19.03.2020 Apteekissa varaudutaan poikkeustilanteeseen
Apteekin asiakastiskeille ja kassalle pystytetään pisaratartunnoilta suojaavat pleksit. Asiakkaiden kelakortit luetaan pleksin läpi lukijalla. Henkilökunta käyttää työssä suojakäsineitä ja tarvittaessa myös hengityssuojia ja muita suojaimia, jotta tartuntamahdollisuus minimoidaan. Asiakkaita palvellaan normaalisti reseptipisteillä ja kassalla, mutta käteismaksut otetaan toistaiseksi vastaan vain ns. käsikauppapuolen kassalla oven suussa.
Anna Nurmi muistuttaa, että flunssaoireisten asiakkaiden tulee nyt välttää apteekkikäyntejä, jotta apteekin henkilökunta pysyy terveenä ja lääkehuolto turvattuna. Tartuntariskin vuoksi myös koronan riskiryhmiin kuuluvien, erityisesti ikäihmisten, tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää apteekkikäyntejä.
– Voit pyytää tervettä henkilöä asioimaan puolestasi, tai soittaa meille apteekkiin, ja tilata tarvitsemasi tuotteet. Voimme toimittaa tilauksen noutolokerikkoon Pourun aulassa. Koodin luukun avaamiseen saa tekstiviestillä puhelimeen. Myös lääkkeiden kotiinkuljetus on mahdollista ja niistä sovitaan puhelimitse.
Kansaneläkelaitos on ilmoittanut apteekeille, että koronavirustilanteessa apteekki saa toimittaa kela-korvattavia lääkkeitä asiakkaalle viikon aikaisemmin kuin tavallisesti.– Yhdellä apteekkikäynnillä voidaan asiakkaan niin halutessa pyrkiä toimittamaan mahdollisimman montaa lääkettä kerrallaan. Tällä pyritään harventamaan apteekissa käynnin tarvetta ja vähentämään siten tartuntariskiä. Lääkkeitä voi myös halutessaan ostaa ilman kela-korvausta, ja hakea korvauksen myöhemmin Kelalta. ”Hamstraamiseen” ei kuitenkaan ole tarvetta, Nurmi korostaa.
– Säännöllisten lääkkeiden hakemisen kanssa kannattaa olla ajoissa, koska lääketukkuliikkeissä on tässä tilanteessa ruuhkaa, eikä lääkettä välttämättä aina saada seuraavaksi päiväksi. Lisää lääkkeitä kannattaa hankkia nyt viimeistään siinä kohtaa, kun entisiä on kahden viikon annos jäljellä, Nurmi suosittelee.
Hänen mukaansa Punkalaitumen apteekissa on hyvä lääkevarasto ja sitä täydennetään joka päivä. – Olemme varautuneet etukäteen kipu- ja kuumelääkkeiden kysynnän kasvuun, ja meillä on niitä reilusti varastossa. Lääkkeet eivät ole loppumassa tukkuliikkeistä, joten syytä hätään ei ole.
– Etusijalla tukkuliikekuljetuksissa ovat lääkkeet, joten vapaankaupan tuotteiden, kuten esimerkiksi vitamiinien, kuljetuksissa voi tulevina aikoina olla viiveitä. Meillä on niitäkin toki hyvät varastot.
Koronaepidemia on lisännyt käsidesin kulutusta tuntuvasti. Anna Nurmen mukaan käsidesin käyttöä tärkeämpää on muistaa pestä käsiä lämpimällä vedellä ja nestesaippualla useita kertoja päivässä. Käsidesillä täydennetään käsihygieniaa niissä tilanteissa, joissa pesu ei ole mahdollinen. – Hyvä käsihygienia on tärkeä muistaa erityisesti asioimaan lähdettäessä ja sieltä palattua.
– Kotona on hyvä olla varalla sopivaa kipu- ja kuumelääkettä sekä toimiva kuumemittari. C-vitamiini ja sinkki voivat tutkimusten mukaan lieventää tällaisen taudin oireita ja mahdollisesti lyhentää sen kestoaikaa. Riittävästä nesteensaannista tulee myös huolehtia, Nurmi muistuttaa.
Hän kehottaa ihmisiä toimimaan viranomaisten ohjeiden mukaan. – Kun jokainen ajattelee tilanteen läpi omalla kohdallaan ja toimii suositusten mukaan, saamme tartuntahuippua viivytettyä, ja terveydenhuollon kantokyky riittää mahdollisimman hyvin koko korona-ajan läpi. Terveydenhuollon väki tarvitaan hoitamaan koronapotilaita mutta myös kaikkia muita potilaita tavanomaiseen tapaan. Samoin apteekin väki tarvitaan huolehtimaan oman alueen asukkaiden lääkehuollosta. Kun jokainen ajattelee nyt asiat vastuullisesti läpi omalla kohdallaan, selviämme kyllä tästä yhdessä, Nurmi sanoo.