Olemme Facebookissa!

19.12.2019 Sotilaspojilla perinteinen joulujuhla

Sotilaspoikien joulujuhlassa juhlapuheen pitänyt kunnanjohtaja Tuija Ojala vaihtoi ajatuksia sotilaspoikatoiminnasta Punkalaitumen osaston puheenjohtajan Timo Kirkko-Jaakkolan kanssa.
Satakunnan Sotilaspoikien perinnekillan Punkalaitumen osaston jäsenistö kokoontui perinteiseen joulujuhlaan marraskuun viimeisenä perjantaina. Punkalaitumen seurakuntatalossa pidetyn tilaisuuden ohjelma oli musiikkipitoinen.

Vieraat tervetulleeksi toivottanut Punkalaitumen osaston puheenjohtaja Timo Kirkko-Jaakkola totesi paikallisosastolla olleen tänä vuonna paljon toimintaa.


Vartiolan perinnehuoneessa kävi 150 vierailijaa. Erityisesti ”Korpaali Simolan sota” -dokumentti keräsi katsojia. – Dokumentti on harvinaisen hyvin toteutettu kuvaus paikoista, joissa Pentti Simola kulki sotakomennuksellaan, sanoi Timo Kirkko-Jaakkola.


Myös kaksi retkeä, kirkkoretki Hauhon-Pälkäneen suuntaan ja Loimaan teollisuustuotantoon tutustuttanut retki, saivat jäsenet liikkeelle.


Punkalaitumen osastoon kuuluu 42 henkilöä, joista 14:llä on oikeus sotilaspoikaristiin.

Perinnehuoneelle arvoa


Juhlapuheen pitänyt Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala on kuullut monia tarinoita sotilaspoikien harjoituksista ja tehtävistä 92-vuotiaalta isältään.


Ojala sanoo, että aikanaan sotilaspojissa harjoiteltiin niin elämän kuin sotilaselämänkin kannalta tärkeitä taitoja, jotka ovat edelleen tarpeellisia ja jopa trendikkäitä.


– Yhteistyötaitojen ja toisten huomioon ottamisen harjoitteleminen on luonnollisesti tärkeää. Suunnistus ja retkeily, samoin kuin monipuolinen liikuntakasvatus ja kilpaurheilu, opettavat arvostamaan luontoa ja tuovat suotuisia vaikutuksia elämään. Pienoiskivääriammunnan ja ampumaharjoittelun tärkeys tunnetaan paikkakunnalla edelleen, sillä sekä rata-ammunta että metsästys ovat täällä merkittäviä harrastuksia.Kotiseudun tuntemus tulee nykyään esiin sukututkimuksena ja omaan sukuun liittyvien tarinoiden tallentamisena. Väestönsuojeluun liittyviä asioita harjoitellaan puolestaan esimerkiksi palokuntanuorten toiminnassa.


Tuija Ojala ei ottaisi mitään osa-aluetta pois sotilaspoikien alkuperäisestä harjoituslistasta. Sen sijaan hän lisäisi siihen digitaitojen harjoittelun, somekasvatuksen ja kyberuhkiin valmistautumisen.


Ojala antaa arvoa Punkalaitumen sotilaspoikien ylläpitämälle perinnehuoneelle. – Historian tutkiminen on mielenkiintoinen harrastus. Meidän pitää tuntea historiaamme, jotta emme tekisi samoja virheitä uudelleen. Vartiolan perinnehuone esineineen, valokuvineen ja arkistoaineistoineen tarjoaa hyvän otoksen historiastamme.


Illan aikana laulettiin yhdessä monia lauluja. Teemu Ojala ja Tuomas Lumme esittivät Anni Uusi-Kuitin säestyksellä Sotilaspoika-laulun. Punkalaitumen Mieskuoro lauloi johtajanaan dir.mus. Pauli Ahvenus. Sanni Pirttimäki soitti pianoa. Jouko Karjalainen lausui runoja. Salme Törmä ja Eija Mahlamäki esittivät muistelun, millaiset olivat marttailtamat Myllynkulmalla ennen vanhaan.


Runsaspalkintoisten arpajaisten pääpalkinnon, joulukinkun, oli lahjoittanut Metsärannan Liha. Arpajaiset suoritti osaston varapuheenjohtaja Sauli Naatula.


Illan aikana vietettiin myös hiljainen hetki ja sytytettiin kynttilä vuoden aikana poisnukkuneiden sotilaspoikien muistolle.


Tilaisuuden juonsi rovasti Veli-Matti Karo ja laulut säesti Anni Uusi-Kuitti.

 

Evästeet