puhemiesneuvostoon, Mölsä kertoo.


– Jos mies tuosta vielä paranee, se menee pilalle. Helkkarin hyvin Martti on puheenjohtajuuden hoitanut, kuittaa kahvilan naapuripöydästä kansanedustaja Hannu Hoskonen.

”Siviiliin”


Eduskunnan viimeinen täysistunto pidettiin tiistaina. Päättäjäisiä vietetään 10. huhtikuuta ja kansanedustajien palkanmaksu päättyy 17.4. – Kesällä sen sitten näkee, mitä on palata ”siviiliin”, Mölsä naurahtaa.


– En minä eläkkeelle aio sataprosenttisesti jäädä. Jossain määrin varmaan jatkan ainakin isännöintihommia. Ehkä aikaa jää taulujen maalaamiseenkin, Martti Mölsä tuumii.

 

Evästeet