Olemme Facebookissa!

19.09.2019 Palokunta lähtee aina, kun käsky käy

Illon VPK:n Erkki Mäkinen ja Olli Pakula toivat Punkalaitumen VPK:n 90-vuotisjuhlaan onnitteluna pöytäviirin. Vastaanottajina VPK:n puheenjohtaja Jyri Mahnala ja Petri Korhonen. Onnitteluvuoroa odottelee aluepalomestari Jarmo Ranta.
Punkalaitumen VPK juhli perjantaina 90-vuotista toimintaansa seurakunnan leirimajalla. Yhdistyksen puheenjohtaja Jyri Mahnalan mukaan palokunnan periaatteena on koko toiminnan ajan ollut ”Aina lähdetään, kun käsky käy!” Tämä tuli todistettua myös juhlan kuluessa.

Leirimajalla pidettyyn juhlaan oli kutsuttu niin nykyisiä, kuin entisiä palokuntalaisia sekä naapuripalokuntien edustajia. Vieraat toivotti tervetulleeksi Jyri Mahnala.


Mahnala totesi, että jo ennen oman palokunnan perustamista, Punkalaitumella oli pyritty valmistautumaan tulen vaaroihin. – Jo 1800-luvun loppupuolella oli Punkalaitumen kuntaan hankittu kuusi kappaletta miesvoimin toimivia paloruiskuja, jotka sijoitettiin kunnassa eri kylien isompiin taloihin. Tulipaloihin paloruiskut kuljetettiin hevoskärryillä. Tulipaloja oli aika paljon, koska piipusta tulleet kipinät sytyttivät pärekatot palamaan ja höyrykoneen kipinät polttivat riihiä.


Keskustelut palokunnan perustamisesta lisääntyivät 1920-luvun lopulla. Aloitekokouksen aiheesta järjesti silloisen paloapuyhdistyksen puheenjohtaja, taloustirehtööri Juho Lähti. Kunnantalolla pidetyssä kokouksessa päätettiin perustaa Punkalaitumen Vapaaehtoinen Palokunta.


– Ensimmäinen VPK:n päällikkö oli poliisi Iivari Varpula. Ensimmäiseksi ruiskuhuoneeksi oli vuokrattu kirkkotalli. Keräyksin oli saatu hankittua Jehu-merkkinen moottoriruisku, joka sittemmin sijoitettiin poliisilaitoksen huutokaupasta ostettuun Nash-merkkiseen pirtuautoon, josta tuli ensimmäinen paloauto Punkalaitumen vapaaehtoiselle palokunnalle, Mahnala kertoi.


Vuosikymmenten aikana pelastusalan kenttä on muuttunut runsaasti. Kunnallinen palopäällikön virka perustettiin Punkalaitumelle vuonna 1961. Tuolloin myös VPK teki sammutussopimuksen kunnan kanssa. Vuonna 1999 siirryttiin alueellisiin pelastuslaitoksiin. Vuoteen 2006 Punkalaitumen VPK toimi sopimuspalokuntana Tampereen aluepelastuslaitokselle, sen jälkeen sopimuskumppani on ollut Pirkanmaan pelastuslaitos.


– Tällä hetkellä VPK:n hälytysosasto on sopimuksen mukaan viiden minuutin lähtövalmiudessa vahvuudella 1+3. Osaston vahvuus on 19 henkilöä ja keski-ikä 42, mihin on positiivisesti vaikuttanut nuoriso-osastosta aika-ajoin nousseet uudet innokkaat palokuntalaiset, Jyri Mahnala totesi.


Viiden minuutin lähtövalmiutta varten sammutusyksikön auto seisoi parkissa leirimajan pihalla. Ennen iltakuutta sammutusosastossa päivystäneet joutuivatkin vaihtamaan juhlavaatteensa pelastuspukuihin, sillä automaattihälytys ilmoitti palosta Vastaanottokeskuksessa. Sammutustöihin yksiköt eivät joutuneet, sillä kyseessä oli ilmeisesti ruoanlaiton käryistä aiheutunut hälytys.


90-vuotias Punkalaitumen VPK tarjosi vieraille myös maittavan juhla-aterian, johon monenlaisten salaattien lisäksi kuului Eino Kokon savustamaa lohta sekä Metsärannan Lihan kokonaisena savustettu possu. Ilta jatkui saunan, uinnin ja yhdessäolon merkeissä.

 

Evästeet