Olemme Facebookissa!

20.12.2018 Kuntatalous vuosina 2019–2021 totisen paikan edessä

Punkalaidun-mitalin saajat yhteiskuvassa.
Punkalaitumen kunnanvaltuusto hyväksyi Pakarilla maanantaina pitämässään kokouksessa ensi vuoden talousarvion, joka osoittaa 1 196 000 euron alijäämää. Valtuusto ei tehnyt muutoksia kunnanhallituksen budjettiesitykseen. – Luvut ovat korutonta kertomaa mutta toimintakate on kuitenkin kuluvasta vuodesta saatu puristettua puoli miljoonaa paremmaksi, luonnehti vt. kunnanjohtaja Oili Mölsä.

Talousarviota valtuustolle esitellyt Oili Mölsä kuvaili budjetin laadintaa vaikeaksi. – Kunnanvaltuusto ei hyväksynyt vuoden alkupuolella laadittua sopeutuspakettia mutta siitä on otettu kyllä keinoja käyttöön. Helppoja keinoja ei kuitenkaan ole, sillä hinnat ja kustannukset nousevat koko ajan.

 

– Tällä menolla kunnan tase painuu vuonna 2021 alijäämäiseksi. Olemme totisen paikan edessä, Oili Mölsä painotti.

 

Jotain hyvääkin hän sentään talousarviosta löysi. – Uimahallia ei suljeta ja toimialoille on lisätty erilaisia hyvinvointitavoitteita. Koulupuolelle perustetaan kuraattorin virka ja meneillään on isot investoinnit uuteen kouluun ja päiväkotiin.

 

Käydyssä keskustelussa Martti Mölsä (sin.) kaipasi puolueilta yleispuheenvuoroja talousarviosta. – Kuluva vuosi on ollut hyvin rikkonainen asioiden soutamisessa ja huopaamisessa. Valtuutettujen on herättävä todellisuuteen ja kerrottava suuntaviivat miten jatketaan, jos budjetti on pysyvästi miinuksella. Samaa vääntämistä on ollut päiväkodin paikan suhteen. Kunnan tulevaisuuden strategia on vaiheessa ja selviytymisstrategiaa olen vaatinut yrittäjäjärjestöltä. Olen käytettävissä edelleen, jos asioista halutaan keskustella, mutta asialinjalla. Mölsä siteerasikin tunnettua ”radikaalia” Pentti Linkolaa. – Tunnelma on, että Punkalaidun syöksyy kohti tuhoa mutta siitä ei haluta keskustella.

 

– Martti vaeltaa negaation alhossa, naurahti valtuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo (kesk.).

 

Vaikka uimahallin toiminta on toistaiseksi turvattu, luovutti Terttu Routsi (sdp.) valtuustolle vetoomuksen uimahallin puolesta ja sai tukea Marja Wakkalalta (sdp.). – Uimahalli on ainoita ”ylellisyyksiä”, joita esimerkiksi vanhuksille on tarjota. Näen sen toimintana, jota kannattaa jatkaa.

 

Perussuomalaisten Sari Laakso oli päinvastaisella linjalla. – Miksi uimahalli halutaan säilyttää, vaikka valtuustoseminaarissa loppukesällä valtaosa valtuutetuista oli sen sulkemisen kannalla? Onko vaalit tulossa? Miksi meiltä ei löydy valmiutta säästöjen tekemiseen?

 

Muut päätökset

 

Talousarvion lisäksi kunnanvaltuusto teki viisi muuta päätöstä. Se päätti myöntää yhteensä 68 000 euron lisämäärärahan kuluvan vuoden talousarvioon perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.

 

Määrärahatarve johtuu perusopetuksessa valmistavan opetuksen kuluista, koska oppilaita on ollut arvioitua enemmän. Varhaiskasvatuksessa kulujen kasvu johtuu puolestaan muun muassa päiväkodin tilojen muutosta Pietarinvirastoon sekä palkoista.

 

Valtuusto merkitsi tiedokseen kunnan osavuosikatsauksen 31.8. asti. Vt. kunnanjohtaja Oili Mölsä kävi läpi taloustilannetta loppuvuoden tietojen valossa todeten, että talousarvion alijäämä noin 1,8 miljoonaa ei tule konkretisoitumaan. – Erikoissairaanhoidon menoissa on säästetty ja verotuloja on kertynyt enemmän. Tällä hetkellä alijäämää näyttäisi miljoonaa euroa. Tässä vaiheessa voikin sanoa, hyvä näin.

 

Sivistystoimeen päätettiin perustaa koulukuraattorin virka ja hallintotoimesta lakkauttaa yksi palveluneuvojan virka. Valtuusto päätti myös, että kunta liittyy Tuomi Logistiikka Oy:n osakkaaksi ostamalla Tampereen kaupungilta yhden yrityksen osakkeista hintaan 1 973,87 euroa.

 

Kokouksen lopuksi valtuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo kiitti valtuustoa ”mielenkiintoisesta, yllättävästä ja erilaisesta vuodesta”. – Töitä on tehtävä jatkossakin ja ratkaisuita etsittävä. Toimeenkin on tultava.

 

Erikseen Uusi-Kouvo kiitti vt. kunnanjohtaja Oili Mölsää ja vt. hallinto- ja talousjohtaja Hanna-Maija Ojainmaata näiden panoksesta. – Te olette hypänneet vuoden aikana jälleen uusiin saappaisiin. Kiitos kovasta vaivannäöstä! Te, kuten me muutkin, olemme vuoden aikana saaneet osamme erilaisesta ”rääpimisestä” kunnan asioihin liittyen, Outi Uusi-Kouvo kuvaili.

 

Punkalaidun-mitaleita kahdeksan

 

Vuoden viimeisessä kokouksessa ennen jouluruokailua Punkalaitumen kunta jakoi perinteiseen tapaan myös Punkalaidun-mitaleita. Tällä kertaa Pietari Brahea kuvaavia mitaleita jaettiin kahdeksan.

 

Kunnan työntekijöistä Punkalaidun-mitalin saivat pitkästä palveluksesta kiinteistönhoitaja Mikko Suominen ja perhepäivähoitaja Mirja Kollin.

 

Yhdistystoimijoista mitalilla palkittiin paikallisista metsästysseuroista ja -seurueista Punkalaitumen Metsästysseura, Kanteenmaan Metsästysseura, Metsästysseura Haukka ja Metsästysseurue Kotka.

 

Punkalaitumen kuntakuvan ja imagon hyväksi tehdystä työstä Punkalaidun-mitalin saivat salibandytähdet Nina Rantanen ja Tero Karppanen. Kaksikko ponnisti aikoinaan Kuljunmaan Palloseuran riveistä nousten maailman kärkipelaajien joukkoon. Molemmat ovat matkan varrella säilyttäneet myös punkalaitumelaiset juurensa ja pitäneet niitä esillä monin tavoin sekä tukeneet paikallista salibandyharrastusta.

 

– On kunnia-asia sanoa, että on Punkalaitumelta. Koen, että täältä olen saanut valtavan hyvän potentiaalin nousta lajissa maailman huipulle, kuvaili Nina Rantanen, joka kiitti mitalinsaajien puolesta.

 

Evästeet