Olemme Facebookissa!

20.01.2022 Paloasema säilyy, rahoitus vähenee entisestään

Petri Korhonen, Teppo Lehtinen ja Jyri Mahnala uskovat vakaasti, että omalta paloasemalta lähdetään pelastustehtäviin paikallisin voimin myös vuoden 2023 tammikuussa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen perustaminen vuoden 2023 alusta vaikuttaa myös pelastustoimeen. Punkalaitumen VPK ry:n puheenjohtaja Jyri Mahnala uskoo oman paloaseman säilymiseen. – Aika piukkaan täytyy mennä, jos paloasema Punkalaitumelta lakkautetaan. En usko siihen.

Tiistaina paloasemalla pelastustoimen tilannetta Punkalaitumella hyvinvointialueuudistuksen jälkeen pohtivat Jyri Mahnalan lisäksi VPK:n hälytysosaston päällikkö Teppo Lehtinen ja varapäällikkö Petri Korhonen. Heillä oli yhteinen näkemys siitä, mitä on todennäköisesti tiedossa.


– Se mietityttää, kuinka paljon rahat vähenevät. Hyvinvointialueella on valtiolta tulevalle rahoitukselle enemmän jakajia. Ja onhan uudistuksen yksi tavoite nimenomaan säästöt. Pelastustoimen puolella ensimmäisenä säästöjä haetaan sopimuspalokunnista, miehet sanovat.


Jos ja kun rahoitus vähenee, näkyvät sen vaikutukset ensimmäisenä kalustossa ja kiinteistöissä. – Kalusto alkaa olla nytkin vanhaa, ja vanhenee todennäköisesti entisestään. Se voi näkyä esimerkiksi siinä, ettei meillä ole sopivaa kalustoa vaikkapa sähköautopalon sammuttamiseen. Kiinteistöpuolella korjauksia ei tehdä ja korjausvelka kasvaa, kuvailee Jyri Mahnala.


Mikäli lakkautuslistoja paloasemien osalta tehdään, on Lehtisellä ja Korhosella omat ajatuksensa. – Pienet kyläasemat putoavat pelistä ensimmäisinä, jos toimipisteitä supistetaan. Tällä hetkellä Pirkanmaalla toimii noin 50 VPK:ta, joista osa on pieniä kyläpalokuntia.


– Se on aluevaalikeskustelua seurateassa huvittanut, että nämä ovat ensimmäiset vaalit, joissa pelastustoimi jollain lailla ylipäätään nostetaan esille, Petri Korhonen naurahtaa.


Mahnala, Lehtinen ja Korhonen ovat olleet mukana kahdessa pelastustoimen aiemmassa uudistuksessa. – Ne ovat tarkoittaneet aina kulujen kasvua. Kun pelastustoimi oli kunnalla, olivat kustannukset vuodessa noin satatuhatta. Siirryttäessä alueelliseen pelastuslaitokseen ne nousivat noin 230 000 euroon. Odottelemme tulevan uudistuksen hintalappua.

 

Evästeet