Olemme Facebookissa!

20.10.2022 Uusi jodisuositus synnytti kysyntäpiikin

– Joditablettien kysyntä alkoi heti samana päivänä, kun STM:n uudesta suosituksesta uutisoitiin, sanoo apteekkari Anna Nurmi.
– Joditablettien kysyntä alkoi heti samana päivänä, kun STM:n uudesta suosituksesta uutisoitiin. Normaalisti joditabletteja ei juuri myydä. Edellinen kysyntäpiikki oli Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa, kertoo apteekkari Anna Nurmi.

Anna Nurmi korostaa, että sosiaali- ja terveysministeriön uutta suositusta jodin käytöstä on valmisteltu jo vuoden alusta. – Se julkistettiin kuitenkin herkkänä hetkenä, kun ydinonnettomuuden vaara ja ydinaseen käyttö Ukrainassa on ollut esillä.

 


– Omasta mielestäni median olisi syytä katsoa peiliin uutisoinnissaan. Uutisista sai käsityksen, että Suomessa terveysviranomaiset reagoivat Ukrainan tilanteeseen, vaikka kyseessä oli pelkästään suositusten päivitys.

 


Uutisen jälkeen joditablettien kysyntä johti siihen, että ne loppuivat monista apteekeista. – Meillä oli onneksi niiden kysynnän kasvuun varauduttu jo viime keväänä, joten tabletit eivät loppuneet kesken. Ensi viikolla Suomeen on luvattu saapuvan uusi isompi tablettierä, Anna Nurmi kertoo.

 


Ei enää yli 40-vuotiaille

 


Sosiaali- ja terveysministeriön uudessa ohjeessa suositellaan omaehtoista varautumista ja joditablettien hankkimista 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville. Aiemmin myös yli 40-vuotiaat kuuluivat suosituksen piiriin.
– Tärkeintä on muistaa, että joditabletti otetaan ainoastaan viranomaisten antaman ohjeen jälkeen. Omin päin sitä ei saa ottaa, korostaa Anna Nurmi.
 

Suositus siitä, etteivät yli 40-vuotiaat tarvitse ylimääräistä jodiannosta, perustuu tutkimusnäyttöön. – Radioaktiiviselle jodille altistumisella ei ole havaittu yhteyttä kilpirauhassyövän ilmaantumiselle aikuisilla. Myös riski ylimääräisen jodin aiheuttamille haittavaikutuksille kasvaa iän myötä, sillä iän myötä kilpirauhassairauksien esiintyvyys kasvaa.
 

Alle 3-vuotiaille lapsille lääkejodia ei anneta kotiin hankituista tableteista. – Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Heille se jaetaan jatkossa julkisen terveydenhuollon kautta.
 

Joditabletit eivät sinällään ole säteilyltä pelastava ihmelääke. Ne suojelevat ainoastaan kilpirauhasta radioaktiiviselta jodilta, joka voi aiheuttaa kilpirauhasen syöpää.
– Tärkein suojautumistapa säteilyltä on edelleen sisätiloissa pysyttely, Anna Nurmi muistuttaa.
 
 

Lääkehakupalvelusta tietoa

 


Syyskuun lopulla Suomessa uutisoitiin, että diabeteksen hoidossa ja laihdutuslääkkeenä käytettävä Ozempic on vähissä apteekeissa. Myös joditabletit loppuivat viime viikolla monilta paikkakunnilta.
 

Sivustolta www.apteekit.fi  löytyy lääkehakupalvelu, jonka avulla on mahdollista tarkastaa erilaisten lääkkeiden saatavuus eri puolilla maata. Palvelussa on mukana valtaosa maamme apteekeista.
 

– Ozempicin osalta kävi niin, että kun se oli loppu pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. Meiltä tätä lääkettä löytyi, joten saimme asiakkaita myös näiltä suunnilta, kertoo Anna Nurmi.
Evästeet